• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ECLECTICA: tak hlavně podle mě kouření nepředstavuje (v Čechách) žádné společenské stigma. Kuřákovi se nepřičítají téměř žádné z těch vlastností, které se automaticky přisuzují tlouštíkům (líný, hloupá, nespolehlivý, bez vůle). Každý uznává, že kouření je moc moc těžká závislost a kdo přestane, je hrdina. Kdo se k tomu vrátí nebo nedokáže ani přestat, no jo, stane se, je to těžká věc.
    ZANNA
    ZANNA --- ---
    MADIETTA: Omlouvám se, ale ty nejsi stará ani nudná. Jsi velmi chytrá, máš zajímavé myšlenky. Vypadáš opravdu skvěle.
    K aktivismu. Mám tendenci o sobě uvažovat podobně jako ty. Bojovat spíš za ostatní než za sebe. Ale mám pocit, že i v tomhle případě je nejlepší výchova, jít příkladem.
    Mít se ráda s tělem co mám. Nebrat vážně haty na váhu. (Něco jako názor z mimibazaru) A jestli se vám nelíbím, hmm :-) nemusím se líbit všem.
    Jo, je to těžké.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MARINNE: když už zmiňuješ to kouření, tak mi přijde, že pro nevydařenou snahu přestat kouřit mají lidi obecně víc pochopení než pro nevydařenou snahu trvale shodit. Jak to připadá vám?

MARINNE
    MARINNE --- ---
    MAR_TINA: suhlasim, byt hrda na to ze som tlsta je imho rovnake ako byt hrda na to ze fajcim
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Jo. Tohle přesně taky nechci.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MARINNE: klidně bych byla ochotná toto provozovat, ale na instagramu mám asi tak pět a půl sledujících, jsem stará a nudná, influencerka už ze mě fakt nebude. :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MARINNE: já musím říci, že fat and proud vnímám strašně špatně. Nemyslím verzi "jsem hrdá na něco a k tomu tlustá", ale "hrdá na obezní tělo". Všehny moje mozkový buňky zapnou alarm. A očekávám, že u většiny lidí, takže je z toho taková antiosvěta.

Příklad : https://www.instagram.com/fat_teress/

MARINNE
    MARINNE --- ---
    ARGANNAH: To je normálne na influencing. Tak ako existujú inflenceri z lgbt komunity, kde hovoria o rôznych veciach typických pre ich komunitu: coming out, stereotypy, odpovedajú na (slušné) otázky a pomedzi to obsah typu: vlogmas, recenzie na filmy apod. Osveta kombinovaná s úplne normálnymi vecami zo života, to poluďšťuje a ukazuje, že aha síce je to transka a je to divná predstava, ale v súkromí je to normálny človek! Ako ja!

Problém je, že ja takýchto inflencerov nepoznám. Viem o lgbt influenceroch, sledujem jednu ktorá je lesba a ZTP a hluchá k tomu, viem o ďalšej ktorá žije v podstate pripojená na hadičkách pretože jej komplet odišiel žalúdok, ale neviem o jedinej plus size influencerke čo by dokázala hovoriť o tom prečo ona pribrala, kde je jej problém, aké sú riziká obezity apod. Príde mi že tu je tá vlogosféra strašne polarizovaná: buď fat and proud čo samo o sebe nie je zlé ale na osvetu to nestačí, alebo štíhly ľudia, ktorí hovoria čo tlstý robia špatne a že musia schudnúť.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Nemám teď čas se víc rozepisovat, ale nerada bych, aby to téma zapadlo, tak si sem odložím jeden článek:

https://vesmir.cz/...yzkumu-metabolickych-ucinku-endokrinnich-disruptoru-ramci-vyzkumneho-proje.html
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: Ano, pro mě taky. Ono ve finále není tak důležité, jestli člověk nakynul sériovým dietěním ve snaze proměnit robustní postavu na křehkou, stresy a přepracováním, poruchami příjmu potravy, fyzickou nemocí nebo prostě pohodlností a labužnictvím. Nebo vším tím dohromady. Pro mě je podstatné, že u tlustých obecně to není záležitost aktivismu za práva menšin: životní styl téhle civilizace způsobuje, že tlustých je dávno většina, ale přesto přežívá diskurs odněkud z devatenáctého století, podle nějž jsou tlustí jenom líní sedláci, na které maká armáda vychrtlých ubožáků. Přitom je tu nějaká poměrně dobře viditelná relace mezi sedavým zaměstnáním a tloušťkou. Mezi chudobou a tloušťkou. A naopak, mezi penězi a štíhlostí, která ale na rovině celebrit je mnohdy spíš o liposukcích než o zdravém způsobu života.

Na druhé rovině je tam ale to, co říkala Luciasheck, totiž že obezita je psychosomatické onemocnění. Nicméně tímhle je nemocná celá společnost - tak jako je nefér smát se středověké chudině, že byla vychrtlá, je nefér smát se obézním, že nakynuli nedostatkem vůle. Oni nakynuli v přímé souvislosti se současným majoritním životním stylem. A klasika feminismu i obecně levicového aktivismu, která se sem teď velmi hodí, zní "osobní je politické". Na jedné straně je to pochopitelně "vina" každého jedince, že se s výzvami současného životního stylu nevyrovnává právě efektivně. Ovšem na druhou stranu je taky třeba říci, že současný životní styl klade na člověka enormní požadavky a že u určitých lidí by štíhlost podle současných kritérií krásy znamenala permanentní boj proti vlastním instinktům. A to pochopitelně jakoby jde jen dočasně, dokud nepřijde něco důležitějšího, co posune žrádlo na nižší příčky priorit. A pak se pracně ztracená kila okamžitě vrátí i s úroky.

Asi píšu chaoticky, mám upito. Ale zase budu ráda za reakce, a klidně i kritické.
    NEMANIAK
    NEMANIAK --- ---
    Mám par kilo navíc a neumim je zhubnout. Pořád se držim na stejný váze a to sem přešel na colu zero a začal se víc hýbat - už nejezdim do práce autem (ale MHDčkem), do krámu chodim taky už pěšky (i když je pravda že jenom tak jednou dvakrát tejdně) a chodim víc se psem na procházky. Cvičit sem zkoušel, ale vždycky sem druhej den hrozně unavenej, že ani kafe nepomáhá a mam potřebu do sebe cpát cukry, abych měl energii. Je to past.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: pro mě je nejdůležitější ten aspekt ztráty důstojnosti, opovržení a zhnusení a zařazení tlustých jako lidí druhé kategorie, bezcenných.

Ale upřímně řečeno nevím, jakou formou aktivismu by se to dalo změnit.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LUCIASHECK: Na ty matky bych cílila to, aby necítily selhání, když nemají původní váhu do roka po porodu a pak už se na to nevykašlaly. Ono to jde, ale ne hned. Někomu váha nejde dolů, dokud kojí, někdy hraje roli nedostatek spánku (a ono trvá třeba tři roky, než dítě začne spát jako normální člověk od večera do rána). Trvá to, než matka dostane plnohodnotně zpátky svůj vlastní život.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LUCIASHECK: Taky hovorit vic o onemocnenich, ktery s sebou muzou nest jako nasledek narust hmotnosti... a mluvit o nich otevrene, konkretne, na zaklade faktu, mluvit o tom, jak se narustu hmotnosti u takovych onemocneni branit, nebo jak to zmirnit, co delat, kdyz uz to nastalo..... Pokouset se pomalu odstranovat takovy ty univerzalni “mam nemocnou stitnou zlazu” prohlaseni, ktery uz jsou vnimany jako vymluva, i kdyz to v nekterych pripadech nemusi bejt medikaci uplne uspesne resitelny, ... aby se zkratka vice zduraznovalo, ze takova onemocneni realne existuji (a nejsou to vymluvy), nemusi byt jednoduche takhle vzniklou nadvahu resit nebo najit to spravny reseni... ale ze moznosti mnohdy jsou a stoji za to je zkouset hledat...

Jako dost rizikovej faktor pak vidim tehotensky/poporodni kila... spousta zenskejch asi k velky nadvaze prijde timhle zpusobem (nekdy i vlastnim “zavinenim” - ted muzu, ted jim za dva, pak to bez problemu shodim) a po detech uz s tim nejsou schopny/ochotny nic udelat... ale na tuhle skupinu netusim, jak cilit.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    NIGHTFURY: preju ji taky idealne leky na astma, snizenou funkci stitne zlazy a HA na endometriozu. kdyz to dobre skombinuje, bude mit +30 kg za mesic ani nebude vedet jak
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    ARGANNAH: Ad přesvědčování přesvědčených - yep. Osoba z jiného názorového spektra se nad tímhle nevyhnutelně nasere, protože jí to podvědomě implikuje tvůj postoj je špatně = ty jsi špatně a měla by ses stydět = opoziční vzdor intesifies. Tedy, tolik hovoří moje pozorování z řiditelné vzducholodi v moment, kdy dojde na nějaká ožehavá politicko-společenská témata a jedna strana začne vystupovat z pozice, kterou komunikuje jako "mravnou" či "dobrou".

MART1NKA: Ooo, to je nejlepší BlizzCon cosplay ever - The guy with no real life.
    Blizzcon 2013 The guy with no real life
    https://www.youtube.com/watch?v=C3I4wpHshuw

LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ARGANNAH: Imho nejvetsi sluzbu by udelalo komunikovat o tom vic jako o realny nemoci. Vic informovat o moznych pricinach, o moznych resenich, ... zatim vsude jako reseni prevlada “hlidat jidelnicek a sportovat,” coz je imho pro vetsinu obeznich lidi nerealna cesta - ne ze by toho nebyli schopni, ale neodstrani to imho pricinu toho problemu samotnyho... zduraznit moznosti nejake psychoterapie, detabuizovat psychologickou/psychiatrickou peci v procesu boje s obezitou, ...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Ad možný aktivismus, hodně nad tím přemýšlím. A mám svoje velmi vážné pochyby o takovém tom klasickém aktivismu ala hatefree, kde se člověk obrací na většinu s poselstvím typu "nehejtěte xy, vždyť jsou to chudáci, podívejte jak to mají v životě těžké a nebýt vás, jak by byli ve své jinakosti šťastní." Nemám k tomu žádná data, nicméně mám podezření, že takové věci přesvědčují jen přesvědčené.

Podle mě tlustý aktivismus by měl být spíš zaměřený na samotné tlusté - přestat se nenávidět, ozvat se, nežrat ten diskurs "hnusáci, můžete si za to sami", najít svou lidskou důstojnost. Dostat je do veřejného prostoru jako aktivní hlasy - moje zkušenost potvrzuje, že lidi mnohem víc přemýšlí o tom, co říkají, mají-li pocit, že to poslouchá i ten, o kom mluví, a nebojí se reagovat.

Další věc, o které přemýšlím, je, nakolik jsou potřeba osobní výpovědi. Mluvit o sobě a o svojí tloušťce/obezitě otevřeně. Ti, koho se to netýká, si to pochopitelně přeloží jako výmluvu, ale já bych to právě necílila vně, ale dovnitř. Ve finále by možná bylo dobrým "otvírákem" téhle diskuse napsat knihu s tlustou hlavní hrdinkou (nebo hlavním hrdinou). A prostě to naturalisticky popsat takové, jaké to je.

Budu ráda za názory.
    WATTEVILLE
    WATTEVILLE --- ---
    MART1NKA: Jojo a samozřejmě že jsou vykreslení tlustí a nechutní... kdo jiný by mohl hejtit na internetu.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MADIETTA: Southpark mal krásnu sériu na ľudí, čo píšu tieto komentáre.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam