Já si dlouhodobě myslím, že existuje krása jako estetický prožitek a krása jako status. A že jedno s druhým souvisí přinejlepším volně. Krása v estetickém smyslu je hrozně individuální a vnímat sebe jako krásného/krásnou zvládají podle mě fakt jen hodně specifičtí lidé. Protože člověk typicky není svůj vlastní typ, náš obličej a vzhled je tu (biologicko-pudově vzato) pro ostatní, ne pro nás. Navíc nás typicky okouzluje opak toho, co jsme (hranatí lidi přitahují lidi špičatí, robustní lidi jedou na křehké, atd.), a lidi, co vypadají a voní příliš jako my, se nám eroticky obvykle nelíbí. Takže když naše úchylná narcistní egomaniakální kultura říká, že "především se musíte líbit sami sobě", je totálně mimo. Esteticky člověk sám že sebe právě naopak typicky neulítává - a dokonce si myslím, že je to nějaký znak zdravé osobnosti. Hodně se mi mimochodem vyplatilo tohle vysvětlit dcerám, dost se snížila jejich pubertální tendence k sebepohrdání.
No. Akorátže pak je ještě krása jako status, což je kombinace toho, jak moc člověk odpovídá dobovým stereotypům fyzického ideálu, s tím, jaký má subjektivně pocit z toho, jaká je v tomhle směru "liga". A do toho se člověk bohužel socializuje a blbě se to mění. Takže typicky lidi, co byli dlouho krásní (v tomhle konvenčním smyslu), tak i když pak třeba ideálu trochu odpovídat přestanou (zestárnou, ztloustnou, vyfetnou se nebo vychlastají do hnusna), pořád mají ten pocit, že jsou sexy. A protože tenhle typ krásy je ryzí společenská hra, tak jsou pořád ve vyšší "lize" než ti, co vypadají zhruba obdobně, ale to sebevědomí nemají. Naopak esteticky i třeba velmi krásní lidi, co se socializovali do pocitu, že jsou hnusní (což je zcela zjevně Madietta), kolikrát nikdy tu hru na krásu nezahájí i když by klidně mohli, protože jsou prostě naprogramováni, aby se chovali jako oškliví. Je to vidět u spousty příběhů o tlustých, co úspěšně zhubli, ale nikdy se nezbavili toho nastavení "jsem hnusná nestvůra, která se lidem hnusí."
(Ježíš, to je zas tapeta. Díky, že jste přišli na můj Ted Talk. :D)