• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    INDIAN: ja si nosim jidlo do prace jen v pondeli a to jen, kdyz jsme v nedeli doma a varim. to pak varim tak, aby mi zustalo jidlo i na pondeli. jinak jidla si do prace nosi pouze kolega, kteremu vari manzelka, jelikoz je na diete. osobne myslim, ze pokud je zena v domacnosti, tak by mela obcas manzelovi uvarit do prace, zvlaste kdyz je jeste navic doma s detma a vari i pro ne. nicmene mam kolegu, jehoz stara je v domacnosti s harantama a jidlo mu nedela, jen detem, takze chodi do jidelny.

ja jinak zeru rad a zeru vsechno krome krupicovy kase a hmyzu. to ze zeru rad je videt na my hmotnosti, kterou jsem musel po diskusi s obvodackou zacit resit, takze sem upravil pro zacatek pred pul rokem jidelnicek (vypustil jsem vecerni prezirani a sladkosti, k tomu sem prestal kupovat lepihuby, jenz maji v nazvu cola) a hned sly kila dolu.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    ja osobne mam s varenim svyho a naslednym nosenim si ho do prace jen spatny zkusenosti... vzdycky toho je moc a kdyz si toho vezmu min, tak jak to do sebe nahazu tak pak mam hlad a hledam co bych este nekde sezral
    posledni rok a pul sem nadmiru vdecnej za jidelnu, kde si vyberu a snim presne tolik co vim ze je akorat... clovek navic v ty jidelne nak moc nechvata a ma na to klid, kuchynka v praci nebo jeste hur kancl u kompu je fakt peklo, protoze se to do sebe snazi podvedomne nakopat co nejrychlejs (asi pocit toho, ze jidlo do prace nepatri a snazi se s tim votravovat co nejmin)
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    MAR_TINA: už len to chystanie samotné je otrava (čo mi pripomína, že som si zabudla uvariť quinou tak tú budem robiť zajtra ráno). Špeciálne kvôli tomu som si kúpila malé krabičky na jedlo, presne na 1 porciu: objem 250ml, 400ml, apod. Ale aj tak sa mi tam občas nezmestí kniha a to je už drsný kompromis.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MARINNE: já se přiznám, že teď jezdím do kanclu jen autem (pěšky to je 25 minut) a radši se jdu přes den projít. Protože jsem si ještě nekoupila batoh na notebook s bederním pásem a bez něj mě za deset minut bolí záda a ramena a od toho hlava. No a s těma krabicema s jídlem si to fakt vnitřně obhájím.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    MAR_TINA: ja to ťahám na chrbte do práce spolu s ntb a je to desný, ale desný opruz
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    BERUSKA_CA: jo, tos uhodila zebrik na hlavicku. porad se to jídlo resi, uz od malej deti, furt chlebíčky jednohubky zakusky... mas recht, spouste lidi by se ulevilo
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Naprosto chápu lidi, že se jim nechce dělat na každý den krabičky se vším jídlem a tahat je do práce.
    Já jezdím většinou autem a mám svoji kancelář se svojí ledničkou a nikoho, s kým jít na oběd. Ale i tak mě ta taška jídla poměrně sere :)

GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    BERUSKA_CA: úplně přesně!!! Ano. U nás v ČR máme úplně nezdravě vybudovaný vztah k jídlu obecně.
    Musím zareagovat, protože už to třetím rokem řeším ohledně tchyně.

Tuhle už se to dostalo do fáze, "ok, nebudeme tam jezdit na oběd ani večeři * a je to ještě horší!!
    Já se doma normálně naobědvám, řekne se, že se tam jede na kafe a tam přijedeš, ona dá na stůl tác koleček rohlíků s matesem, kolečka rohlíků s pomazánkou, pistacie, misku s nalámanou čokoládou (!) ... Samozřejmě, když si nevezmes, bude celou dobu ustaraně čumět a říkat, že si nic nesnědl.
    Ono dva starý lidi si samozřejmě nevezmou ani sousto.

Tak dám pár kousků, aby se neřeklo a už se nesou dalsi dva tři čtyři tácy s chlebíčky... Eh. Muž tomu je to fuk, je velkej a vytráví to.
    Ale mě jak husu chtějí nacpat 🤦‍♀️ a mě hrozně nebaví, že musíš odmítnout 5x a poslouchat, jak nic nejis a přitom už si několik kousků dal.

A moje matka doteď (!) očekává, že dojim po dětech jídlo eh...
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MADIETTA: Ja nemam to, co lidi pudi jist “jen tak”. Nebo “na chut” nebo ja nevim na co. Jim kdyz mam hlad a jindy me krmivo nezajima.
    Coz je teda bozi, kdyz priletim do CR, tam porad nekdo neco nosi a strka “vem si, vem”. V kulture, ktera musi porad ukazovat jidlo (pohostinstvi, blahobyt, jsem slusnej clovek a nabidnu) i kdyz to neni potreba se fakt asi blbe hubne.
    Prijde mi, ze se to tam u vas straslive resi - kdo je tlustej, kdo co snedl. Kdyby ten tlak pominul, spousta lidi by zhubnula jen tak, z toho, ze povolil stres nad kazdou lzickou.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    BERUSKA_CA: no evidentně jsem, protože na rozdíl od tebe vypadám jako vorvaň.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MADIETTA: Ty jsi vsechno, jen ne nedostatecna. Ja nemam ani desetinu tvoji discipliny a pul roku me nekdo zivit, jsem ochotna se tak maximalne prevalit z leveho boku na pravy.
    Ja se mela narodit jako panda. To jenon spi a zere.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: Jejda, tak jsem to nemyslela. :(((( Spíš chci podpořit sestru v nouzi, abych tak řekla, a dodat odvahu ne k perfekcionismu, ale k rebelii. A schválně jsem to uzavřela tím, že někdy je prostě v pohodě setrvávat v komfortní zóně, protože na cokoli jiného nejsou podmínky.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: Přemýšlím, jestli se to dá nějak ošetřit - třeba s pomocí dovolené
    O tom už jsem tady psala mockrát - dodržovat ideální životosprávu a ideálně přitom i hubnout je práce na plný úvazek, která se při normálním životním zápřahu efektivně dělat nedá. Přesto se to po nás tlustých vyžaduje. Jako ano, věřím, že kdyby mě půl roku někdo živil, troufnu si neskromně říct, že při své disciplíně bych neměla problém dodržovat cokoliv.

Jinak jako vždycky lituju, že jsem se nechala strhnout a něco sem napsala - vždycky jenom upadnu do deprese ze všech těch připomínek, co všechno dělám špatně a měla bych dělat jinak, v čem všem jsem ještě nedostatečná.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    MADIETTA: Mně se to taky pretaplo s prvním dítětem a tím šíleným kolotocem neustálého řevu, nespani a lítání po doktorech a vrseni diagnóz. A permanentním stresem, co zase bude, co se strhne, co spustí zase nějaký full mental...

Ted to začalo padat na dovolené (all inclusive a přijedu lehčí:-D) a následně šly obě děti do školky a hubnutí zdárně pokračuje. Pořád je to výživný (a už zůstane, tady bohužel není cesta ven), ale hodně se nám ulevilo. A najednou to jde. Kromě hormonů tipuju i to, že už nejsem tak často ve stavu, kdy je to buď na čokoládovou zmrzlinu a polévkovou lžíci, nebo na obeseni. Plus je snazší ty hezky chvíle čerpat i jinak, když mám nějaký čas na sebe, takže jídlo není pomalu jediná radost...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: Nebudu radit, vím prd, znám jen svoje tělo. Ale zde obecná úvaha na tohle téma. Totiž co se mi vyplatilo za těch posledních patnáct let hledání cesty, jak z obezity, je nebrat vůbec nic za spolehlivé, a nejmíň ze všeho obecné dietní rady. Dokud jsem se jimi řídila, jen jsem lítala v jojo efektech. Musela jsem si de facto všechno zpochybnit, zkombinovat rady o potravinách s radami na kvalitu spánku a snížení stresu, strávit roky na psychoterapiích a nakonec se (velmi těžce, kicking and screaming) naučit nepřepracovávat. Začalo to fungovat až ve chvíli, kdy jsme s tělem našly společnou řeč a dokázaly se domluvit o základních věcech, tak, aby netrpěla (dlouhodobě, protože občasné kompromisy jsou nevyhnutelné) žádná část mně. A teď to jde. Pomalu, ale jde. Nevím samozřejmě, jestli se to zítra nezesere kvůli nějaké věci, kterou jsem doteď přehlížela. Ale podle mě základ je prostě postavit se na zadní a přestat se nechat zneužívat - rodinou, prací, dietním průmyslem i zástupy chytráků, co melou "nežer a hýbej se" a všechny ty řeči o zdraví a snadnosti hubnutí jsou pro ně jen nástroj k ponižování druhých.

Blbá věc je, že najet na zdravý režim z režimu nezdravého skutečně znamená smířit se s krátkodobým nabráním. Pamatuju si, jak to tu řešila Moody nebo kdo - trvale nevyspalá, polomrtvá stresem a nejspíš i podvyživená. Začala trochu víc jíst, subjektivně se jí udělalo mnohem líp, ale kila šla okamžitě nahoru. To je samozřejmě demence. Přemýšlím, jestli se to dá nějak ošetřit - třeba s pomocí dovolené. Tzn. najet na nový režim s jídlem ve chvíli, kdy je člověk aspoň po dvou týdnech odpočinku, srovnaný, bez stresu, v psychické pohodě. Podle mě by to mělo pomoct. Nicméně je to nějaká hypotéza, která vznikla na základě mých subjektivních zkušeností, na ostatní to vůbec nemusí fungovat. Myslím, že je samozřejmě legitimní žít dál tak, jak žiješ, pokud ti to vyhovuje (nebo pokud ti to sice moc nevyhovuje, ale je to komfortní zóna a velké změny v tuhle chvíli z jakýchkoli důvodů dělat nechceš).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: tak ono ti tělo signalizuje hodně si odpočiň, jednak spánek, jednak hlavně duševně a od stresu a jez normálně a kvalitně. Což je hodně moc náročný a kolikrát to fakt nejde. Jídlo je věc, která vlastně jde nejlépe, hůř člověk hledá čas na spaní a odbourává stres. Navíc první týdny může být následek přibírání a další měsíce až roky nehubnutí. Ale dieta a nedostatek tě dostanou ještě níž, žádná cesta jak hned teď zhubnout spíš není.

Dostatek jídla je bazál (ten bude někde 1500 - 1800 kCal, upřesní to to kalkulačky) plus něco navíc minimálně na trávení, přemýšlení, stres a veškerý pohyb. Nebála bych se jíst 1800 - 2000 kCal/den a kolísat těch +/-10 % kolem stanovené hodnoty, nemusí to být denně na gramy a člověka by z toho jeblo. Kvalitní složení je 50 % kalorií z polysacharidů, 25 % z bílkovin a 25 % z tuků ideálně v každém jídle.

Vím, že homeofficáři to mají s pohybem strašně těžký, práce se neudělá a přirozená chůze neexistuje, ale dotlačit se k nějakému počtu kroků ideálně venku denně by bylo fajn i jako součást boje se stresem. Mírný pohyb spaluje stresové hormony. Takže je i lepší po půlce dne na chvíli a po konci dne na chvíli, aby se to likvidovalo včas.

MADIETTA: roky píšeš o velmi nízkokalorické stravě, nejsem si jistá jestli to jeden čas nebyl i lowcarb. To jsou roky diet a roky ničení, bohužel.
    (Lowcarb funguje menšině žen a musí se v něm jet +/- napořád, ne držet i kdyby pár let a přestat, než nastane nějaký spor.)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MADIETTA: a jenom dodávám, že jsem si nikdy žádnýma dietama organismus nerozhodila, až do prvního těhotenství jsem neměla s váhou nikdy větší problémy. Byla jsem vždycky kyprá, to jo, ale v mezích normální váhy.

Po druhém dítěti jsem zhubla téměř bezpracně, jen mírnou úpravou jídelníčku, stačilo nasadit antidepresiva.

Období, kdy se to začalo celé sypat, cca koliduje s mým rozvodem. Takže zase hlava.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Já mám poslední dva týdny kolem 14 k kroků denně, často k tomu taky plavání. Včera 15 k a asi gazilion schodů. Abych nepropadla do anorexie, tak to vybazuje Bun cha a jiné Light pochoutky k obědu. Tak jsem hodně zvědavá, až stoupnu doma na váhu :-) Na sobě toho poznám minimum, to už musí být fura kilo, abych si všimla rozdílu, takže nemám ponětí. Zato nohy mi asi zcernaji a upadnou, jak to mám naslapane po městě a ne někde v přírodě :-D
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Poslouchat svoje tělo, tak šestnáct hodin denně proležím a zbytek prospím, a během těch šestnácti hodin sežeru, na co přijdu.

Protože moje tělo je jaksi taky hlava, žejo. A když ta hlava není v pořádku (a nikdy úplně nebude, některé věci se prostě "spravit" nedají), tak to prostě fungovat nemůže.

Teorie, že ráno a dopoledne mají být největší porce, a teorie, že důležitý je celkový denní příjem a ne kdy ho zkonzumuješ, jsou podle všeho 50:50.

Já jsem ochotná k čemukoliv, poslední roky se usilovně snažím dobře spát, dostatečně se hýbat a myslím, že oproti předchozímu stavu je to zlepšení věru radikální. Ale nemůžu začít mohutně obědvat, protože než by si (možná!!! a možná taky ne) moje tělo a hlavně moje hlava zvykly, že nemá po zbytek dne žrát jak nezavřené, tak bych taky mohla vážit 150 kilo. Což by bylo poněkud kontraproduktivní, že.

Například jsem si teď stáhla appku Noom a zjišťuju, že je to pro mě úplně zbytečné. Jíst pravidelně, to jím. Vážit se, to se vážím. Naprostá většina potravin, co konzumuju, patří do zelené skupiny, můj kalorický příjem je podle nich v pásmu, ve kterém bych měla hubnout. No a já tloustnu. Nebo nanejvýš nepřibírám.

Tohle je jenom výlev zoufalství, nemusíte na něj reagovat. :/
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: Jo, třeba vypustit ze života úplně vlastní osobní zábavu a fungovat jen pro druhé - ráno do práce, z práce domů a být k dispozici dětem dokud nejdou spát a pak jít taky. To je můj problém, spím málo, protože můj skutečný MŮJ osobní život začíná až večer.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam