• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ATROPOS: Zrovna nedávno jsem na vás myslela, jak to dopadlo. :) Díky moc za zprávu a za zajímavý námět do diskuse - a manželovi brzké uzdravení.

Btw, je po bariatrii? Tu tady taky probíráme ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ATROPOS: co mám nakoukáno, tak kliniky to dělají hodně na krásu - vyhlazené břicho, přitažený venušin pahorek (aby nedělal bouli pod jizvou), hladký přechod na bocích, aby nevznikaly takové převislé špičky. Výsledky bývají opravdu pěkné.
    Na sníženou nějakou funkčnost si ty ženy nějak nestežují a pokud, tak necitlivost části břicha.

Po abdominoplastice na pojiš´tovnu si občas někdo nechává dělat na klinikách levnější a méně náročnou korekci tvaru břicha.
    ATROPOS
    ATROPOS --- ---
    Tak slíbený první report:) Manžel včera po dvou odkladech (což je v případě takového typu operace opravdu velmi vybrané utrpení) absolvoval abdominoplastiku ve VFN na Karláku indikovanou místním obezitologem. Operatérkou mu bylo řečeno, že k abdominoplastikám u obezitologických pacientů ve VFN přistupují trochu jinak než na kosmetických klinikách, vyjádřil se ve smyslu "řekla, především vrátit věci na své místo a nenapínat podkoží"...tedy tak nějak asi s větším důrazem na funkčnost:) Zkusím ještě zjistit, co přesně se pod tímhle výrokem skrývá. Pacienty po abdominoplastice si nechávají na pokoji týden, pokud je to bez komplikací. Po propuštění pak už bude moci (občas ne dlouho) normálně sedět, takže to se už moc řešit nemusí, ale podpora do postele a stolek na notebook se šikne. Jo a zjevně mu nedělali "velkou" anestezii, bylo to jen na dospávací pokoj, ne na JIPku.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Mimochodem, co si myslite, ted o tech analyzach DNA. Je toho ted vsude dot. Zrovna mi rikal kolega, ze na to pujde, tak sem zvedava, s cim prijde. Jako neni to primarne na hubnuti, ale nejake potraviny tam taky vytipuji tusim, plus myslim i cviceni. No jsem zvedava, s cim prijde on, co mu vyjde. A hodne se tam resi i ten mikrobiom.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    PAN_UZIVATEL: a jeste pridam, v dobe, kdy jsem skoro nejedla sem fakt hodne cvicila... dneska jim 2x tolik, cvicim asi o 80% min z ruznych zdravotnich a casovych duvodu a tu fyzicku samozrejme nemam, obleceni pres zadek a stehna je mi tesnejsi a bricho je tlustci, ale vaha se hybe jen v rozmezi cca 2kg. je porad stejna. teda moje telo, kdyz ma alespon trochu pohybu (sobotni vylet 15-20km a 1x tydne domaci cviceni 30-60m) a dostatek rozumneho jidla, tak vahove drzi a meni se jen lehce pomer svalu a tuku.

ale obecne... proste nikdy nevis, jak to ten kterej clovek ma... fakt bys ho musel sledovat nekolik dni a hlidat, a to ani nemusi ty lidi delat schvalne, jen nemaji odhad, celej den muzou uzobavat nevedomky bezmyslenkovite, muzou zajidat emocionalni stres, a ani si to uz nepamatovat... clovek neni stroj, pokud si fakt vse okamzite nezapise neodvazi a j
    niceho jineho se nedotkne, tak se neda cekat, ze jeho odhad se bude blizit pravde (pokud to treba neni byvaly sportovec nebo nekdo, kdo roky dopisoval kaloricke tabulky, takovy lide maji lepsi odhad porci a muzou si vice uvedomovat co jedli, i kdyz nad tim nepremysli, protoze uz je to zazitej navyk)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    PAN_UZIVATEL: ja s malo jidlem zacala pribirat, a fakt sem se nedojidala, nepila sladky piti... az zvyseni prijmu jidla dost pomohlo.

ale zalezi i na kostre a genetice, proste slachovita hubena gazela muze i i spatne stravovana vypadat jako gazela a mohutnej orabgutan muze delat co chce lw porad bude mohutnej a velkej. kazdy telo ma svoji prirozene drzici vahu jinde a jako top modelka to casto bohuzel neni.
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    CORNELA: Jasne, jako ja to prave nechci hodit jen na to, ze museji moc zrat, ale tak amatersky si rikam, ze ten prijem kalorii musi nejaky byt, aby se telo drzelo v tom stavu, co je...

ARGANNAH: Ano, ja si take myslim, ze za tim prave budou nahly najezd na lednicku, chlast ap. a nevhodna uprava jidel.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    PAN_UZIVATEL: Jak říká Cornela.

Genetika v tom samozřejmě hraje roli. Nicméně s tím příjmem je to ošemetné. Ono fakt stačí hýbat se, nepřejídat se, ale každý večer dát tři čtyři piva. Nebo dvakrát do týdne osm. Nebo jist objemově relativně málo, ale o to koncentrovaněji (smažené obalované věci, hodně majonézy, majonézových salátů, sladkosti, tučné maso, uzeniny atd.). Tam člověk může jíst úplně normální porce a přitom mít energetický příjem za dva lidi. Mnohdy se to nepozná do chvíle, než to začneš třeba na dva týdny poctivě vážit a zapisovat.

Stalo se to teď mimochodem jedné osobě z mého okolí. Celozivotně si hlídá váhu, cvičí, omezuje jídlo. Nedávno absolvovala několikadenní keto, něco uhubla a pak to samozřejmě jojo efektem přibrala zase zpátky. A od té doby to nešlo dolů, potýkala se s emočními problémy, záchvaty nekontrolovatelné chuti k jídlu, vyčerpáním, nadávala, jak se přejídá. Pak ale začala zkusmo chvíli počítat a ukázalo se, že nejí ani na bazál. Tak přidala, ulevilo se jí, emoce se srovnaly, nájezdy na ledničku vymizely a váha se konečně hnula dolů. Nepoznáš nic. Ani dokonce kolikrát ty sám nevíš, kolik přesně jíš, natož aby to vědělo tvoje okolí.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    PAN_UZIVATEL: Nepřijde ti, že by se prejidali - pokud s nima nejsi 24/7, tak víš úplnej prd o tom jak se stravujou
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    ARGANNAH: Resi, to kvuli clenum v rodine, kteri zkratka jsou pri tele, ale nekdo vubec nema pohyb, nekdo ma docela pohyb a neprijde mi, ze by se prejidal, ale porad tam je silna nadvaha a i celkove treba obecne nejake zeny maji urcite typy tel a take premyslim, jak moc ony s tim moc bez velke driny neudelaji. Napr. ja sem tam cvicim a vim, jak to je pro mne narocne nabrat svaly a drzet je, pak staci na 2-3 tydny prestat a mohu zase zacinat...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    PAN_UZIVATEL: Jo tak. To je trochu jiná otázka.
    Myslím, že jde ryze o to, co je člověk ochoten obětovat a kam až je ochoten zajít. Pokud se bavíme ale o normálním životě, tzn. ne o PPP, fetu, extrémním sportu nebo třeba hladomoru, pak samozřejmě, některá těla jsou od přírody hubená, jiná sportovní, jiná robustní se sklonem k tloušťce. A je fakt náročné to přetlačit jinam. A neplatí to jen o hubnutí, ale třeba i o přibírání svalů u lidí, co jsou od přírody hubení.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    PAN_UZIVATEL: To není tak snadné zodpovědět, je v tom moc proměnných. Úplně jednoduše platí, že pokud někdo dlouhodobě setrvává v deficitu, hubne. Nicméně je opravdu v deficitu? Jak vypadá jeho bazál a jeho ideální příjem pro udržení váhy? Jak si ten režim nastavil, něco si vycucal z prstu, našel to někde na netu, odhadl to podle nějakých příruček, má jídelníček z nějaké publikace, chodí na nutriční? O kolik je v deficitu? Není v přílišném deficitu, který ho nutí přes den "užírat" a dojíst, co to jde, aniž by si to vlastně uvědomoval? "Nežere a hejbe se", nebo jídlo váží, počítá, zapisuje? Pije sladké limonády nebo pivo, a pokud ano, uvědomuje si, že je to taky energetický příjem? Je v deficitu z "nežraní" nebo z pohybu, hýbe se vůbec? Kolikátý je to jeho pokus o hubnutí? V jakém stavu je jeho metabolismus? Kolik je mu let, je to muž nebo žena? Má za sebou nějaké drastické režimy? Nebo třeba váha dlouho dolů šla a teď nejde a nejde, i když zdánlivě dělá všechno dobře? Jak ten člověk spí, nevstává v noci k dětem, nemá apnoe? Nechlastá? Atd atd atd atd, těch faktorů je mrtě.
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    Ahoj, krapet hloupa otazka, ale muze si osoba drzet nadvahu/obezitu, pokud ma prijem kalorii omezeny? Napr. jak moc to ovlivni vek a urcity zdrav. stav. Napr. urcity telesny typ a rozlozeni tuku, ze zratka i kdyby nekdo jedl stridme, tak nebude vylozene stihly. Diky.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    ARGANNAH: Nikde netvrdím, že jsou prášky samospasny (nicméně teda jsou to injekce), každopádně na tohle prekrucovani slov dneska úplně nejsem nastavená...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: To zni jakože nebrat prášky znamená sedět rezignovaně na zadku. Což je samozřejmě blbost, hlavní práce na ZP se odvádí v ordinaci psychoterapeuta, bez toho se nedá hnout. A dokonce i když máš 200 kilo, dokonce tím spíš, protože na 200 kilo se nikdo nedostane tak, že má sklony mít víc hlad. Je dobře, že lidem, co jsou v bezprostředním ohrožení života, jde udělat operace nebo něco předepsat, to je jasný. Ale ti lidi mají obrovskej komplex problémů, který sahaj od starejch roky neřešenejch traumat přes patologický vztahy a nezdravý coping mechanismy až po ty ryze biologický věci (mizerná strava, nula pohybu, sedavý zaměstnání, atd). To všechno je potřeba řešit především sérií životních změn, jinak léčíme příznaky a ne jádro problému.

Žila jsem se ZP přes patnáct let, víc než deset let jsem vyléčená. Prášky jsou fajn, operace taky, ale je to jen jedna pomůcka v kaleidoskopu spoust, jinejch, jak u ZP, tak u léčby obezity. Ženský, kterou mlátí manžel, taky můžeš samozřejmě předepsat analgetika, aby jí to nebolelo, a něco na uklidnění, aby nebrečela. A není to nic proti ničemu. Nicméně základ je hlavně dát se dohromady a od toho kokota odejít, jinak se točíme v kruhu, kterej nemá řešení. Prášky maj bejt pomocník, ne samospásný řešení, a na ZP můžou třeba pomoct, ale jádra problémů se ani nedotknou.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    ARGANNAH: Glp1 je i v mozku, takže to má i centrální efekt, nevím proč by to nemohlo touhle cestou fungovat, coping se dá centrálně dost slušně blokovat a nikdo neříká, že to pomůže ze dne na den... Problémy s alkoholem jsou po bariatrii udávaný asi v 7%, ale sry, když dám proti sobě tohle a fakt, že do pěti let umřu, protože vážím 200kg nebo budu pokračovat v dost mizerný kvalitě života, tak to za ten risk stojí...

Samospasny není nic, ale sedět rezignovane na zadku a všechno hanit ještě taky nikdy nikoho dopředu neposunulo, já jsem tomuhle pokroku dost otevřená...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: V době, kdy jsem hodně uvažovala o bariatrický operaci, jsem načítala a nakoukávala mrtě materiálů. Jedna americká nemocnice měla na kanálu sáhodlouhý edukační video o bypassu a ta doktorka tam říkala, že pacientům po operaci natrvalo zakazujou alkohol. Protože mají vysoký procento těch, co se sice po bypassu přestali psychogenně přežírat, ale nahradili to chlastem. Takže asi tak. Když je někdo zvyklej na patologický coping mechanisms, prášky ani operace ho fakt že dne na den nepřeučej. Můžou pomoct, neříkám že ne, ale samospásný to fakt není. Tím hůř, pokud se počítá s tím, že je ti lidi jednou vysaděj.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    ARGANNAH: Jako má pravdu, že na zachvatovity přejídání to docela pomáhá, protože prostě fakt tak nějak není chuť k jídlu a tu hlavu to zastaví ... Obecně spíš je to taková disociace že hlava premejsli že v tuhle dobu si dává nějakou prasarnu a teď najednou jako ví že je to zvyk, ale chybí tam to puzeni to udělat... Stejně jako ve službě v noci je to s tím o dost lepší... Nicméně doporučovat to na poruchu příjmu potravy je za mě dost tenkej led...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: potvrzuje to moji nenávist ke Stobu*, ze kterého vyšla

Teď se můžou tvářit ok, ale kolem roku 2000 hlásali 5000 kJ na ženu a den a optimální BMI pro dvacetileté 20-22.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Proboha. ZP nemá s hladem nic společného. To je jako myslet si, že anorexii lze řešit podáváním léků na povzbuzení chuti k jídlu. Co je to za krávu.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    Já mám pocit, že mám hlad pořád...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: just wow.
    Tak Kunovou nečíst, neposlouchat, nebrat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam