• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita | Společenství statečných šneků
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: ja myslim, ze se na to divas spatne, protoze uz vis jak a jde to mnohem rychleji pak dopredu.

mozna, ze z konecnyho hlediska stagnujes. ale predstav si, kdybys nic nedelala a pak prisla nemoc. budes na tom hur, nez predrim. a pravdepodobne bys to ani moc nepoznala a nemela zajem zase se zlepsit.

ja mam za poslednich 5 let porad neco, plotynka v krcni pateri, sicko, natrzenej lytkovej sval... alergie/ekzem pri obuti ponozek na ponozky + pot...

rikam si na prahu 40. ze stagnace je super. to totiz znamena, ze i kdyz se nezlepsuju, diry mezi zdravotnima problemama se dari dohnat alespon na puvodni uroven.

ted sem si o vikendu treba potesene doprala 60km s krosnou za 2 dny, i kdyz prevyseni bylo asi jen 800m, a tesi me, ze porad odrovnam o 8 let mladsi kamose. i kdyz ten o 12 let starsi, ten je na tom asi jak ja a to doufam, ze v 50 taky porad zvladnu :D

protoze... kdyz stagnuju, tak se sice nezlepsuju ale zaroven se mi zvysuje vek, takze... je to v realu stagnace? nebo je to udrzovani kondice jak ji clovek zna a je schopen si ji tak udrzet do vyssiho veku?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Tak jsem po měsíci nemoci + rekonvalescence začala o víkendu zas chodit a snažit se rozhejbat svoje strašně ztuhlý tělo. Depka. Jsem neohebná jak golem, slabá, zkrácená.

Jako ono se to vrátí zpátky, což o to, za pár týdnů budu zas ok. Ale nemůžu se zbavit pocitu, že se vždycky někam posunu, pak se něco stane a já už snad popadesáté začínám zase úplně od začátku. Ach jo.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    KURE: a jo, vlastně....sorry..
    KURE
    KURE --- ---
    CMLKA: ne. lepek je protein.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    CMLKA: kecam, je to tech 11% mas pravdu...
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    VECTOR: psenicna vlaknina je lepek, ne? :)
    Ja jim samozrejme vlocky syrovy, jen musej bejt jemne mlety, pripadne se musej dyl namacet, idealne pres noc...nicmene koukam, ze normalni vlocky maj jen 14 g vlakniny, tak to bude asi odpovidat...jakoze ta vlaknina nebude 100% vlaknina...ale spis si myslim, ze to bude nejakej marketingovej tah
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: soudila jsem podle toho sotva 1/3 prijmu, ze jim treba i pak fakt rostou svaly a maji z ceho kdyz cvici..
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ARGANNAH: Btw na YT jsem viděla vícero videí s dámámi, co po bariatrii prudce zhubly, nechaly si okrájet kůži, začaly posilovat a nakonec se zúčastnily nějakých soutěží v bikini fitness. Takže s tím sportem to evidentně jde i na takovéto úrovni.

(A zároveň to porad neznamená, že člověk stejně potom zase nepřibere, imho ty ostré diety před soutěží jsou strašný trigger přejídání po soutěži. Pamatuju si paní, co prošla trajektorii obezita - bariatrie - zhubnutí - bikini fitness - obezita - zhubnutí, výsledek druhého kola pochopitelně nebyl zdaleka tak zářný, jako výsledek kola prvního, ale lekce to patrně byla veliká, podle toho, co říkala.)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KRISKA: plus zmenšíš plochu žaludku, takže vysílané signály o potřebě jídla jsou slabší.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KRISKA: Nemyslím, že s tím nejde sportovat a pracovat, v bariklubu je spousta případů, co se právě naopak začali pořádně hýbat až po operaci, protože předtím vážili třeba 180 kilo a sotva vstali z postele. Ale ano, princip je zase hladovka. Matoulek to někde i explicitně říkal - prostě těm pacientům navodíme hladomor.

Podle mě je potřeba, aby si člověk, co na tohle chce jít, vyjasnil, co od svého života očekává a co je ochoten obětovat. Ve vysokých vahách u lidí, co sportovci nejsou, v práci celý den sedí a nemají poruchu příjmu potravy, je to podle mě dobrý nástroj. Jenom je teda dobré se podívat i na ta dlouhodobá čísla, ono se zdá, že to stejně časem začne lézt nahoru u většiny lidí a celkový dlouhodobý úbytek je třeba o 10-20% původní váhy. Ale pro extrémně obézní to pořád může fakt být skvělá věc a vůbec bych to neodsuzovala.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: chapu to teda tak, ze bariatricky operace = masakralni omezeni prijmu a jidel a piti do konce zivota s tim, ze pravdepodobne neni mozne ani nijak sportovat nebo fyzicky pracovat kvuli tomu nedostatecnymu prijmu?
    nebo to clovek nedodrzuje, operaci preji a pak je ve stavu jako pred?

takze vyhoda oproti "diete" je hlavne ta, ze to proste neni mozne jist normalne a nedodrzovani mnoztvi pusobi nevolnosti a hlavne to clovek pak "zvladne" drzet tu dietu 40 let, protoze pravdepodobne pokud to nepreji tak mu vzdy po dietni chybe bude zle?
    KURE
    KURE --- ---
    VECTOR: KURE: muj tip je, že ďábel tkví v přívlastku jemné.¨
    nasledujici stať je moje dedukce, nepodařilo se mi dohledat nic o tom jak to emco vyrábí.

imho ty vločky dělaj z loupanáho ovsa kterej tim pádem nemá žádnou vlákninu, lépe a rychleji se namáčí. K tomu nasypou zpracovanou pšeničnou vlákninu, která je upravená aby nežlukla a kdesi cosi.
    To vše pro to aby prodloužili trvanlivost a snížili náklady, dovedu si představit že pšeničná vláknina je levnější než oves.
    jako argument proč je důležitý ten přívlastek vidím tohle, jemné vločky alnatura. v nutričních hodnotách ani zmínka o vláknine:
    Allnature Ovesné vločky jemné BIO 1000 g | Allnature.cz
    https://www.allnature.cz/allnature-ovesne-vlocky-jemne-bio-1000-g-p1197567/
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Možná ma smysl říct i to, že nejde jen o velikost porcí jídla, ale i o pití. Do žaludku se zvláště ze začátku vejde jen velmi omezené množství objemu, takže pacient se nemůže jen tak prostě napít, když má žízeň, ale musí se naučit ucucávat celý den po trošičkách, aby zvladnul vypít, kolik potřebuje. Dehydratace jsou prej úplně běžná věc, hlavně zkraje, než si pacient zvykne.

Tohle plus dumping syndrom byly pro mě hodně silný argumenty, proč na to nejít.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    MARKYSHA: nejen vellikost porcí....ale i příjem.

Nutriční doporučení po bariatrickém zákroku

Energetický příjem a zastoupení hlavních živin

Energetický příjem po restriktivních operacích v dlouhodobém režimu musí být nastaven s ohledem na individuální charakteristiky jedince, přičemž je třeba zohlednit především věk, tělesnou hmotnost a výši fyzické aktivity. V prvním roce po zákroku se obvykle energetický příjem pohybuje mezi 700 a 900 kcal/den (2 960–3 800 kJ), v pozdějším období stoupá na 1 000–1 400 kcal (4 200–5 880 kJ). Velikost porce po bariatrickém zákroku je v ­porovnání s běžnou porcí přibližně ­třetinová (Jastrzębska-Mierzyńska et al., 2015).
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BERUSKA_CA: no to je více než nutné, bez nich bych skončila na ulici nebo si to hodila. Je to kombinace, co mě drží stabilizovanou.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MARKYSHA: Pokud musis brat leky, ktere blokuji prirozenou regulaci potravy, tak mas mnohem tezsi pozici nez ostatni. Poradila bych se u doktora, co ti to predepsal. Bude vedet nejlip, jestli je tohle nutne zlo nebo se neco da delat.
    KURE
    KURE --- ---
    VECTOR: Co to je za vyrobek?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BERUSKA_CA: no podle mě to vůbec zdravý není, teď teda už vím. Nutí to ty lidi do doplňků stravy. A ještě nesmí nic nadýmavého, u toho podvázaného žaludku se to zasekává apod. Na druhou stranu, kdybych mohla (a já nemůžu, s bipolárkou mi to prý pojišťovna nezaplatí), tak by nad tím v mém případě uvažovala, že bych neměla třeba pořád takový hlad. Ale jestli ty antipsychotika fakt tlumí pocit sytosti, tak by mu to asi stejně nepomohlo. A pořád se bojím, že mě zas v životě potká něco strašného a já to nevydržím.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MARKYSHA: 150g na porci bych nedala. Vzdyt ja sezeru odhadem 400g zeleniny denne, v lete vic (salaty, hodne rajcat), a rozhodne to neni jedina potrava.
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    VECTOR: Máma jí celej život vločky jenom zalitý mlíkem, takže to lidi zjevně nezabíjí, alespoň ne rychle.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam