MADIETTA: vůbec na tebe nechci nijak útočit, i když to tak asi vyzní. Ale zajímá mě, jak daleko je dnešní daleko do školy? A zároveň chápu, že v Praze je asi větší problém bezpečnosti kvůli dopravě.
Já si tady na maloměstě všímám zvyšující se "lenosti" školních dětí. Jezdí tu MHD, ráno tzv. školní spoj. Využívali jsme ho v dešti, v mrazech a při lenosti na ZŠ. Býval poloplný zejména malých dětí, co asi ještě nemohly do školy samy.
Dnes vídám na zastávce obří chumel dětí všeho věku, dokonce v zimě ty autobusy jezdí za sebou dva. Ale co mě udivuje - na zastávku to mají děti 5-10 minut z přilehlého osídlení. Autobus z ní jede ke škole cca 10 minut. Od zastávky "škola" to je do školy 5 minut, plus rezerva na čekání = 25-30 minut času na cestu do školy, musí vyrazit v 7:15 a jsou tam v 7:45.
Jenže pěšky to do téže školy je ze zastávky 1250m, z osídlení cca 1500-1700 (to by šly stejně). Na zastávku je třeba přejít 2 silnice, na trase do školy taky dvě, jsou tam přechody. Celá trasa vede po chodníku, většina po velmi širokém, polovina kolem bezpečného parku a s malou zacházkou by to bylo přímo přes park. V součtu dětským tempem 20-25 minut. Stačí vyrazit z domova v 7:25.
Tak proč skoro všichni jezdí autobusem? My jsme chodili pěšky právě proto, že jsme mohli vyrazit déle, než na autobus. A to jsem bydlela ještě o 700m dál. Na gymplu (ještě dál) jsem obvykle před půl osmou nevycházela. Ale pak jsem i běžela :)