• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: imho tu práci dělá každá cvičená opice
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Kámoška byla teď taky na "obezitologii". Šla si pro žádanku ke svý praktický a ta jí řekla "ale já to taky dělám, přijďte tehdy a tehdy odpoledne a uděláme jídelníček." Úplnej nesmysl to není, ale rozhodně se jí baba snaží donutit docela ostře stáhnout sacharidy. Kámoška přitom píše dizertaci na krev na deadline a úplně vidím, jak na těch nízkejch sacharidech urvaná, vystresovaná a zkofeinovaná k smrti po večerech podléhá řevu utahanýho mozku po cukru a láduje se sušenkama. Varovala jsem jí, ať to nesundavá takhle nízko, že jí najedou příšerný chutě na sladký a celý se to rozjebe. Tak to kámoška moc nehrotí, ale jak je celkem pod stresem, tak se jí ani ten zmírněnej režim nedaří moc dodržovat, spíš začala tak nějak celkově líp a víc jíst. A zejména se začala zase hejbat. Takže jí jemně stoupaj svaly a jemně klesá tuk, ale na váze je to ve výsledku nulovej rozdíl. Což je evidentně jedinej parametr, kterej tu "obezitoložku" zajímá, a na informaci "moc jsem to nedodržovala, ale hejbu se a kompozice se zlepšuje" reagovala tím, že snížila sacharidy v tom jídelníčku ještě víc. V tom samým jídelníčku, se kterým ta kámoška ještě ani pořádně nezačala.

Fakt mi přijde, že tu práci může dneska dělat cvičená opice. Stačí se naučit mantru "výrazně snižte příjem sacharidů".
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: FN plzen. A to tam je na protekci, jeho tchyně je doktorka.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KURE: a kolik jí teďka? Jestli třikrát tolik tak to je hrozný........ člověk nemůže ty porce omezit že dne na den.

ARGANNAH: morbidní obezita při výšce 170cm začíná na 120kg ......ale samozřejmě se počítá s tím, že těch 120 kg má někdo kdo nesportuje.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KURE: Kolego, nežinýrujte se, denuncujte pracoviště!
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Podle mě je to čistej kapitalismus. Nic víc, nic míň.

Zákazník má pocit, že hubnutí vyžaduje "nežrat". Je to konina, ale to nikoho nezajímá, ani zákazníka, ani dodavatele, nikdo neřeší jestli to funguje. Je to prostě poptávka po produktu, tak se dodá produkt. Zákazník zaplatí, sebenefunkčnější dieta reklamovat nejde, všichni jsou spokojení. Zákazník teda jen chvilku, ale co na tom záleží, když nefunkčnost produktu připisuje sám sobě. Co víc, příště jde a koupí zas.

Já teda nejsem žádná levicová aktivistka, ale tohle je podle mě přesně jedna z těch smutnějších tváří kapitalismu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: asi to děláme blbě, no 🤷
    KURE
    KURE --- ---
    MAR_TINA: Kolega byl ve středu na obezitologii. 180+/140
    45 let
    Jezte 1800-2000.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Reklama mi nabízela krabičkovou dietu, měli krásné fotky plné barve a zeleniny.

Tak jsem zadala, že chci udržet kondici, hodně sportuju (3-5 x týdně) a mám 173/95.
    Ehm. I to Fit by mi nepokrylo bazál.

LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ARGANNAH: Blbý je, když pak jeden neřešenej trigger předvádí něco, co hraničí s reálnou šikanou.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Ale no jo. Každou chvíli někoho sejme záchvat "ale morbidní obezita je FUJT!" Je, no. Mně se taky nelíbí. Nicméně tvrzení typu "žena 170cm/90kg má od morbidní obezity a cukrovky jen kousíček, jen se koukněte," mi voní spíš po tom, že se někomu vyvalily vlny zdola, roztáhnuly se v širá kola. Myslím, že zvlášť v tomhle klubu má smysl anorektické nebo fatfobní projevy sice nepodporovat, ale i tak k nim v některých kontextech přistupovat s empatií. Třeba je za tím nějaká osobní bolest a tyhle témata jsou trigger. Možná Lusindu někdo v prvním těhotenství nebo po něm vytejrával kvůli postavě a váze. Nebo tak.
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    Tady někdo v nedával pár let pozor a stále považuje člověka za čistě racionální bytost s organismem podobným laboratorní peci. I ekonomové pochopili, že člověk není chodící racio, lékaři to znovuobjevují, ale nyxu to asi ještě bude chvíli trvat.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LUSINDA: Za tohle si možná rovnou jednu lískni. Celej svět se konečně začíná zaobírat obezitou jako komplexní nemocí s různými příčinami a různými možnostmi řešení. I tady už je na to téma nalinkovaná spousta materiálů, …. S přístupem “hejbej se a nežer” fakt nikomu nepomůžeš (a zjevně tím nepomáháš ani sobě, když jseš tlustá)…
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    LUSINDA: iste a stačí nefajčiť aby človek nemohol mať rakovinu pľúc
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    MARINNE: řešení je střídmě jíst a hýbat se. Toho, kdo trpí morbidní obezitou a všechno tohle striktně dodržuje je mi upřímně líto.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    LUSINDA: fakt, že vieme že niečo je problém nijak neimplikuje znalosť a implementáciu riešenia. Celý medicínsky výskum sa zaoberá problémami o ktorých vieme, ale riešenie na ne nemáme.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    MARINNE: kdyby to bylo tak banální, tak neexistuje.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    LUSINDA: nechceme sa baviť aj o tom že deň má 24hod? Toto je banálna znalosť, nikto ju nerozporuje, merito veci je inde.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ARGANNAH: To je zase daný tím, že všechny tyhle profi zdravotnický věci jsou extrémně drahý a když to má mít ještě navíc větší nosnost, tak je to ještě dražší.
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    ARGANNAH: Ale určitě tě u toho nefotili nahou, aby to pak postly na instáč.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam