• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KURE: Diabetici dvojkaři si ty senzory musí hradit, jedničkáři je mají, tuším, na pojišťovnu.

BARA_ONLY_ONE: Třeba proto, abys zjistila, které potraviny ti zvedají glykémii a vybudí inzulín a ten zařídí, že se přebytek energie narve do tukových buněk.
    KURE
    KURE --- ---
    BARA_ONLY_ONE: https://www.glucosegoddess.com/

Možná je to trochu trend, Možná že to konkrétně tahle paní drobet nafukuje.
    Ale diabetes není digitální. Není to: vše ok, cvak diabetes.
    A Hodně lidí je někde na cestě k tomu si diabetes vypěstovat.
    A každý metabolismus je jiný a jinak reaguje na různá jídla v různých situacích. Když víš že ti něco vystřelí cukr do oblak, tak to třeba nebudeš jíst.
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    A mohu vědět, proč je výhodné trackovat cukr v souvislosti s obezitou? Tedy pokud člověk nemá diabetes, ale pak by to trackování předpokládám řešil ve spolupráci s lékařem.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    KURE: přesně tyhle senzory používá můj přítel, už rok a půl. Je to geniálně jednoduché na aplikaci, nebolí to, hodnoty vidíš v appce. Občas se ten senzor "nechytne" (špatné místo, přítel třeba může mít jenom na pravé ruce, na levé mu to blbne), občas se musí přes telefon reaktivovat, ale v zásadě funguje výborně a pořád.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KURE: Tento je na povrchu, píchneš si to sám a nebolí to, to bodnutí. Podkožní aplikuje doktor, ale s tím zkušenost nemám.
    KURE
    KURE --- ---
    KOCHANSKA_CH: dik. A ten senzor si "pichnu" sam, nebo doktor?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KURE: Já mám zkušenost s tímhle:
    FreeStyle Libre 2 | Unizdrav.cz
    https://unizdrav.cz/zbozi/4218/freestyle-libre-2?gad_source=1
    Aplikuje se to snadno, hodnoty čteš přes aplikaci instalovanou v telefonu.
    KURE
    KURE --- ---
    MART1NKA: noo, viděl jsm stáda třicetiletých co neměly ani zdaleka takovou jiskru jako [MADIETTA @ ISM || I Shot Myself aneb selfie, selfac, mojka, selfcvak, jacvak apod.]

S dovolením změním tema.
    Máte někdo zkušenost s continual glucose monitoringem? Je to dostupný u nás? Jak moc komplikovaný je zavedení toho senzoru?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MART1NKA: děkuju, jsi hodná, já se s nikým neporovnávám, a už vůbec ne s mladšíma, já jsem fakt ráda, že už mi není 20. :D A objektivně vím, že to docela ujde a asi to docela ušlo vždycky, ale na ten vnitřní pocit to nemá prakticky žádný vliv. Považuju za úspěch, že mi to postupem času přestalo vadit. Ale když ARGANNAH psala o dětských snech, tak to byl jeden z nich.

A vlastně mi připadá smutný, že jsem mohla snít o daleko zajímavějších věcech, než o tomhle.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Bohuzial ani to, ze sa o vas kluci na strednej doslova biju (ano, tiekla krv) vam nezaruci absenciu body dysmorphie a neustaleho pocitu tloustky s BMI 21.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    NAVARA: Staci mat par mozgovych buniek v hlave a tu pretty privilege si clovek uvedomuje velmi dobre. Tie dvere sa neotvaraju same.
    Naopak ta obcas sere ze je ludom uplne jedno, aky si clovek.

Madietto, ja viem, ze to moc nepomoze, pretoze problem je zakoreneny hlbsie, ale po 40 si sa sustavnou peci o seba vysupla na top par percent krasiek vo vlastnej vekovej kategorii :). A nelzu.
    Porovnavat sa s mladsimi nema zmysel.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    KURE: ježišmarjá! :D
    KURE
    KURE --- ---
    Já jsem v tanečních, po nějakým tanci kde se vyměnili páry, asi to byla mazurka, skončil s dívkou která byla hrozný dřevo. (Ale hezka)
    Tak jsem v pauze mezi tanci, zatímco tancmistr něco vykládal, přešel napříč přes ten taneční sál, tu holku jsem vedl ssebou, došel ke své původní tanečníci. Tomu klukovi co s ní zrovna byl, jsem "s dovolenim" vyměnil holku a s tou "svoji" jsem přešel zase celej ten sál zpět na svoje místo. Pak teprve jsem si uvědomil, že to je prodloužená, a z balkonu to sledujou rodiny.
    A až po letech mě došlo, že se ta holka mohla cítit dost blbě. Kluci v pubertě jsou kreteni.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    ARGANNAH: Je to z povrchu dolů, tak možná se z na načátku.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: No to je šílený. Skopat ze schodů tyhle lidi!
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: ano, znám několik žen, které sice "objektivně" ideálu krásy tak úplně neodpovídají, ale jelikož jsou vnitřně přesvědčené, že ano, svět je tak bere.

Dodneška si pamatuju příhodu ze střední, kdy jsme byli na nějaké výměně v zahraničí a došlo tam k nějaké sázce, kdy mě jeden přitažlivý kluk z vyššího ročníku měl pozvat na pláž, snažit se mě svést a pak, když bych jeho zájem opětovala, měli se objevit ostatní a všichni společně se mi vysmát. K pozvání na pláž došlo, já se tetelivě těšila, ale jedna holka mi to ze soucitu včas prokecla a já jsem na to rande na pláž nešla. Ale od té chvíle jsem měla v sobě hrůzu, že nesmím za žádnou cenu nikdy dát najevo, že se mi někdo líbí, natož třeba s někým flirtovat, protože by se mi akorát vysmál.

Teď nad tím trochu povytahuju obočí, když to čtu, protože jsem pani ve středních letech a už nějakých pár let je mi úplně u prdele, co si o mně kdo myslí (a je to strašně úlevnej pocit!), ale tyhle raný zážitky v dětství a dospívání jsou prostě strašně, strašně formativní.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    A teda mám teorii, že ten vnitřní pocit krásy je vlastně až vyvolán tou společenskou hrou, která se kolem toho hraje. Ta hra se dá samozřejmě tím pocitem zmanipulovat, protože jakmile se člověk cítí jako krasavice, tak se tak i chová, a pokud to dělá dostatečně sebevědomě a jeho krása v estetickém smyslu to aspoň trochu umožňuje, ostatní to začnou časem hrát s ním. Ale podle mě to jde i opačně, ryze behaviorálně - nejdřív se začít chovat jako krasavice, postupně se tu hru naučit a časem pak přijde i ten vnitřní pocit. Takové to fake it till you make it (i kdyby člověk z toho měl chvíli impostor syndrom).
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Já si dlouhodobě myslím, že existuje krása jako estetický prožitek a krása jako status. A že jedno s druhým souvisí přinejlepším volně. Krása v estetickém smyslu je hrozně individuální a vnímat sebe jako krásného/krásnou zvládají podle mě fakt jen hodně specifičtí lidé. Protože člověk typicky není svůj vlastní typ, náš obličej a vzhled je tu (biologicko-pudově vzato) pro ostatní, ne pro nás. Navíc nás typicky okouzluje opak toho, co jsme (hranatí lidi přitahují lidi špičatí, robustní lidi jedou na křehké, atd.), a lidi, co vypadají a voní příliš jako my, se nám eroticky obvykle nelíbí. Takže když naše úchylná narcistní egomaniakální kultura říká, že "především se musíte líbit sami sobě", je totálně mimo. Esteticky člověk sám že sebe právě naopak typicky neulítává - a dokonce si myslím, že je to nějaký znak zdravé osobnosti. Hodně se mi mimochodem vyplatilo tohle vysvětlit dcerám, dost se snížila jejich pubertální tendence k sebepohrdání.

No. Akorátže pak je ještě krása jako status, což je kombinace toho, jak moc člověk odpovídá dobovým stereotypům fyzického ideálu, s tím, jaký má subjektivně pocit z toho, jaká je v tomhle směru "liga". A do toho se člověk bohužel socializuje a blbě se to mění. Takže typicky lidi, co byli dlouho krásní (v tomhle konvenčním smyslu), tak i když pak třeba ideálu trochu odpovídat přestanou (zestárnou, ztloustnou, vyfetnou se nebo vychlastají do hnusna), pořád mají ten pocit, že jsou sexy. A protože tenhle typ krásy je ryzí společenská hra, tak jsou pořád ve vyšší "lize" než ti, co vypadají zhruba obdobně, ale to sebevědomí nemají. Naopak esteticky i třeba velmi krásní lidi, co se socializovali do pocitu, že jsou hnusní (což je zcela zjevně Madietta), kolikrát nikdy tu hru na krásu nezahájí i když by klidně mohli, protože jsou prostě naprogramováni, aby se chovali jako oškliví. Je to vidět u spousty příběhů o tlustých, co úspěšně zhubli, ale nikdy se nezbavili toho nastavení "jsem hnusná nestvůra, která se lidem hnusí."

(Ježíš, to je zas tapeta. Díky, že jste přišli na můj Ted Talk. :D)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MADIETTA: Podle toho jak reagují a nedokáží se s tím srovnat děvčata, když přestanou být ty nejpěknější široko daleko a začnou být neviditelné, tak to považují za něco samozřejmého a vůbec si neuvědomují, jaký nadstandard mají.
    KURE
    KURE --- ---
    MADIETTA: :(
    Na ruby se neotacej, z tyhle strany je to dobrý. A už mlčím. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam