KURE: Je to obecně zajímavá náhodička, že v přírodě se obezita téměř nevyskytuje a je to téměř výhradní problém domestikovaných druhů.
Včeně člověka.
A autodomestikace člověka je téma jak hrom. Domestikace mění všechno, čeho se dotkne, ferální druhy se proměňujou k nepoznání, krní a ztrácí spoustu schopností výměnou za bezpečí, ochranu a dostatek živin. Dlouhé roky mám tuhle mlhavou myšlenku, že ona bájná "změna životního stylu", která léčí obezitu, se neděje na rovině úpravy jídelníčku a zařazení párkrát týdně nějakého umělého pohybu, ale na rovině osvobození sebe sama z klece, ve které všichni trčíme úplně dobrovolně. Obzvlášť dobře je to vidět na extrémně obézních, kteří k té kleci tak přirostli, že jí nedokážou fyzicky opustit, akorátže tenhle proces přirůstání začíná roky (někdy desítky let) předtím, než se člověk poprvé nezvládne vlastními silami zvednout z pohovky. A je mu třeba vzdorovat ze všech sil, je potřeba vecpat se zpátky do veřejného prostoru, odkud jsme více či méně z estetických důvodů vystrkováni, je potřeba se rozprostřít v prostoru, vzít si zpátky něco, na co spousta z nás už má pocit, že vůbec nemá právo. Je potřeba hledat v sobě toho někdejšího ferálního živočicha, ptát se ho, co potřebuje, jestli nezačal nenávidět to věčné sezení v bezpečné sterilitě kanclů, jestli už dávno neřve hlady/přežráním/touhou po čerstvém vzduchu/smutkem/bolestí - a co se pro něj dá aspoň malého, aspoň prozatímně udělat, než se trochu zmátoří a sám si o to začně už klidněji a trošku srozumitelněji říkat.
(Sorry za patos, ale tohle je podle mě naprostý základ všeho. Důvod, proč obezita nejde léčit nějakými samospásnými jídelníčky a proč jsem vždycky tak podrážděná, když někdo pitvá na gramy, co má na talíři, a výmýšlí, jestli ho zachrání, když vymění eidam čtyřicítku za eidam třicítku a místo v sedm bude večeřet v pět. Všechno je to bezvýznamný kosmetický detail, dokud jsme dobrovolně zamčení v klecích a bojíme se dojít si pro klíč, a tím hůř, pokud k tomu ještě žereme nějakou pro lidi vhodnou variantu krmných směsí.)