• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    ARGANNAH: Přesně tak. Madietta může vyprávět, jak na ni koukali, když dorazila do supermarketu s batůžkem na zádech. :-)

MAR_TINA: JJ. Já měl na campusu v Tampere běžkařskou trať dvacet metrů od domu. :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: Finsko je chůzi a lidem přátelské a bezpečné.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: bojím se že procházka po Finsku je výrazně příjemnější, než procházka přes některé čtvrtě a nebo přes daleký americký suburb. Zejména ten bez chodníků.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SADAKO: je to dražší a je to práce a musí umět vařit. Viz olivierovu Food Revolution.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: pamatuji, jak jsme ve Finsku chodili do hypermarketu s batohem 3-5 km podle bydliště. (My to měli kousek, cca 3 km, ale do školy 5 :))). Ale tam je to tím, že vzdálenosti jsou prostě obrovské a MHD pro nás byla velmi drahá, cca 80-90 Kč jízda.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Akorát že do těch supráčů se musíš nějak dostat a průměrný zahraniční student v USA auťák nemá. A v místních malých krámech seženeš chipsy, polívky v konzervě, mražené hamburgry, colu a podobné věci, zatímco zeleninu tam neviděli ani z rychlíku, pro tu musíš na periferii do hypermarketu a většina amerických měst nemá hromadnou dopravu. Trochu šach mat teda. My měli hooooodně velkou kliku, že zrovna v Austinu autobusy jezdí, jinak nevím (takhle jsem asi jediná v tomhle audítku, kdo v USA zhubnul ;)).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SADAKO: hele ale tam v těch supermarketech je daleko širší nabídka výrazně kvalitnějších surovin + etnické šopy + případné trhy.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MAR_TINA: Ten film je fakt blba americka komedia, ale da sa nad tym popremyslat. Najviac ma dorazilo, ze polievaju polia energetakom, lebo ma dobru reklamu. :) Viac neprezradim.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SADAKO: To chápu. Nikdy jsem neměla ráda smažené a mastno-tučné a je mi po tom špatně. Asi moje tělo ví, že to nechce.

Po filmu si zadám poptávku a když neuspěju, obrátím se na tebe.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MAR_TINA: To se nestane, začlo by to vypadat jako ženská, to nejde :P
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SADAKO: neznám.

MADIETTA: že by v Americe ztloustlo i Sadako ? :p
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MANXX: odstěhuješ se a ztloustneš na jejich úroveň :-P
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MANXX: Moja americka spolubyvajuca v Brne zasa stale nemohla uverit tomu, ako mozu byt slovanky tak krasne. Ona teda bola veganka.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAR_TINA: tak to bude asi podobné, jen ještě s většími rozdíly.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: u nás situaci znám a dokážu ji osvětlit.

V restauraci stojí hotovka, třeba španělský ptáček, 60 kč, já doma udělám porci za třeba 70 Kč. Oni použijí nejlacinější rýži, maso přední hovězí, vejce z válečku, výrobní salám, šťávu z kýble a polskou okurku z obří láhve, směs koření naptáčky z kilové piksle (sůl, celer, glutamát). Všechno z makra, se slevou pro VIP odběratele a bez DPH.
    Já koupím roštěnku, doboru rýži, slepičí vejce, kousek schinkenspecku, kvalitní koření, šťáva se vypeče sama. I přes ruční práci budu lehce výš, než oni.

Co nechápu jsou třeba kvalitní burgery, kupujeme mražené právě v makru. Vychází na 120 Kč / kg, deklarují jen mleté hovězího, sůl, pepř, nic víc, 10% tuku. Já koupím kilo libové kližky za 140 Kč/kg.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    BRUNA: Proboha!! Tenhle pronárod si fakt zaslouží vychcípat na tloušťku. Fuj.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    OCTOPUSS: nemůžu se pouštět do spekulací o příčinách a důvodech, na to nemám žádnou hlubší znalost situace. Ale vždycky mi to přišlo zvláštní. Když mě suroviny na uvaření oběda stojí v supermarketu 20 dolarů, jak to, že můžu jít do restaurace a sníst tam libovolné množství jídla za 5? Nikdy mi to nešlo do hlavy.
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    TAPINA: Me se jedna Americanka vazne ptala, co jime teda za prilohy, kdyz ne hranolky. A vubec nechtela verit, ze brambory lze pripravit jinak nez v usmazit v oleji. Dvakrat se preptavala, jestli se nepreslechla, ze je varime ve vode. Je teda fakt, ze to byla uklizecka, ale i tak me to dost prekvapilo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: to už je vývoj podle Darwina.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MADIETTA: No jo, ale ono to skoro vypadá, že Amíci to tak nastavili schválně. I u nás je možný za málo peněz přiměřeně normálně uvařit (na druhou stranu se sockám v Kauflandu /těm co obvykle skuhrají jak je všechno drahý/ podívejte do košíku - padnete na prdel), u nich zjevně ne.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    OCTOPUSS: ano, je to tak, když máš omezené množství peněz, budeš jíst horší jídlo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam