• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ARGANNAH: asi to faktor určitě bude, zbytek je flagelantství, chytí se každýho hovna ;)
    GALE
    GALE --- ---
    MAR_TINA: Popravdě taky nevím. Mám jednu takovou kamarádku. Na střední závodně sportovala, ale sušenky ke svačině každý den. Jedna věc je na ni ale zajímavá. Při sportu se skoro nepotí a v sauně je zabalená v prostěradle jen, aby se začala potit. Já v tu chvíli ždímu svršky.
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    MAR_TINA: ono je to takové zrádné, samotné vnímání toho, co je tvrdá dřina je subjektivní a co je pro jednoho brnkačka, to je pro někoho jiného téměř nadlidský výkon, ať už je to kvůli vnějším okolnostem nebo kvůli boji s nějakými vnitřními démony. Možná jedinou chybou je, že nedřou dost, ale třeba prostě víc dřít nezvládnou, nepřišli na to, jak to dělat nějak udržitelně, protože dřít nikdo nevydrží věčně. A pokud je to spojené navíc s nějakou sebenenávistí, nízkým sebevědomím a jinýmy psychickými komplikátory, tak vážně někdo může mít pocit, že dře jako kůň a efekt je tak sotva nula.
    Problém prostě bude v hlavě, což bohužel není ta jednodušší část pro změnu, jak se většina lidí tváří.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GALE: mě by zcela upřímně zajímalo, kde tihle lidé udělali / dělají chybu.
    Já nechci věřit tomu, že někdo tvrdě dře na to, aby byl jen mírně obézní a ne brutálně obézní.
    A že takových lidí je. Vlastně si nevzpomínám, jestli kdy někdo nabídl nějaká řešení.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Tak zároveň to ale něco vypovídá o efektivitě nízkosacharidové diety a přerušovaných půstů. Bylo by zajímavé vidět v tvrdých číslech rychlost jejího spalování.
    GALE
    GALE --- ---
    Ridina Ahmedová: Jsem tlustá, ale nikdo nemá právo se mi posmívat. Ženy nejsou povinné líbit se všem – Deník N
    https://denikn.cz/...-ale-nikdo-nema-pravo-se-mi-posmivat-zeny-nejsou-povinne-libit-se-vsem/?ref=tit
    Článek nemohu otevřít, ale jedna část mě opravdu zaujala, tak kopíruji.

Autor: Problém je, že lidé obezitu vnímají jako rozmar, přežírání a lenost, ne jako nemoc. Cituji internistu a kardiologa Ivana Majerčáka: „Za svou obezitu si nikdo nemůže. Je to nemoc, která vznikla jako daň za to, že žije v obezitogenním prostředí. Ten pacient ho přece nevytvořil, pouze na něj doplatil. Každý obézní člověk je nemocný. Proč si pak někdo myslí, že na obezitu mu pomůže recept od kadeřnice nebo z časopisu od známé herečky?“

Ridina Ahmedová: Jsem ráda, že to říkáte. Udržet si váhu je přitom jedna z největších výzev, které mám. Hateři si o mě myslí, aspoň dle toho, co píšou, že určitě od rána do večera žeru čokoládu a liju colu. Absolutně netuší, že jsem na nízkosacharidové stravě, držím přerušovaný půst, že se snažím hýbat, a přesto si dokážu váhu pouze udržet, ne snížit. Když jsem to nedodržovala, blížila jsem se ke 120 kilogramům.

Opravdu to není o mé nenasytnosti. Naopak, to, jak vypadám, je ve skutečnosti výsledek mé vytrvalosti a disciplíny. Jenže vysvětlujte to těm, kteří se takto trápit nemusí, a přesto soudí jiné.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    KOCHANSKA_CH: toto nikto nikdy nerozporoval, pls.
    Akurat, ze podla tejto logiky bola ceska republika minuly rok na jar jedna z najstihlejsich krajin a ta obezita sa tu zjavila az nejak na podzim.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ARGANNAH: Vyřešeno :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Jinak nemáte někdo předplacené HN? Tenhle článek (VALENTINA) je za paywallem
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    V pořádku, však jsem psala, že tam je nějaké pravdivé jádro. Nicméně jedna věc je zdůraznit propojení obezity a úmrtnosti na covid, což je nějaký objektivní fakt, a úplně jiná věc je implicitně napsat, že Češi si za ten drastický počet úmrtí můžou sami, protože jsou moc tlustí.

Jak tu už někdo psal, kdyby ti tlustí totiž covid nikdy nechytli, nebo kdyby je někdo včas očkoval, vůbec nic by se jim nestalo. A to, že se to tu lavinově šíří, stejně jako to, že nejsou vakcíny, není vina nedisciplinovaných tlouštíků, ale totálního selhání vlády. That's all, folks.
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: patdon, wof, nie who. u nas to prebehlo mediami 4.3. proste ma pobavilo, ako hned nasledovala reakcia "ten hajzel to zvaluje na inych":)

OBEZITA: Počet úmrtí na koronavírus je najvyšší v krajinách, v ktorých má viac ako polovica obyvateľov nadváhu. Osoby s nadváhou, ktorým hrozí vyššie riziko, že ochoreniu COVID-19 podľahnú, by preto mali byť uprednostňované pri očkovaní i testovaní. Uvádza sa to v správe Svetovej federácie pre obezitu (WOF), informoval v stredu večer denník The Guardian. (TASR)
    XAJA
    XAJA --- ---
    ARGANNAH: akokolvek chapem tvoju nastvanost, o len skopiroval spravu who, co pred pat dnami prebehla vsetkymi mediami.
    tu napr. guardian: https://www.theguardian.com/...ovid-deaths-high-in-countries-with-more-overweight-people-says-report
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    Dejme tlouštíkům peníze za zhubnutí, vyplatí se to. Příští epidemie bude levnější | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...93610-dejme-tloustikum-penize-za-zhubnuti-a-pristi-epidemie-bude-levnejsi
    a zde další dnes v HN
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ...více než 70 procent lidí s nemocí covid-19 v kritickém stavu je na jejich oddělení obézních.

Drtivá většina pacientů v kritickém stavu je obézní, upozorňuje přednosta FN Ostrava - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...rce=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ARGANNAH: Pretože obezita je faktorom až v momente keď s vírusom prídeš do styku, ale to ako veľmi sa vírus rozšíri v populácií je dané správaním sa ľudí. Mobilita plus ochota sa chrániť. Takže obézny človek na home office, čo si vie nakúpiť online a ešte sa presúva vlastným autom keď už musí, má menšiu štatistickú pravdepodobnosť rizikového kontaktu ako operátor výroby. To je fakt.

Môžu tam byť kodependencie. Napríklad v USA zomieralo na covid násobne viac ľudí z latino a afroamerických komunít. Veľmi pravdepodobne to bude súvisieť s tým, že práve títo ľudia robia také tie práce ktoré nechce robiť nikto a nedajú sa robiť z domova: v obchode, logistike apod. Plus život v komunitách, väčšie rodiny pohromade. Plus drahé zdravotné poistenie takže neriešiš prevenciu a chronické problémy pokiaľ nemusíš. Plus obezita je aj socioekonomicky podmienená. Ono vlastne obezita je sama o sebe komplexný problém, ak vstupuje ako faktor do inej situácie, bude tá situácia menej zložitá? Ťažko.

A to si vezmi, že ako zvládajú pandémiu Islanďania a to teda nie sú štíhly národ. Lenže ostrov. Japonsko a Kórea, jasne tam sú štíhli, ale na druhej strane je vysoká hustota obyvateľstva. Lenže tam sú zvyknutý nosiť masky a respirátory. A tiež tam majú menšiu ochranu súkromia ako my tu (cez rôzne appky, ktoré posielajú dáta o polohe). Takže pravidlá sa vedia skontrolovať a následne vymáhať.

Môj skromný odhad:
    - slabá politická reprezentácia - dobrý populista nerovná sa dobrý politik, videa "Čau lidi" ohúria časť elektorátu, ale nie vírus
    - zaostalý štátny aparát - po technickej stránke, ale aj mentálnej. Systémy sa dajú prepojiť, alebo upgradeovať. Mindset, že každý kto potrebuje štátnu pomoc je by default podvodník čo to chce využiť a nabaliť sa, takže neexistuje plošná forma pomoci, budeme to robiť podľa toho kto ako moc bude kričať a ešte im budeme hádzať klacky pod nohy, to už pôjde ťažšie. To potom súvisí s ďalším bodom.
    - nedodržiavanie pravidiel - časť ľudí si nemôže dovoliť nemocenskú, tak chodia do práce aj keď by nemali. Časť ľudí vníma osobnú slobodu ako "mne nikto nebude hovoriť čo mám robiť", takže to nedodržiavajú z princípu. Idea toho, že všetci sa musíme aspoň trochu obmedziť aby spoločnosť ako celok bola na tom lepšie, je pre nich prejav komunizmu. Vírusu je to jedno.
    - skladba ekonomiky - ak máme DPH postavené na montážnych linkách a exporte, ako veľmi sa vieme presunúť na home office a tak obmedziť mobilitu?
    - dezinformácie - a slabé médiá, ktoré si ešte aj dnes dajú Pekovú na titulku
    - neschopnosť plánovať aspoň 2 kroky vpred - aj u ľudí aj u vlády. To je potom tlak aby zakaždým keď to trochu opadne sa niečo otvorilo. No a ono sa to potom zhorší. Prekvapivo.

A teraz si k tomu ešte prirátaj únavu.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Pořád jsem čekala, jak to ten hajzl udělá, aby shodil odpovědnost za ten průser na někoho jiného. A tady to máme. Pěkně skrz Babišovy Lidovky.

Pojďme se o tom bavit. Určitě na tom je kus pravdy, kdyby to byla jasně vyvratitelná blbost, tak to jeho PR nepustí. Ale považuju za signifikantní, že tam není srovnání s USA, hlavní baštou obezity na světě - nedávno jsem se na to zběžně dívala a pokud si dobře pamatuju, jsme na tom hůř než oni. To by byl jasný argument proti.

Cornelo, vyjádři se k tomu, prosím tě, jako lékař. Děláš tu dlouhodobě ďáblova advokáta a přesně to teď potřebujeme. Podívej se na ta čísla prosím a napiš k tomu něco. Určitě je v tom jádro pravdy, ale jak daleko to podle tebe jde hnát? Zejména v tom srovnání s USA?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Koronavirus podtrhl problém s nezdravým životním stylem. Čechy drtí kvůli životosprávě | Domov | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...zivotnim-stylem-cechy-drti-kvuli-zivotosprave.A210308_214941_ln_domov_lros
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    CORNELA: tak ve velkých číslech ne, ale neříkej, že neexistuje skupina neobézních lidi, kteří mají imunitu tak na huntě (genetické predispozice), že prostě "trumfnou" i spoustu nás tlustejch. Takoví dva srovnávací jedinci z příspěvku ECLECTICA jistě existujou.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    WATTEVILLE: ten poměr nakažených / s těžkých průběhem / zemřelých bude asi podobný jako jinde, nebo ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam