VSOUKOLOHLOR: Také mu fandím a vidím v tom jediné východisko ze současné situace. (Tím určitě není současná chemická válka "do posledního roztoče".)
KUATO:
Tak dříve se snad i zasypávalo česno pilinami, aby neutíkalo teplo...;)
Jedno z porovnání vlivu zateplení na výnos medu.. Ale je to statistika - s ní se dá dělat lecos...
Záleží na prostředí. Když bude do úlu prát v létě slunce, tak tenkostěnný nebude moc vhodný. (Ale to je blbě vybrané stanoviště.)
Osobně věřím tomu, že včelstvo v zimě a z jara nevytápí celý prostor úlu, ale jen chumáč + plod.
Přiznám se, úly mám uteplené - nerozvážnost při nákupu. (Páč děda míval také uteplené, tak proč bych vymýšlel něco jiného, že...)
Slyšel jsem příběh (jedna paní povídala), že včelař "kovář" vyrobil pokusný úl z plechu, natřel na černo a postavil na plné slunce. Dílo nevyteklo česnem, včely přežívaly. Přínos sladiny ovšem skoro žádný, létaly nejspíš jen pro vodu, aby to uchladili...
Vyhláška (např. pro Olomouc):
- Divoce
žijící včelstva a včelí roje neznámého původu neumísťovat do chovatelských
včelařských zařízení (úly,oplodňáčky, rojáčky) k jiným účelům, než k jejich
okamžitému utracení. - Podle svých možností utrácet vysířením divoce žijící včelstva a roje neznámého
původu. Rojáčky použité k tomuto účelu nepoužít již znovu k jiným účelům bez
předchozího vyžíhání plamenem.
Ale kdo utratí pěkný velký roj, že jo...;) Takové ty podivné srpnové mini-roje ano, proč ne...
Ano, je možné, že si od napadených divoce žijících rojů mohou ty naše něco přinést.
Pokud ale člověk sleduje spad, tak to nemůže být problém. Navíc tyto včelstva nejspíš padnou až v zimě a do jara kleštík bez hostitele také zahyne. Věřil bych tomu (je to možná spíš moje přání), že včelstvo žijící "přirozeně" si s kleštíkem dokáže poradit lépe než v naší péči...
Bond test pro malovčelaře určitě nebude. Ale každý malovčelař může vyřazovat vysloveně špatná včelstva (s velkým spadem). Bohužel to ale není moc jednoznačné a jednoduché. Třeba slabé včelstvo může mít také nízký spad a o VT to moc nevypovídá...
Vytvoření Varroa-tolerantních včel.