• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Vyšlechtit na rychlejší růst než tradiční broileři už asi nepůjde, tipuju kombinaci 1 a 2
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Ale jo, je tam dost masa a je tam takové to dobré maso, protučněný sval určený na postávání a popocházení, ne proteinem nadupaná suchá svalovina prsních svalů určených k letu (jakkoli to slepice nevyužívají) :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: aha. Kuřecí lýtko. Děkuji odborníku. :).
    Totéž co krůtí dolní noha. Sbírka šlach a svalového krytí z podstaty anatomie ptáka. To se prodává zvlášť? Z podstaty tam asi není moc masa.

    Ale hele, u těch velkých kuřat (zdravíme farmu Zephyr) a velkých paliček musí nastat jedna z možností nebo všechny naráz: pták je dlouho naživu a vykrmovaný, stojí víc peněz na kus i kilogram. Pták je krmen směsí pro hodně rychlý růst. To není úplně pozivní pro jeho život ani pro kvalitu masa. Pták je šlechtěn na rychlejší růst, k diskuzi, zda je to dobrý nebo ne.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MAR_TINA: Spodni stehno :-D to s drzatkem :-D
    KURE
    KURE --- ---
    MAR_TINA: palička je "lýtko".
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ILLUZE: já kuřata nejím a nekupuju. Výjmečně v restauraci, když si nic jiného nevyberu. Tak u kuřat nemohu sloužit.
    Zkušenost mám z drůbeže s krůtou a kachnou. U porcované krůty bez kosti opravdu nevidím rozdíl.
    Hovězí z farem bývá mnohem lépe nabourané, to jo, ale sval jako takový +/- stejný. Spíš záleží na plemeni a způsobu chovu, ale to už jsme v makru v sekci jižní amerika a cena několikanásobná. Ale dobrý to je :D

    Paličky jsem nevařila asi nikdy. To je noha nebo křídlo a jaká část?

    Já jak se dost řídím tabulkama a snažím se (protože mi to funguje) držet množství bílkovin v gramech, tak žádný pocitový a chuťový úspory nevedu. Prostě x gramů svaloviny na talíř.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MAR_TINA: Teď už to téma zase zavádíme jinam ,-)

    Fakt jsi nezaznamenala rozdíl třeba u kuřecích paliček, které se prodávají v Lídlu nebo Tescu? Jsou to nedomrlé malé kousky, je na nich málo masa, jsou to kosti obalené minimem masa.

    Mám své osvědčené recepty - dříve mi stačily na mou porci 3 paličky. Teď 6-7 ks, maso je vysušené. U domácího chovu jídlo zůstává ve stejné kvalitě jako to, jak jsem ho pekla před 20 lety.
    KURE
    KURE --- ---
    ILLUZE: hele, přijde mi že se porovnávají jabka a hrušky.
    1 chleba je nicneříkající množství. Kuře zrovna tak.
    bochník chleba váží od půl po dvě kila,
    a kuřata podobně od slabýho kila po 3.7 (zdravíme farmu Zephyr).

    A upřímě nevěřim, že se ze stejně těžkého chleba najíš 4x víc, to je proste nesmysl.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Jo a příliš dobré a dobře uvařené jídlo způsobí, že ho spořádáme 2x tolik :D

    Tuhle u nás zmizela půlkilovka lososa k jedný večeři...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MYRTHIE1: To nerozporuji, stále je dost druhů potravin, které kupujeme v obchodě. V našem případě mléko, máslo, luštěniny, některé sýry nebo uzeniny.
    Jak píšeš, v obchodě k dostání stále kvalita.
    Jen jsem reagovala na to, že jídlo z domácí produkce neznamená dražší.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ILLUZE: no počkej. Já nepopírám, že jsou chleby různě kvalitní. A že je dobrý si hlídat, aby to byla jen mouka, kvásek, voda sůl. Ale srovnáváš kilo chleba nebo pecen chleba?

    Protože to je ten rozdíl. Kilovka mšenského je místní kvalitní kváskový (asi 80 Kč). Nadýchanější takový bochánek z Lidlu nám vydrží poloviční dobu, ale protože je to půlkilovka, i když na oko vypadá jak 2/3 mšenského.

    S Kriskou bych to vůbec nesrovnávala, ta musí kupovavat bezlepkové a to je úplně jiný sport.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KRISKA: Mám teď období, kdy srovnávám kvalitu kupovaného chleba.
    Ten za 85,- Kč z Kabátu - muž ho sní na posezení klidně sám. Je to nadýchaná buchta, dost malý.
    Ten od nás z italské pekárny za 110,- Kč jíme 2-3 dny.
    Ten, co jsem koupila teď v nějaké soukromé pekárně u Majdalenky za 130,- Kč spotřebováváme po čtvrtkách - má fakt jinou strukturu, chuť, dlouhodobě zasytí.

    Ty rozdíly jsou velké.
    Ale jak píšeš, každý to máme nastaveno jinak.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: Já to tušila :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Člověče asi jo, když je růžové maso lososa. To je ten stejný zdroj.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ILLUZE: to kuře moc nechápu. Kuřata teda nedělám, nějak to nejíme. Jak by musel být velký pták, jehož polovina stačí na 9 porcí?

    Já jím krůtí prsa třeba, zasytí mě 150 g na porci. Jakéhokoli, bio, farma, makro, lidl. Neupravené jen naporcované maso je +/- pořád stejný.
    Rozdíl je wellbeingu té krůty, ale ve složení masa u nás opravdu moc není. Leda ta kuřata krmená kukuřicí jsou žlutá, to je barvivo z potravy.
    Je maso plameňáka růžové?
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    ILLUZE: Tohle nechápu.. já taky kupovaný kuře rozporcuju tak, že z něj máme dvě různý jídla a k tomu polívku. Je přeci nesmysl, aby domácí kuře zasytilo víc než kupovaný. Možná tak tím, že je větší, ale tak si holt v krámě koupím větší kuře..
    Já chápu, že ve chvíli, kdy má člověk různý potravinový omezení, tak je pro něj lepší si věci péct a tak, ale pořád mlíko v obchodě neobsahuje kdoví co, stejně tak to maso, vajíčka, zelenina, je to pořád ta stejná základní surovina a je už pak na každým, jestli s tím umí uvařit plnohodnotný jídlo. Samozřejmě že je cenově výhodnější koupit si celý kuře a to si rozbourat sám, než jen prsa, stejně jako půlku prasete, ale to je zas o tom, jestli se mi s tím chce crcat nebo ne 🤷🏼‍♀️
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ILLUZE: no me zasyti 200g kutete z obchodu i od zelenky stejne... ale zeenka stoji 2x tolik. a chleba za 60 z obchodu se da jist i druhy den a neni z toho drbenkova drt nez stejny mnozstvi z "male domaci pekarny" za 110kc... a to sem chlebu vyzkousela asi 30 a stejne se obcas necham nachytat...

    takze ja osobne na tom usetrim, ale kazdej to ma jinak.

    ale trebba masla snime tak malo, ze si koupim klidne nejaky lepsi, praci prasek koupim ekobio rozlozitelnej, protoze za 500 ho mam na rok... ale dat kazdej mesic o litr vic za jidlo, tak to radsi pojedu kazdou sobotu na vylet... kazdej mame priority jinde a kazdej mame jiny moznosti. nechodime vsichni ve stejnych botach.

    ja chci jist hlavne "zakladni" potraviny a az budu mit treba 30 hrubyho, muzu prejit na dalsi level, kterej ale v mym svete muze byt uplne jinde.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KRISKA: Já si už dlouho říkám, proč si lidé myslí, že domácí = farmářské (je jedno, jak se mu říká) je dražší, než z obchodních domů. Z těch je zn. BIO dražší, to ano. Ale když poskládám to, co jsem psala o příspěvek níže, vychází nás to levněji.
    Náklady na domácnost si dlouhodobě zapisuji, takže srovnání mám.
    Ono stačí porovnat jen kuře - klasiku z obchodu sníme na posezení, za chvíli je hlad. To domácí upeču půlku, máme ho na 2 hlavní chody, plus pro mne sebou do práce. A když ho naporcuji úplně, tak z kostí je vývar na x jídel.
    AIJA
    AIJA --- ---
    TAPINA:
    Nežrací okno má být delší než to žrací...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MADIETTA: Hele, neobjíždím. Za ty roky mám vytipované e-shopy a hlavně dodavatele, co nám to přivezou ke dveřím.
    Bez přirážky.
    A jako na BIO jsem nikdy nejela, jen se to tak nějak samo eliminovalo, že prostě nechceme nakupovat od Babiše. Paní s vejci a drůbeží a další se zeleninou (od té beru brambory, dýně, cibuli a česnek) bydlí ve vedlejší dědině. Ostatní maso beru z Anguso. SW sousedy si vyměňujeme výpěstky ze zahrad, hodně zavařuji a mrazím.
    Pečivo jedu primárně domácí kvůli své intoleranci.

    Teď jsem přistála u jedné paní na celostní medicínu a zjistila jsem, že mi doporučuje vlastně tytéž věci, co kdysi paní V., s jejíž pomocí jsem se dala zdravotně i váhou dohromady 20 let nazad. U toho jsem zjistila, že spoustu toho drbání s domácími surovinami za mne v řádu minut vyřeší Thermomix.

    Takže upřímně - tento typ potravin a stravování mi přijde víc na pohodu a čas než mé sledování písmenek i u pitomého chleba, jestli to neobsahuje palmáč, ať zase nestrávím půl dne na záchodě (v tom lepším případě).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam