• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Člověče asi jo, když je růžové maso lososa. To je ten stejný zdroj.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ILLUZE: to kuře moc nechápu. Kuřata teda nedělám, nějak to nejíme. Jak by musel být velký pták, jehož polovina stačí na 9 porcí?

    Já jím krůtí prsa třeba, zasytí mě 150 g na porci. Jakéhokoli, bio, farma, makro, lidl. Neupravené jen naporcované maso je +/- pořád stejný.
    Rozdíl je wellbeingu té krůty, ale ve složení masa u nás opravdu moc není. Leda ta kuřata krmená kukuřicí jsou žlutá, to je barvivo z potravy.
    Je maso plameňáka růžové?
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    ILLUZE: Tohle nechápu.. já taky kupovaný kuře rozporcuju tak, že z něj máme dvě různý jídla a k tomu polívku. Je přeci nesmysl, aby domácí kuře zasytilo víc než kupovaný. Možná tak tím, že je větší, ale tak si holt v krámě koupím větší kuře..
    Já chápu, že ve chvíli, kdy má člověk různý potravinový omezení, tak je pro něj lepší si věci péct a tak, ale pořád mlíko v obchodě neobsahuje kdoví co, stejně tak to maso, vajíčka, zelenina, je to pořád ta stejná základní surovina a je už pak na každým, jestli s tím umí uvařit plnohodnotný jídlo. Samozřejmě že je cenově výhodnější koupit si celý kuře a to si rozbourat sám, než jen prsa, stejně jako půlku prasete, ale to je zas o tom, jestli se mi s tím chce crcat nebo ne 🤷🏼‍♀️
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ILLUZE: no me zasyti 200g kutete z obchodu i od zelenky stejne... ale zeenka stoji 2x tolik. a chleba za 60 z obchodu se da jist i druhy den a neni z toho drbenkova drt nez stejny mnozstvi z "male domaci pekarny" za 110kc... a to sem chlebu vyzkousela asi 30 a stejne se obcas necham nachytat...

    takze ja osobne na tom usetrim, ale kazdej to ma jinak.

    ale trebba masla snime tak malo, ze si koupim klidne nejaky lepsi, praci prasek koupim ekobio rozlozitelnej, protoze za 500 ho mam na rok... ale dat kazdej mesic o litr vic za jidlo, tak to radsi pojedu kazdou sobotu na vylet... kazdej mame priority jinde a kazdej mame jiny moznosti. nechodime vsichni ve stejnych botach.

    ja chci jist hlavne "zakladni" potraviny a az budu mit treba 30 hrubyho, muzu prejit na dalsi level, kterej ale v mym svete muze byt uplne jinde.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KRISKA: Já si už dlouho říkám, proč si lidé myslí, že domácí = farmářské (je jedno, jak se mu říká) je dražší, než z obchodních domů. Z těch je zn. BIO dražší, to ano. Ale když poskládám to, co jsem psala o příspěvek níže, vychází nás to levněji.
    Náklady na domácnost si dlouhodobě zapisuji, takže srovnání mám.
    Ono stačí porovnat jen kuře - klasiku z obchodu sníme na posezení, za chvíli je hlad. To domácí upeču půlku, máme ho na 2 hlavní chody, plus pro mne sebou do práce. A když ho naporcuji úplně, tak z kostí je vývar na x jídel.
    AIJA
    AIJA --- ---
    TAPINA:
    Nežrací okno má být delší než to žrací...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MADIETTA: Hele, neobjíždím. Za ty roky mám vytipované e-shopy a hlavně dodavatele, co nám to přivezou ke dveřím.
    Bez přirážky.
    A jako na BIO jsem nikdy nejela, jen se to tak nějak samo eliminovalo, že prostě nechceme nakupovat od Babiše. Paní s vejci a drůbeží a další se zeleninou (od té beru brambory, dýně, cibuli a česnek) bydlí ve vedlejší dědině. Ostatní maso beru z Anguso. SW sousedy si vyměňujeme výpěstky ze zahrad, hodně zavařuji a mrazím.
    Pečivo jedu primárně domácí kvůli své intoleranci.

    Teď jsem přistála u jedné paní na celostní medicínu a zjistila jsem, že mi doporučuje vlastně tytéž věci, co kdysi paní V., s jejíž pomocí jsem se dala zdravotně i váhou dohromady 20 let nazad. U toho jsem zjistila, že spoustu toho drbání s domácími surovinami za mne v řádu minut vyřeší Thermomix.

    Takže upřímně - tento typ potravin a stravování mi přijde víc na pohodu a čas než mé sledování písmenek i u pitomého chleba, jestli to neobsahuje palmáč, ať zase nestrávím půl dne na záchodě (v tom lepším případě).
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    K těm výčitkám, že člověk nekupuje jen bio farmářské věci, ale obyč potraviny v obchodě bych doporučila na IG tenhle profil https://www.instagram.com/nejenojidle_?igsh=dnR5bW80djhudG5z Jako ano, taky mám srovnání, že domácí rajčata, okurky, jahody, papriky, brambory,.. chutnaj líp než v krámě, ale třeba u vajec nebo masa ten rozdíl prostě nepoznám. A nechápu, kde se vzalo, že člověk co nenakupuje na farmě, nakupuje a jí polotovary. Já třeba krom občasných Bonduelle plechovek vařím ze základních surovin, ač nakupuju výhradně v obchodech typu Albert nebo Tesco.
    A když to tak počítám, tak asi jedu v režimu 14/10, protože večeříme v cca 19h a snídám až v práci v 9h a když snídám cottage smíchaný se zeleninou a pečivem, tak 3-4h hlad nemám, jakmile si dám cokoli jiného (třeba skyr s müsli a ovocem), tak mám hlad už za hodinu :)
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    TAPINA: jo, já vždycky doufám, že děti budou mít hlad, a nechám se 'ukecat', že si dáme svačinu ještě než je na ni oficiální pauza. když hlad nemají, tak jsem úplně v cudu :D
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Snad mě tu s tím nevyhodíte.

    Před časem jsem brala kvůli migréně léky po hrstech, čímž jsem si naprosto zničila své už tak ne úplně kvalitní vlasy. Při pátrání po vhodných doplňcích stravy jsem objevila extrakt z borovicové kůry s aktivní látkou pyknogenol. Studie potvrzují jeho protizánětlivé účinky, pozitivní vliv na mikrocirkulaci a podle všeho podporuje i hubnutí (ztrátu bílé tukové tkáně).

    Pochopitelně to není žádný zázračný všelék, ale třeba to pro někoho bude jeden z fungujících dílků do skládačky opatření pro boj s obezitou. (Jestli funguje na vlasy, je těžké říct, beru zároveň i MSM, řadu minerálů a vitamínů a používám asi tři druhy vodiček ;)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já se nasnídám v těch sedm a v jedenáct už zase chcípu na hlad :D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ARGANNAH: Ale keto ne, to je zbytečně kruté. :-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ARGANNAH: Ano, umírněné sacharidy kvůli diabetu. Tak ho dokážu držet v remisi.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KOCHANSKA_CH: Hele a low car nebo keto, viď? Nebo si to pletu?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MADIETTA: Někdy jo. Nebo stihnu jídlo během 4 hodin.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Jakože jíš jenom jednou denně? Wow.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Jím až doma po práci, přerušovaný jezení mi vyhovuje už leta, nemusím řešit, co si nachystat s sebou, kam vyrazit do okolí na oběd. Ale ze mě si příklad neberte, já su adaptovaná. :-) Kolikrát mi ten velkej pozdní domácí oběd a pár ořechů, trocha ovoce nebo sýra jako dezert, úplně stačí.
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    ARGANNAH: jen jsem šla kolem :) a trochu mě to praštilo do vočí (pač cukr prostě není enkefalín, který je peptid, tedy pospojované aminokyseliny)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ARGANNAH: mne se zraci seance nastesti vyhli, ale tu euforii z hladu znam. Kdyz jsem za cely den "snedla" jen zazvorovej caj, tak jsem byla v sedmym nebi, ale pak pri prvnim dalsim jidle to byl hroznej crash.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    KRISKA: představila jsem si, jak ořechy na mnoho hodin namáčím a pak pražím, abych si jich následně mohla dát malinkou hrstičku. Díky, to si jich radši koupím pytlík jenom jednou za měsíc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam