Prihodim taky vlastni zkusenosti nebo moji nekonecnou story:
Moje vaha pri mejch 176cm mezi 90kg a metrakem, s vselijakejma silenejma dietama sem klasickej jojo pripad se zaverecnym bonusem navic.
Posledni pokus byla keto dieta pred nakejma 4 rokama, ne ovsem na ten ceskej zpusob liti vselijakejch debilnich koktejlu do sebe, ale poctivej vyber potravin s dennim pochcavanim papirku zda-li ketoza porad funguje. Shodil sem 15kg, cejtil sem se fajn, ovsem tenhle rezim je znacne asocialni, zvlast kdyz clovek stravi 14dni ve familii a odmita jist cokoli co zerou vsichni ostatni. A to nemluvim ani o beznym stravovani doma, ponevadz manzelka uz ze me byla taky na prasky
Takze sem s tim musel prestat a snazil sem to kompenzovat tim ze sem si daval do tela v podobe skoro dennich navstev fitka. Slo to samo do kopru, protoze sem opet zral jako predtim a do roka sem zas byl ve svym "normalu"
Suma sumarum k tyhle diete, za me ok (nikomu to necpu, ani neobhajuju, nejsem odbornik), ale de to pouze kdyz je clovek na sebe prisnej a je asocial
Letos sem na zacatku roku nastoupil do novy prace, kam musim chodit oblikanej jak agent s teplou vodou, takze sem musel nabehnout nakoupit tesilky a kosile a s hruzou sem zjistoval, ze vyber mam uz dost zuzenej, jelikoz jednak krom cerny barvy na sebe nic jinyho neobliknu, druhak ve velikosti 2XL/3XL uz toho fakt moc neni... Navic na mym novym pracovisti sou k dispozici sladky zbrdoly a susenky ke kaficku gratis, coz uz me predem desilo (zboznuju sladky), ak sem si rek ze konec
Zvazoval sem navstevu nakyho vyzivovyho poradce, ale nak sem to odkladal (resp. sem byl linej si nekoho dogooglit) a rek sem si ze jednoduse prestanu zrat jak prase.
Minuej rok nas navic opustil tata, mama ma taky uz znacny problemy se zdravim (+nedavno zjistena cukrovka), oba se huntovali celej zivot spatnou zivotospravou, takze sem si rek ze nechci dopadnout stejne. Muj nejvetsi strasak je zminena cukrovka, mam ji timhle uz v rodine z obou stran ...
Zacal sem teda snidani bohatou na bilkoviny, takze si namazu 2 chleby s nakrajenym vajickem natvrdo, pote si dam naky ovoce (banan, jablko) s jogurtem (nejradsi skyr, kterej je proteinama narvanej), piju k tomu zelenej caj - ano, to sem si behem tech let vselijakejch pokusu nacet ze je to fajn kombinace k urychleni metabolismu //
btw. u snidane je naposledy co jim pecivo
Obed si dam v normalni porci, snazim se jist hodne zeleniny jako predkrm, jim v jidelne typu zavodka, snazim se akorat nejist testoviny, jako desert si klidne dam ovoce a je to vlastne posledni poradny jidlo za den
Vecer, kterej u me byl nejkritictejsi sem se rozhod v extremnim pripade vubec nejist, resp. zaplacnout se nakou zeleninou (cherry rajcata, papriky, salatovy okurky, atp) a diky tomu ze po prichodu z rachoty me cekala jina prace doma, sem ten hlad povetsinou "zapomnel". Samozrejme to nejde vzdycky, kdyz cejtim ze budu mit hlad vecer, preventivne se naplacnu zminenou zeleni uz treba v 5 odpo a pak uz mam klid ... vyjimecne si treba jeste namazu krajic chleba, to nez kdyz du na trenink (delam bojovy umeni, ale neni to moc fyzicky, takze energii nepostradam
Ridim se proste ted dedovym rcenim: "Snidani snez sam, o obed se rozdel s pritelem, veceri dej nepriteli"
Co se tyce pohybu: jak sem se zminil, tak uz sem pochopil ze se na zvysenou fyzickou aktivitu spolehnout nemuzu, takze sem se zameril hlavne na ten jidelnicek. Nicmene snazim se chodit hodne pesky, do prace chodim pres les pres kopec na autobus abych nemusel 2x prestupovat, vsude chodim do schodu, vytah pouzivam max. dolu (cimrman by ze me mel radost)... V jedny budove to mam 5 pater, v druhy 8, snazim se chodit i na kaficka do prizemi, abych je proste moh pokazdy zas vybehnout
A ten jiz zminovanej spanek sem taky napravil, nejenom tim predepsanym drijakem, ale srovnal sem si problemy doma, najel sem pravidelnej rezim spani (chodim spat ve stejnou dobu denne, i o vikendech), dovedu spat v kuse 6h (velkej uspech u me) a staci mi to na to abych byl fit
Mno a vysledek je od pulky ledna k dnesku nakejch 13-15kg dole. Jedinej "negativni" dopad to ma ten, ze si musim znovu kupovat hadry :)) ponevadz sem o 2 cisla dole (jeden obchod me zvlast potesil, tam du i o 3 diky jejich stedrym velikostem)... Cilem je se dostat na mirnou nadvahu - kdyz bych byl na nakejch 80kg, tak sem nadmiru spokojenej
Pozitivni na tom je to, ze to vlastne zadna dieta neni, ze takhle muzu fungovat porad, takze doufam ze uz to nenaberu zpatky // semtam si dovolim zresit - 1-2x do mesice zajdu s detma na hamburger nebo kebab nebo zajdu na pivo nebo se proste slusne zkropim na nakejch kulatinach ... kdyz ma nekdo z deti narozeniny, tak si ten dort taky rad dam (jinak sladky uz krom ovoce nejim)