• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KRISKA: To ale přece záleží, kdy se ohradíš. Pokud hned, jak s tím budoucí šikanátor zkouší začít, je slušná šance, že toho nechá nebo si najde jinou oběť. Ale jo, pokud je to ve chvíli, kdy je ten vztah agresor-oběť už vytvořenej, tak už to opravdu může věci jenom zhoršit. Jenže klíčový je nebejt oběť, a aby člověk nebyl oběť, musí se umět bránit. The point is, kvalitní výchova má naučit dítě, jak se bránit, ne mu dokola opakovat "ale prosimtě, toho si nevšímej."
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: kdyz se jako jedinec proti presile slovne ohradis, dostanes 2x tolik. pokud se pokusis branit, dostanes 3x aby si priste vedel, ze ses bez sance... jako malokdo potrebuje dostavat vic, staci mu co ma nalozeno...

naucila sem se jen o to vic uzavrit do svyho vyclenenyho sveta a jeste min verit lidem a poustet je k sobe.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ILLUZE: Myslim, ze to slovo “skupina” je klicove.
    Nikdy jsem nemela sklony k agresivite, ale kdyz si na me na ZS vyskakoval jeden kluk (vetsi a sirsi), normalne jsem ho jednou dobre mirenou ranou poslala k zemi a byl klid. To bylo po tom incidentu, co jsem tu niz popsala.
    Na gymplu uz to byla skupina a ja nejsem rvac. Deseti detem pres hubu nedas. Byli v presile a mela jsem smulu. Bohuzel, byl to osmilety gympl.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ACKO: Nápodobně. A naopak, pokud jsem narazila na šikanu někoho, dotyčný si pak to, co ode mne následovalo, za rámeček nedal.
    Na střední to na mne zkusila spolubydlící (hned první večer nám oznámila, že je z Jeseníku, mají tam partu a ona teď bude kápo tady a bude nás šikanovat), dlouho jsem ji ignorovala, až jednou přistála o zeď. Pindala, ale dala pokoj.
    O to víc mne pak překvapily tyhle tendence udělat skupinou lidí peklo vybranému jedinci v dospělosti, vůbec jsem netušila, jak s tím naložit.

ARGANNAH: Potvrzuji, ta slovní šikana je stejné peklo, jako ta fyzická agresivita. A ty malé "holčičky" umí mít neuvěřitelní pasivně agresivní prevíti. Navíc jsme zjistili (kdysi ve školce u starší dcerky), že to mnohdy pedagogům vlastně ani nedochází. Docela rozumní lidé si naprosto odmítali připustit, že a co se jim to děje před nosem.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    Jako mě sice šikanovali pravidelně - hodně jsem měnila kolektivy, ale proti aktérům z dokumentu to vlastně byl celkem růžovej sad většinou. Teď jsem ten dokument shlédla a jako máma si lámu hlavu nad tím, jak to, že to ti rodiče skoro nikoho z těch aktérů často ani nevědělii? Jak udělat, aby prostě dítě nedělalo, jako že nic a řeklo mi to? Jakoby jasně, vybudovat důvěru, no snad to neposeru :) sama si pamatuju, že asi poslední, komu bych cokoliv vykládala, je moje matka. Vyděsil mě i nedávný případ sebevraždy nějaké holky před stand maturitou - a matka hrozně překvapená a nikdy by ji nenapadlo, že měla holka problémy. Doprdele, jak je to možný?
    ACKO
    ACKO --- ---
    ARGANNAH: no já třeba jsem se svým dětstvím vcelku v pohodě, nikdo mě nešikanoval, jen cosi proběhlo ze strany učitele, ale s tím si to tatínek vyřídil, když jsem to řekla doma, pak už byl pan učitel jak beránek
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Taky ale měl možná vliv celkovej trend tabuizace agresivního chování v kombinaci s anonymitou města. Ono je to na jednu stranu logický, že když žijem nahloučený v tak obrovskejch městech, musíme se umět ovládat, jinak by to tu bylo k nežití. Na druhou stranu ale je podle mě fakt pro sebeúctu dítěte lepší se porvat než si nechat všechno líbit. Hněv/přiměřená agresivita je pro nastavení hranic naprostej základ, neříkám rovnou někoho mlátit, ale třeba na něj zařvat, vynadat mu, nebo u fyzickýho útoku ho rázně odstrčit. Jenže v dnešní době je agresivní chování plošně démonizovaný, tabuizovaný, "hodný" dítě se agresivně nezachová ani tehdy, když ho šikanátor bije a kope do něj. Potlačovaná agresivita pak zvedá úzkostnost, takže z těch dětí jsou pasivní uzlíčky nervů se zničenou sebeúctou a pocitem, že si to ponižování jenom zasloužej, protože za nic nestojej.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tak on taky nastoupil mytus šťastného dětství a mantra děti nemají žádné starosti, to my dospělí máme starosti. A do toho šikana nezapadá, tak o ní nemluvíme.
    A pak ty nové školy a pionýrské tábory - výstavní síně socialiamu, tak se taky nemohla stávat zlá dekadentní šikana. A tak.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    No. Nebo je to možná spíš slušně řečeno "neotravuj mě se svejma problémama, mě to nezajímá, nějak si to vyřeš".
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    GALE: Ja asi prisla na to, proc to rikali. Tehdy se problemy “resily” tak, ze se o nich nemluvilo. Kdo mluvil, dostal po tlame, aby mluvit nemohl. A tak problem prestal existovat.
    RSZ
    RSZ --- ---
    CHOCOLAT: hrozně debilní mantra to nevšímání.. já dostal do lavice dvojnásobného propadlíka, totální extrém, a taky jsem si ho měl "nevšímat"
    GALE
    GALE --- ---
    ARGANNAH: Tátův argument byl, že když “si toho nebudu všímat”, přestane je to bavit a nechají mě. Ne, no. Bylo to přesně tak, jak říkáš.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ARGANNAH: Generace nasich rodicu mela ponekud sverazne metody vychovy. Podeziram je, ze kdyz to tak delali vsichni, povazovali to za normalni. Dite muselo poslouchat jak cviceny psik, cimz se dokazovalo, ze ho rodice umi srovnat. Nesmelo se moc projevovat. Ono to vsechno muselo “hlavne dobre vypadat”, tim, co se delo uvnitr rodiny se nikdo moc netrapil. Dite dostalo nakazano nikde nic nevypravet, protoze “to se nedela”.
    A ted je ta generace cela prekvapena, ze nemaji s nevdecnymi potomky dobry vztah, kdyz se o ne tak krasne starali.
    Posledni veta je myslenkovy kotrmelec, pochazejici z me rodiny.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ARGANNAH: statisticky se se šikanou setkalo tuším každé šesté dítě, takže je to dost prevalentní
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Mně by zajímalo, jak moc je tohle reprezentativní. Jestli je tenhle déšť vzpomínek tolika lidí danej tím, že sem chodí spousta rozbitejch lidí s rozbitým stravováním vyrobeným zničenou psychikou, nebo jestli je tohle fakt takhle strašně běžný.

A to všudypřítomný "nevšímej si toho!" Přitom základ je se bránit, kdo se nebrání, ten si říká jen o eskalaci... Btw znáte tu performanci Mariny Abramovič Rhythm 0 (https://en.wikipedia.org/wiki/Rhythm_0)? Seděla někde 6 hodin, na stolku bylo x předmětů, od třeba růže nebo tak něčeho až po zbraně, nůž apod., a kdokoli s ní mohl dělat s pomocí těch předmětů cokoli. Začalo to nevinně a skončilo to sexuálním obtěžováním, řezáním a málem vraždou. Stačilo sedět a nechat si všechno líbit.

"Nevšímej si toho", fakt tvl.
    CHOCOLAT
    CHOCOLAT --- ---
    Já byla taky šikanovaná. Když jsem se svěřila doma, dostala jsem od mámy radu, ať si jich nevšímám. Což se fakt snadno dělá, když tě někdo fyzicky napadá. A otec mi vynadal, že si za to můžu sama, protože jsem divná a kdyby on byl můj spolužák, taky by mě šikanoval, protože si to prostě zasloužím. Jediný, kdo to řešil s učitelkou byly dvě spolužačky, které se na to už nemohly dívat, ale zároveň neměly na to, postavit se agresorům. No a nic se samozřejmě nevyřešilo a já si z toho odnesla jen to, že budu vždycky divná, vyřazená z kolektivu a nikdo se mnou nebude kamarádit.
    JOPS
    JOPS --- ---
    se sikanou jsem se potkal, kdyz mi sikanoval typek bratranka ve skole. Bratranek byl tusim 5 trida, typek co ho sikanoval asi 7 trida a ja byl v osmicce nebo devitce.

Prijdu na autobusovou zastavku a tam vidim bratranka v slzach, rikam mu, kdo? Ukazal na nej. Tak jsem k nemu prisel, rikam mu, hele, tohle bylo naposled, chytl jsem ho pod krkem, podkopl mu obe nohy a jebnul s nim o zem, ale tak aby si nerozbil palici. A rikam mu, hele, uslysim jeste jednou neco a ver mi, nebude to stat za to. Typek vykuleny oci, protoze asi tohle odemne uplne necekal. Ja jsem vzdycky byl takova klidna duse, konflikty nevyvolavajici, proste takovej ten hodnej bezkonfliktni. Musim rict, ze tahle lecba docela zabrala a ti dva se stali i kamosi :D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    BERUSKA_CA: pripomela jsi mi jak ve treti tride bezela reklama ze kristynka se pocurava na plenky pampers a spoluzacka cikanga se me smala ze se pocuravam, na skole v prirode u bazenu... rekla sem ze to neni pravda, tak me prilehla a mlatila mi pod vodou hlavou o dno bazenku pro deti skoro az do bezvedomi. ucitelky teda zasahly na posledni chvili, ale bylo mi receno ze ji nemam provokovat, ze si za to muzu sama a ja mela zakaz k bazemu chodit. nikola pak vesele mohla topit dalsi deti. byla zla, agresivni a kradla. ale ucitelka se bala jejich rodicu... vsechno ji proslo.

kdyz mi syn jine ucitelky ukradl auticko, vysetreni skoncilo tak ze sem ho ztratila, a jeste byla narcena ze lzi ze jeji syn nekrade a jeste sem donesla poznamkunze si vymyslim. jasne, symacek totiz rekl ze nekrade a jeho slovo bylo svaty i kdyz uca tu zavodnicku nikdy u nich doma nevidela... pritom ja ani nepravdu rict neumim...

clovek se uz jako male dite nauci, ze nikdo nehraje fer, nikdy mu nikdo nepomuze a vsechno si zpusobil sam tim, ze si o to rikal a koledoval, pripadne u zneuziti se sam nevhodne oblekl a tim si to zaslouzil a tak...

a pak se o 40 let pozdeji ten clovek boji sverit manzelovi, kamaradce, psychologovi a na bsechno nestesti sveta je sam, protoze vsem autoritam a rodicum byl k u zadele, ze proc by mel verit, ze psychologi taky u zadele nebude? doktorovi? nutricnimu?

proste vyrostli sme v dobe, ze si za vse muzeme sami a ze vse musime resit sami ale vetsinu veci sami proste nezvladneme a neutahneme a nevime jak na to, jen se marne snazime a placame v naucenym... a kazdy, kdo z toho umi vystoupit, vyhledat pomoc, je uzasnej a silnej a preju vsem, kdo porad veri bludum o sobe a nemaji se radi, aby se to zmenilo.

nakonec k cemu jinymu to vede nez k sebenenavisti? protoze svet nas uci, ze my sme to jejhorsi na svete, co si nezaslouzi nic dobreho a casem tomu uverime...

a pak uz se to jen ve vsem veze...
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ANNIKA: BERUSKA_CA: jj, taky jsem na nezasahování rodičů alergická, jj, rodiče mají naučit dítě, jak se řeší konflikt, a rodiče mají taky naučit dítě, jak ho nezačínat... např. když byl syn malý, tak stejně starého kluka jeho otec naváděl, že najíždět odrážedlem do ostatních dětí je fajn zábava. A babička toho kluka, když to pak dělal při procházkách s ní (a najížděl do mého syna, když jsme je bohužel potkali), tak se tvářila, jako že nic nevidí. Prostě se to neděje, neomezila ho nijak, opravdu „výborné“ řešení. Samozřejmě že ten kluk je doteď takový, jak ho naučili v raném dětství.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    Moji rodice to “resili” (rekli ucitelce, at to vyresi) jen jednou, na zakladce. Parta Romu me chytla ve skolnim arealu pod krkem a jeden mel nuz. Na tu cepel nezapomenes. Dodnes nevim, jak jsem se vysmekla, ale diky gymnastice jsem zatracene dobre behala, takze jsem preskocila par plotu a zmizela z dosahu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam