Jinak já si tu odložím tenhle odkaz, spíš abych ho pak později snadněji našla. Tihle frikulíni studujou vztah obezity, duševních chorob a stárnutí mozku a jsem z toho popravdě docela zmatená: připadá mi, že nějak hrozně nahrubo házejí dohromady obezitu (kterou mimochodem měří podle vysokého BMI) a diabetes, moc mezi tím nerozlišujou (část toho rozhovoru dokonce přímo vyznívá, jako že obezita vlastně rovná se diabetes a že rychlejší stárnutí mozku obézních psychiatrických pacientů oproti stárnutí mozku neobézních psychiatrických pacientů rovná se, že i mozky zdravých obézních lidí budou stárnout taky rychleji než mozky zdravých neobézních, to z toho ale podle mě jakoby plynout nemusí, ale jakoby co já vím, žeo). Hrozně oceňuju, že zjevně řeší tu následnost, tzn. jestli ta duševní porucha způsobuje obezitu nebo obezita způsobuje duševní poruchu, ale přijde mi, že ten rozhovor celou dobu sklouzává k tomu, nadneseně řečeno, že vlastně za všechno zlo současnosti může právě obezita. Tzn. ne že jsou lidi nešťastní a duševně nemocní, trápí se a přežírají a pak tloustnou, ale že jsou nejdřív tlustí a pak jim teprve ta obezita rozežere mozek (a že tedy, jak říká, epidemie obezity povede automaticky k epidemii neurodegenerativních onemocnění). Já vím, že tady uvažuju příliš jako humanitní vědec, ale podle mě tohle bez nějakých komparativních výzkumů přece takhle natvrdo říct nejde (a oni to naštěstí ani zvlášť natvrdo neříkají, abych byla fér). Takovéhle vztahy těchhle faktorů se přece navíc nedají vysledovat na magnetické rezonanci a na BMI přece, tohle je otázka komplexních individuálních životů a příběhů, které by bylo potřeba podchytit aspoň kvantitativně a ideálně spíš vyloženě kvalitativně. Chci se ještě pozítří, až budu mít trochu čas, mrknout na ty studie, jestli je někde schrastím. Ono taky v tom možná zafungoval zkresující novinářský faktor, byť paní se nakonec vlastně ptá skvěle, zvlášť v druhé půlce; ale ten přepis rozhovoru do článku je fakt dechberoucím způsobem alarmisticky pitomý.
Ale zaznívá tam teda jedna zajímavá věc, totiž že je naopak možné, že preexistentní neurologické problémy můžou potenciálně měnit vnímání vlastního těla a pocit sytosti. Jak se v tom teď hrabu, vytvořila jsem si asi trochu bias, to si uvědomuju, ale to by mohlo opravdu vysvětlovat, proč někteří lidi tu sytost prostě fakt necítí. Tady bych mu tu kauzalitu klidně spolkla (akorát on se teda tváří, že vede spíš obráceně a co já se s ním můžu přít, když nejsem ani doktor, natož neurolog/psychiatr).
(A vůbec největší legrace by třeba byla, kdyby tam vůbec žádná kauzalita nebyla, jenom korelace, nebo kdyby příčinou obojího, jak těch duševních poruch tak obezity, bylo něco třetího. Ale to už jsme asi v hájemství scifi povídek.)
Obezita ovlivňuje mozek. S každým BMI bodem nahoru stárne rychleji, popisuje vědec Tomáš Hájek | Plushttps://plus.rozhlas.cz/obezita-ovlivnuje-mozek-s-kazdym-bmi-bodem-nahoru-starne-rychleji-popisuje-vedec-8613817#volume