MADIETTA: Nebudu radit, vím prd, znám jen svoje tělo. Ale zde obecná úvaha na tohle téma. Totiž co se mi vyplatilo za těch posledních patnáct let hledání cesty, jak z obezity, je nebrat vůbec nic za spolehlivé, a nejmíň ze všeho obecné dietní rady. Dokud jsem se jimi řídila, jen jsem lítala v jojo efektech. Musela jsem si de facto všechno zpochybnit, zkombinovat rady o potravinách s radami na kvalitu spánku a snížení stresu, strávit roky na psychoterapiích a nakonec se (velmi těžce, kicking and screaming) naučit nepřepracovávat. Začalo to fungovat až ve chvíli, kdy jsme s tělem našly společnou řeč a dokázaly se domluvit o základních věcech, tak, aby netrpěla (dlouhodobě, protože občasné kompromisy jsou nevyhnutelné) žádná část mně. A teď to jde. Pomalu, ale jde. Nevím samozřejmě, jestli se to zítra nezesere kvůli nějaké věci, kterou jsem doteď přehlížela. Ale podle mě základ je prostě postavit se na zadní a přestat se nechat zneužívat - rodinou, prací, dietním průmyslem i zástupy chytráků, co melou "nežer a hýbej se" a všechny ty řeči o zdraví a snadnosti hubnutí jsou pro ně jen nástroj k ponižování druhých.
Blbá věc je, že najet na zdravý režim z režimu nezdravého skutečně znamená smířit se s krátkodobým nabráním. Pamatuju si, jak to tu řešila Moody nebo kdo - trvale nevyspalá, polomrtvá stresem a nejspíš i podvyživená. Začala trochu víc jíst, subjektivně se jí udělalo mnohem líp, ale kila šla okamžitě nahoru. To je samozřejmě demence. Přemýšlím, jestli se to dá nějak ošetřit - třeba s pomocí dovolené. Tzn. najet na nový režim s jídlem ve chvíli, kdy je člověk aspoň po dvou týdnech odpočinku, srovnaný, bez stresu, v psychické pohodě. Podle mě by to mělo pomoct. Nicméně je to nějaká hypotéza, která vznikla na základě mých subjektivních zkušeností, na ostatní to vůbec nemusí fungovat. Myslím, že je samozřejmě legitimní žít dál tak, jak žiješ, pokud ti to vyhovuje (nebo pokud ti to sice moc nevyhovuje, ale je to komfortní zóna a velké změny v tuhle chvíli z jakýchkoli důvodů dělat nechceš).