• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    LUCIASHECK: nj, tak jestli myslíš ty rezervy, tak to jsou její vlastní slova, se svým jídelníčkem se mi svěřuje, protože chce slyšet jiný názor, to už tak bývá.
    tohle už zas hraničí s tím, že se budeme bát něco říct, aby se to někoho nedotklo, i když to bylo míněno v dobrém, tak to fakt nevím, jestli je dobrá cesta....
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MAR_TINA: JÁ jsem přibrala, jak přibrali ostatní, to je mi fakt jedno...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VALENTINA: ty se projevuješ docela často ve stylu "ou já jsem přibrala na velikost 38" nebo "jak můžemete být x".
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    LUCIASHECK:ad 5-prosím? za mě ať si je každej tlustej-hubenej, jak chce, jediný, ke komu jsem nekompromisní, jsem já sama:)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    VALENTINA: 1. Vzdycky byly deti, kterym koureni prislo absolutne priserne, kuraky by rovnou strileli, protoze stejne brzo umrou.
    2. z kuraku se navic lide druhe kategorie, kteri nepatri do verejneho prostoru, cilene delaji a navzdory tomu ten postoj neni zdaleka tak rozsireny jako u tlustych.
    3. Nejsem si jista, jestli je to zrovna spravna cesta. Well, ted lzu, jsem si dost jista, ze ne a ze se osveta da delat mene kretenskou formou, nez legitimizovat pohled na kohokoliv, kdo z meho pohledu dela neco hur nez ja, jako na cloveka druhe kategorie. Osobne tvoji informaci vnimam sice pozitivne, pokud bude znamenat mensi konzumaci tabakovych vyrobku mladistvymi, ovsem znacne negativne ve vsech ostatnich ohledech.
    4. Tvoje kamaradka asi bude tak trochu pica.
    5. Mimochodem, ty uz jsi tu podobne tendence (byt ne v takhle extremni mire), tusim, ze vuci kolegyni, taky onehda projevila, takze asi neni tak tezky do toho spadnout. And that’s pretty much it. Skoro vsichni maj pocit, ze by to zvladli lip, takze jsou lepsi nez ten tlustej.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    aniž bych nějak chtěla zlehčovat pocity obézních, tak vnímání kuřáků, které jste tu zmiňovali, se taky imho dost posunulo. Třeba moje děti už je rozhodně vnímají jako lidi druhé kategorie, kteří se v podstatě zabíjejí. Nevím, jestli za to může nějaká nalejvárna ve škole, ale ony to nemají jako frajeřinku, jak to bylo za nás, ale opravdu vážný hazard se životem...
    Ale jinak máte pravdu, já mám třeba kamarádku, která ráda říká druhým, jak mají žít a tu obézní lidi tak štvou, že říkala, že se musí držet, aby jim na potkání nevysvětlovala, co dělají špatně, protože člověk přece může být tak štíhlý jako ona, když chce:)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LUCIASHECK: a když nemůže otěhotnět, tak na to moc myslí, takže si za to taky může sám.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Ono to celé vnímání tlustého člověka jako člověka druhé kategorie imho jde dost ruku v ruce s tím, jak se obecně přistupuje v týhle společnosti k duševním onemocněním. Má depresi = je línej, stačilo by mu se jít proběhnout na vzduch. Trpí úzkostí = ať si nevymejšlí a nehýčká si to, tim si to způsobuje sám. Má bipolární poruchu = chce bejt za každou cenu zajímavej.... Prostě když člověku chybí noha, má nárok. Když mu chybí radost, pohoda a štěstí, může si za to sám a má se jít proběhnout (ale pokud možno sám někam, kde ho nikdo neuvidí, pokud je navíc tlustej).
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    MADIETTA: to ma mrzi, to musi byt hrozne mat toto v rodine
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MADIETTA: yesss, tanec mezi skořápkami, kterej stejně nemůžeš vyhrát! To je dost přesně popsaný... Už jsem tady něco takovýho taky zmiňovala a sere mě to neskutečně :-/ [ LUCIASHECK @ Obezita ]
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    A to už vůbec nemluvím o tabu ohledně jídla a jezení, tlak veřejného mínění v podstatě nutí obézní ženu, aby jedla někde vskrytu, potajmu, protože jakmile cokoli vloží do úst na veřejnosti, okamžitě je to předmětem všeobecného zkoumání a kritiky. Buď jí "hnusy", nebo jí moc, a když si pro změnu jídlo vzít odmítne nebo si dá něco zdravého a střídmého, tak si "na něco hraje", když přece všichni víme, že ve skutečnosti "prasí" (tohle slovo nesnáším a hrozně mi vadí, když ho třeba holky, které se snaží zhubnout, o sobě používají).

A nejenom na veřejnosti, ale i mezi blízkými. Já mám třeba tohle z první ruky ve své rodině, kdykoli máme například nějakou akci u tchánovců, tak je to ohledně jídla pro mě jak tanec mezi skořápkami. Když si odmítnu dát sladké, tak se hned řeší, jestli hubnu a že to určitě dělám blbě, když ještě pořád nejsem hubená. Když si dám zákusek jako všichni ostatní, je to důkaz, že jím jako prase a proto nemůžu zhubnout. Tuhle hru prostě nelze vyhrát.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    KRISKA: dotkla ses dobře témat, nad kterýma přemýšlím a která mi vadí. Třeba toho, na co poukazuju často a co většinou lidi urputně popírají - že to hejtování tloušťky začíná už hrozně brzo, v podstatě je velmi omezený limit toho, co je zejména u ženského těla považováno za přijatelné, a všechno nad to je hnusné. Takže holka, která má pět až deset kilo navíc, se cítí (a je braná) jako stejně tlustá, dostane se jí stejných urážek a shazování, jako holce, která má těch kilo navrch 50.

Stačí se podívat, jak jsou lidi schopný řešit mediálně profláklé osoby a vyčítat jim doslova každý špíček, každý záhyb, každé kilo navíc si vyslouží označení "prasnice", "velryba", "podívejte na ty kejty / prdel / panděro", a je fakt úplně jedno, kolik tuku navíc dotyčná má. Neexistuje nic jako předěl, je jen "štíhlá" a "tlustá".

To sportování je taky další smutné téma, tlustý člověk se nezavděčí ani na jednu stranu - když necvičí, tak je v opovržení, když cvičí, tak se mu posmívají za vzhled, prostě tlusťoška by měla někam zalézt do sklepa, tam zhubnout a teprve pak vylézt na veřejnost. Sportovat na veřejnosti můžou jenom krásní, štíhlí lidé.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KRISKA: za ty vyrazy se neomlouvej, ty je nepouzivas... To, cos napsala, je dost pravdivy.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ono k tomu nepomaha ani to oblibene "nejez tolik" protoze hadam, ze hodne lidi, kteri se svych kil snazi marne zbavit je i v tom, ze proste jedi mnohem mene, nez by meli (chybi jim hrozne moc zivin a jejich pomer je uplne nevyvazeny), pak z toho jeste ubiraji, aby zhubly a tudy cesta proste ve vetsine pripadech ani nemuze poradne zafungovat...

vidim u sebe, ze resim "blbych 5kg" mesice se ucim jist, to ani nejsou kila co leze dolu, spis tak gramy, a staci tady vyhozeni z beznyho rytmu tim stavem, co je ted a su zpatky v rezimu nejezeni. A je zajimavy, ze 10 mesicu uceni se jist a staci mi 3 dny kdy snim pulku a najednou nemam ani hlad, ani chut na jidlo... jak potom s tim muzou efektivne bojovat lide, kteri neresi 5kg (ala prosimte, co resis, dyt ses na svuj vek v klidu), ale treba 50...

Stejne jako kdyz prijde takovy clovek k doktorovi a misto, aby doktor nevim napsal na spatny zada prasky od bolesti a resil pricinu treba na fyzio atd, proc to boli a co delat, aby prestalo, aby takovy clovek se treba mohl vice hybat a tim zlepsit sve zdravi a fyzicku do budoucna, tak ho odkaze s tim ze co cekat, obezni lidi zada proste boli, napred zhubni a pak te to bolet nebude... proste co to je. Prece kdyz si vyhodim obratel a jsem v norme, tak me za fyzio posle ale kdyz si vyhodim obratel a jsem obezni, tak me posle do prdele at napred zhubnu? a s tim vyhozenym obratlem pak muze mesice brnet treba cela ruka, bolet hlava, zhorsovat se nejake nevhodne navyky aby clovek ulevil bolesti, tydny pod analgetiky a k tomu treba jeste zvysovani nadvahy protoze takovy clovek je rad, ze to nejak zvladnev praci ale fakt pak nema chut jit na prochazku, kdyz mu brni pulka tela, ma mzitky pred ocina z nejakyho skriplyho nervu a reakce je az zhubnes, tak prijd, kdyz to neprestane... to proste je hrozne moc spatne. A hadam, ze lide s nadvanou maji mnohem vice zkusenosti, kdy je doktor vyfuckuje kvuli obezite, nez by se obtezoval jejich problem resit... ono se pak tezko treba takhle cvici.

Hrozne me stvou lide kolem me v tom vyjadrovani k obeznim lidem. Prumerni lide cca 35 - 40 let, trochu brisko, trosku mene sportu a vice nevhodneho jidla, nez by bylo vhodne, takoveto o 5 kg min, byla by to idealni vaha, ale tech 5kg navic sere pes, v mym veku... a pak to jen frci - videlas toho vyzranyho chlapa v tom uplym dresu? s takovym pivasem by mel nosit neco volnyho... Kdyz se ohradim, ze snad evidentne pan sportuje a prece funkcni obleceni musi byt ople, aby dobre odvadelo pot a fungovalo, a ze co resej, tak ja su spatna, ze omlouvam nejakyho "nechutnyho tlustocha v nevhodne obtahlym triku". Nebo jde holka, mlada, na pomezi zacinajici nadvahy ale jeste v celku na hrane a ma kratasky... tyvole ty nohy, to se posrala v kine, ta nema soudnost proc si neveme kalhoty (kdyz je treba 30+ stupnu), stejne jako zensky v elastakach na vyletech na turach... vidis tu matronu jak ma obtazeny elastaky? to nechapu ze to vubec delaj v jeji velikosti...

me prijde, jak kdyby ty lidi si rikali "podivej na ni jak je to desny" jen aby mohli sami sebe ujistit v tom, ze oni maj jen tech 5kg navic, ne tech 40 a ze se vlastne vymezuji proti temto lidem... protoze sami se boji, ze by tak mohli treba jednou vypadat a pusobit na ostatni, tak ukazovanim jinych odstrasujicich pripadu vlastne zamerujes pohled okoli na ne, a ne na sebe.

Hodne casto se snazim tyhle kecy odklanet, protoze to fakt nesnasim, tohle posuzovani lidi, ale je alarmujici, jak u inteligentnich lidi ani tyto snahy o racionalizaci ala ze ta tlusta chodi plavat, proc nechodi ven kde ji nikdo neuvidi - protoze plavani je dobre na zada a treba ji to bavi? nezajem nema narok plavat protoze ukazuje svoje telo lidem ktery se na nej nechcou koukat. Ze ten chlap ma oply triko, protoze je funkcni a dobre odvadi pot? nezajem, nema narok se oblikat do funkcniho kdyz neni sexy model... ze holka ma mini, protoze je vedro? ma myt hlavne soudnost, nema narok v hicu odhalit kotnik, kdyz nekdo zhubne, tak ma urcite v hlave vymeteno, zajima ho jen jidlo a cviceni, urcite si plati liposukci a nemusi chodit do stresujici prace ... jak kdyby proste spolecnost hejtila obe strany, protoze uff, podivej jeste na tom su dobre proti tamty a na druhou stranu kdyz na sobe nekdo opravdu maka a dre a podari se mu trochu zhubnout tak je to hned urcite liposukce, protoze nikdo nechce ani priznat, ze to je hodne prace, drzet jidelnicek, snazit se cvicit a vetsine lidi se to moc nechce, takze budou pomlouvat ty stihly ale na druhou stranu i ty tlusty protoze maji strach, ze by tak mohli taky dopadnout...

je zajimavy, ze vetsinou negativni nazory slysim presne od lidi, kteri v mladi vypadali dobre "sami od sebe bez jakekoli snahy o cokoli" a ted najednou zacinaji pribirat. Ze od svych stihlych kamaradek neslysim podivej se na matronu v leginach, ze je vubec sehnala v takovy velikosti, ze to presne rikaj hlavne ty, ktery by uz se meli trochu zamyslet nad svym zivotnim stylem, pokud chteji zustat predevsim zdrave... dobre staveny sportovec upozorni na hezkej zadecek na kole, a ostatni nechava bez komentare, zatimco tatik s pupkem nechava bez komentare hezkej zadecek ale ma potrebu komentovat tu starou brecu co to kolo div nerozsedne...

Cimz se omlouvam za vsechny ty vyrazy, nechci nikoho urazit. Me proste prijde, jak kdyby na to upozornovali hlavne ti lide, kteri maji strach, ze takhle dopadnou a mysli si, ze kdyz budou sprosti a nadavat, ze se to jako nejak nestane?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ECLECTICA: tak hlavně podle mě kouření nepředstavuje (v Čechách) žádné společenské stigma. Kuřákovi se nepřičítají téměř žádné z těch vlastností, které se automaticky přisuzují tlouštíkům (líný, hloupá, nespolehlivý, bez vůle). Každý uznává, že kouření je moc moc těžká závislost a kdo přestane, je hrdina. Kdo se k tomu vrátí nebo nedokáže ani přestat, no jo, stane se, je to těžká věc.
    ZANNA
    ZANNA --- ---
    MADIETTA: Omlouvám se, ale ty nejsi stará ani nudná. Jsi velmi chytrá, máš zajímavé myšlenky. Vypadáš opravdu skvěle.
    K aktivismu. Mám tendenci o sobě uvažovat podobně jako ty. Bojovat spíš za ostatní než za sebe. Ale mám pocit, že i v tomhle případě je nejlepší výchova, jít příkladem.
    Mít se ráda s tělem co mám. Nebrat vážně haty na váhu. (Něco jako názor z mimibazaru) A jestli se vám nelíbím, hmm :-) nemusím se líbit všem.
    Jo, je to těžké.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MARINNE: když už zmiňuješ to kouření, tak mi přijde, že pro nevydařenou snahu přestat kouřit mají lidi obecně víc pochopení než pro nevydařenou snahu trvale shodit. Jak to připadá vám?

MARINNE
    MARINNE --- ---
    MAR_TINA: suhlasim, byt hrda na to ze som tlsta je imho rovnake ako byt hrda na to ze fajcim
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Jo. Tohle přesně taky nechci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam