• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    GOR
    GOR --- ---
    ARGANNAH: Takže přírodní rada zní:
    Máš-li nadbytek potravy, rozmnož se tak, abys nadbytek potravy neměla!

Problém vyřešen, auditko můžeme uzavřít ;-) Jdu to oznámit manželce.

#pátek už ve čtvrtek
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    já jak poslouchala ten podcast Sádlo, tak jsem čuměla, co je zejména rodina schopna říct...
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MAR_TINA: Ja nevim. Mne prijde, ze tohle “nemeli” kolem techto lidi proleti.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MOODYCAT: ale už se aspoň ví, že by neměli, ne?
    Bože, čuráci, kdyby jim huba srostla.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MAR_TINA: Jedna vec je “nemuzou” a druha, ze se to deje :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MOODYCAT: skvělá země.

Já přijela z Finska, stavila jsem se v květnu ve škole odevzdávat papíry, uznat si předměty a plánovat studium a děkan (!) jinak skvělý a hodný člověk, který to se mnou řešil, komentoval, že jsem se nějak rozrostla. 60letý chlapík tohle řekl studentce, asi jakože v dobrém (?), možná to byla pochvala a já z toho byla úplně špatná, že jo. Tvl, dneska to snad už nemohou dlěat, že ne?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GOR: No a ten nárůst populace pak rychle vyřeší ten nadbytek potravy.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MAR_TINA: Plus je prijemnej i ten faktor, ze v Norsku je faux pas si neco nahlas myslet, takze ti nikdo furt nepredhazuje hodnoceni tveho tela jednim nebo druhym smerem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MOODYCAT: trochu mám pocit, že je to přístupem k dětem a dospívajícím.
    Já ten rok ve Finsku byla nejkrásnější a nejsvobodnější. Bylo normální se na obědě hodně najíst (teda narvat, jídlo byl jeden talíř jídla a libovolně brambor, zeleniny, dýně, chleba a másla v ceně), sportovat, mít vidět břišní špíček v oblečení na aerobic, chodit na večírky a normálně vypadat. A v sobotu vyplenit obchod s bonbonama na váhu. Ale sportovalo se a chodilo do přírody hodně, snad každý.

Hodně jsem v tom režimu jídlo a sport zesílila, svaly na rukou a nohou a moji postavu mi holky obdivovaly. Přijela jsem do čr a všichni řešili, že jsem "strašně" nabrala přes ruce, záda a stehna a sem tlustá.
    GOR
    GOR --- ---
    TAPINA: Neprojeví se bohatý přebytek potravy u volně žijících zvířat taky rychlejším rozmnožováním a menší mírou úmrtí podvýživou, které vedou k rychlému nárůstu populace?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BERUSKA_CA: ony byly fakt maličký. My máme tu dobrou výživu v dětství (neříkám přejídání, říkám dost živin bez války), očkování a antibiotika. Ale ta cesta není dál vydávat za vzor víly z padesátek (těch pár nejkrásnějších v populaci a v jejich věku do 30), ale najít si svoje vzory ve zdravých lidech s přiměřenou sílou a mírou tělesného tuku. Ona MM byla drobounká s útlým pasem, ale rozhodně nebyla vychrtlá jako devadesátkové modelky. No a na dnešních dívkách, které mají běžně nad 170 cm a širší kostru, bude stejné % svalů a tuku vypadat jinak. Jde o to, jestli 20-25 % tělesného tuku vnímám jako almaru nebo jako zdravou ženu.

A její (MM) život, deprese, léky, drogy a sebevraždu či předávkování přes tu hezkou tvářičku, útlý pas a krásný tvar nohou zapomeneme, co. Přitom ona z části trpěla ze stresu a diet pro udržení vzhledu a kariéry už tenkrát.

Mimochodem, na nyxu je velmi hezký klub dávných krásek, objevují se tam zajímavé a krásné fotografie, ale jestli ještě jednou uvidím MM a BB a GG, tak vrhnu.

MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Taky je to o mentalite. Narodnim jidlem Noru je pizza z mrazaku a klobasa, presto tolik tlusti nejsou.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: jako ano, ale průmysl vyrábí potraviny, které poptáváme. A jak se kombinují ty nároky - dobrý, trvanlivý, rovnou ke snědení, ne moc drahý ... tak je výsledek děsivý. Určitě by bylo dobré hledat cesty, jak neskončit jako USA, ale otočit se za nějakou zdravější evropskou zemí.

Protože večer máčet pohanku a ráno ji vařit (bez mlíka a bez cukru) nechce (skoro) nikdo. Ale sypání barevných kuliček z krabice je taky špatně.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ARGANNAH: Tak v přírodě se vyskytuje hladovění včetně umírání na něj. V přírodě je to zařízeno tak, aby druhy přežívaly, ne aby se měly dobře.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    Kdykoliv se zjevim v cr, tak me napadne, ze je tam zvykem prijimat vic chleba(housek/rohliku, vime, co mam na mysli) nez jinde. Umele jidlo je dostupne v kazde civilizaci, je na cloveku, cim se nakrmi.

Ale teda mela jsem kocourka. Venkovniho. Lovil velmi vasnive, ovsem…pred kastraci hodne sukal, hodne behal a jedl primerene. Po kastraci spis lovil protoze byl mlsnej a jen obcas ho nekdo nasral (kunu z prostred okapu tahali hasici). Nejradeji loudil zradlo ze vsech lidi, nejen ze svych. Stastne pospaval v posteli a stastne tloustnul. Na veterine mi trochu vynadali. Proste se pozornost ze svetskych radosti presunula do pytle s granulema.
    Vcera jsem to resila s kamaradem a tomu kdyz zena nedala pres 10let, taky znatelne nakynul. Koule prej jeste porad ma :)
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    LUSINDA: Taky mam tu zkusenost. Autenticke saty jsme doma meli (baba se racila narodit 1910), pry normalni, tehdy prumerne velikosti. Jako vlezla jsem do nich, ale jit na zranici, tak na me asi prasknou. Jsem velikost 34.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Duvod, proc se u volne zijicich zvirat obezita nevyskytuje je ten, ze nemaji prostredi, kde by mela hodnost potravy 7/24/365 - ale u zvirat, kde se faze nadbytku velmi kaloricke stravy objevuji cyklicky se zvirata samozrejme take vyziraji k "necemu jako obezita" - medvedi za tahu lososu nebo mi kamarad popisoval, jak videl parijske psy prezirat se padajicich prezralych tucnych avokad a tloustnout doslova pred ocima - aby pak zas hubli z hladu.
    Tam, kde se vyjimecne zvirata nachomytnout k nonstop dostatku (myvali u bohate zasobenych popelnic) jsou schopna se solidne vyzrat.

Netreba hledat nejakou metafyziku tam, kde si postacime s Occamovou britvou.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Tady máte i další náchylné druhý.......v zajetí
    Obesity in Exotic Animals | Oregon Veterinary Medical Association
    https://www.oregonvma.org/care-health/companion-animals/health-safety/obesity-in-exotic-animals
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: já věřim že ten pravej průser, ten co je poznat na váze nastal až s těma krmnejma směsma. Jinak sme byli obézní už od starýho říma.
    Ve filozofickym smyslu naprosto souhlasim.
    KURE
    KURE --- ---
    ANABEL_LEE: jednotlivec může. mluvim o plošný epidemii zahrnující desítky procent populace.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam