• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Já bábovku peču podle receptu na hrnkovou buchtu, takže hrnek mlíka a 1/2 hrnku oleje (většinou dávám o trochu víc mlíka na úkor oleje) ...
    Ale tu šlehačkovou jsi mi neměla připomínat :-/ - pekli jsme ji kdysi doma, neměla jsem ji už snad 30 let a právě jsem dostala neodolatelnou chuť ji upéct teď na víkend. A bábovka je přesně věc, na které dokážu velmi ujíždět :-(. máš mne na svědomí :-D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JUPIII: uuuuuuuuuuááááááááá

    Celou dobu se tu bavíme o tom, že rozumné množství másla nemá na hladinu cholesterolu vliv. Nebo spíš má vliv celková životospráva se sníženým množstvím tuku.
    Že rostlinné ztužené tuky mají složení stejné a horší než to máslo z hlediska vazeb v mastných kyselinách. (Prý snad Flora je upravená tak, aby to bylo ok.)

    A v troubě na 150st (se pečou moučníky) se máslo fakt nepřepálí, vlastní buchta uprostřed.dosáhne teploty lehce nad 100 st.


    JUPIII: Přijde mi to zcela zbytečné. Ale 1 kostka hery není hřích na pranýřování. ty ženské tam měly kostek 10, pekly z toho furt a zdravotní stav měly velmi špatný.
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    MAR_TINA: to je jedno, jak často peču, podstatné je, že Cajthamlová by u mě v lednici kostku Hery našla a přitom si nepřijdu jako velký hříšník.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JUPIII: A proč tam teda nedáš máslo?

    Peču jednou za 14 dní obvykle. Ale vážím si všech lidí, které krmím, a tak použiju základní kvalitní suroviny. V něčem je máslo, dám ho tam, v něčem ani žádné není.
    Ne, ve štrúdlu není transkyselinový tuk, děláme tažený. Z másla. Prý existuje nějaké jogurtové těsto, po tom se kouknu.

    Žádnou Ramou nic nemažu, já teda nemažu ani máslem. Margaríny prostě nekupujeme, není válka, obchody jsou plné kvlaitního jídla.
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    MAR_TINA: nevím teda, jak často pečeš sladké buchty, mně to vychází jednou za měsíc, případně za 14 dní v sezóně štrůdlu (tam je taky nějaký transkyselinový tuk) A stejně to o víkendu rozdám sousedům. Každodenní několikanásobné mazání chleba Ramou mi přijde horší.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GENTIANA: Tak o tom se celou dobu bavíme, že každý má svoje oblíbené nezdravosti, ale chce to prostě jen občas v jinak normálním životě.

    Jenže Heru si jaksi nikdo nedává občas. Z hery buď peču a pak to zkrmím celé rodině ve velkém anebo nepeču z Hery. Náhražkové tuky jsou narvané do předpisů a lidem do hlav jen díky reklamě.
    Málokdo peče 4 dílky bábovky a málokdo má 12 členou rodinu. A ta rodinka měla nejméně 10 kostek hery, to určitě nebyla zásoba na 3 roky.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já si občas jakožto velice objektivní sračku dám čínskou nudlovou polívku. Prostě mi chutná.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: no, já si zase říkám, že proč si občas nedat na chuť i nějakou objektivní sračku. Pokud žiju nějak normálně, tak si s tím organismus poradí, kde poradí = stráví, vyloučí, vyblije, vyprůjmuje, cokoli.
    GALE: rostlinný tuk ještě neznamená, že to není pěknej hnus.
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    Když se řekne margarín, vybaví se mi pokaždé toto...
    Česká Soda - Tlama - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=c0pkbFiujC8
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Ale teda můj otec taky zásadně peče pouze z hery. Toho už asi nikdo nepředělá. Jenže on při své extrémní fyzické aktivitě může jíst v podstatě cokoliv a v jakémkoli množství.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAR_TINA: dělám tvarohovo-citronovou. Jako bomba je to stejně, ale jednou za čas k snídani se to snese. :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: jasný, jak jinak :)
    A myslím, že mám nějaký rodinný recept na šlehačkovou bez másla.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAR_TINA: bábovku peču s máslem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: zařadíš ho do skupiny občasná pochoutka. A přitom, kolik ty jíš, to je jedno. Předpokládám, že ty do dětí a manžela bábovku narvanou herou, moukou z penny a cukrem necpeš.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    (Ne že bych ho teda jedla bůhvíjak často, protože už velmi dlouho skoro nejím pečivo, tak není nač si ho mazat, ale je jeden druh margarínu, který mi chutná stejně dobře jako máslo.)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AXTHEB: palmový olej, můj favorit. Nejlacinější a nejhorší z hlediska složení mastných kyselin. Ovšem vhodným marketingen z něj lze udělat hit jako se stalo asi dva roky zpět.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    A co když mi některý margarín vyloženě chutná? :-(
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Tak ale základ je omezit příjem tuků, ne cholesterolu, ne? Když se bude někdo cíleně vyhýbat potravinám s cholesterolem (vejce, máslo) a nahrazovat jenom jedny tuky jinýma, tak si moc nepomůže.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ANABEL_LEE: Což je problém s kterým by zvýšená spotřeba másla mohla pomoct :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JUPIII: Pokud bereš ztužování = hydrogenace tak máš pravdu. Ale jak sem už psal, hydrogenací se dneska imho neztužuje, možná tak nějakej kauflandnmargarin za 25/kilo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam