• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    DVD | med.jirizavrel.eu
    http://med.jirizavrel.eu/dvd/
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    chtěl jsem se zeptat (než začnu brousit po včelařských webech), jestli nevíte o možnosti koupě oddělků zhruba v dosahu Olomouckého kraje? (případně i dál, kdyby nic jiného nezbylo). Dík
    KUATO
    KUATO --- ---
    MRTS: jo, s tim prevodem do pomala je to dobry postreh. a treba tchan cely zivot (30+ let) pastuje rucne, a to miva rocne pres tunu medu, tak ono se to da. akorat tohle neni pouzitelne pro to efektivnejsi plneni, pac ten med netece.
    MRTS
    MRTS --- ---
    KUATO: To zní dobře... Děkuji.

Jinak pozor na vrtačku - dost jsem si naběhl. Už při prvním míchání jsem tu naší málem upekl, až se z ní čadilo. (Slabá, asi 630W, a bez převodů do pomala.) Takže celé pastování pěkně ručně.;)
    KUATO
    KUATO --- ---
    MRTS: ted jsem byl u znameho (vysomrovat matku) a ten ma grandiozni reseni tohoto problemu - med pastuje pod stojanovou vrtackou (takze u toho nemusi stat). rekneme treti ctvrty den, kdyz uz to zacina byt tuzsi, tak to rozmichava delsi dobu - treba hodinu, med se tim i trochu zahreje a rozhodne je tekuty. pak na konev pridela takovou trojnozku s ventilem, otoci ji vzhuru nohama a pres ten ventil krasne natoci med do sklinek. ja jsem z toho pochopil, ze med se nemusi pastovad dokud neni uplne tuhy, ale staci, aby byl takovy uz kremovy, polotuhy, i kdyz uz pak pastovat prestanes, staci to. tohle si rozhodne zavedu.
    SHONA
    SHONA --- ---
    Nešlo by dát na nástěnku nebo do záhlaví nabídku vás šikovných včelařů, kteří prodáváte med?I s místem možného odběru? možná by to ocenili i jiní návštěvníci této diskuze, nejen včelaři (třeba já :))
    MRTS
    MRTS --- ---
    KUATO: Díky. Ani po lepším prohřátí se mu moc téct nechtělo. Takže nakonec přišla na řadu naběračka...
    Ventil by byl lepší, ale šlo to...
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    RESOLUT: no my mame ke dnesku cca 33. Hodne rozsirujem a je tady strasny sucho, ani dneska nezaprselo, tak to s tim jetelem moc nevyslo.
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    Tak jak vytáčíte? Já se na první točení dostal až dneska a je to tak cca 38 kg na včelstvo..
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    MRTS: co jsme hledali ted na netu odpovedi, tak se muze trochu rozehrat, my plnime rovnou

Jinak jsme byli dneska na exkuzi za panem Janem Sedláčkem v Přichovicích, bylo to velice zajímavé, má 350 včelstev a šlechtí matky, tak jsme si dvě objednali :-) http://www.vcelarstvisedlacek.eu/
    KUATO
    KUATO --- ---
    Mrts: lzici. Neni to nijak efektivni, co se rychlosti tyce, ale jde to. Kdyz dam konev se spastovanym medem na par hodin na slunce, tak trochu /malinko/ zacne tect a jde to lip. Chce to trochu cviku.
    MRTS
    MRTS --- ---
    Jak plníte pastovaný (řepkový) med do sklenic? V čeřících nádobách se nám ho povedlo pěkně napastovat, ale i po ohřátí ve skleníku (jednodenním) se mu nechce vypouštěcím ventilem vůbec odtékat.:(
    Nějak jsem totiž nestihl včas objednat sklenice, takže med "došel" v nádobách.
    Zkoušeli jsem naplnit asi dvě sklenice lžící vrchem, ale to také moc nešlo..:(
    Mám ho nechat ještě lépe prohřát? Nebo úplně jinak?
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    DANUNA: no hned jak mne pichla, strcila tak jsem to chladila medem, ale nejhorsi to bylo asi druhy den, ruka byla hodne natekla a svedila, chladila jsem fenistilem a kdyz svedila nejvic, tak jsem dala zyrtec

my ted pastujem ten repkovej med a kvuli tem nasem zmrzlejm akatum jsme museli dat ctyri uly kocovat k jeteli inkarnatu a jinym akatum
    KUATO
    KUATO --- ---
    BIDAK: no jo, malinko prehanim :o).. proste almarky, budecaky, univerzaly..
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    BIDAK: já taky ještě nevčelařím, ale jako někdo, kdo se přiženil do včelařské rodiny, vidím tu averzi mladých ke starýmu hardwaru naživo, a i na sobě :) k tomu věku - moderní nástavkový úly se začaly vyvíjet už koncem 19. století, takže cokoliv "tradičního" může být prvorepublikový (designem, ne datem výroby) i doopravdy
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    THERIDANE: No tak já nevím, já sám ještě nevčelařím, rozumíš. Zatím mě utáhnete na vařenou nudli, ale používanej třeba sto let starej úl bych rád aspoň viděl.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    KUATO: Prvorepublikových??? 70ti letej úl?
    KUATO
    KUATO --- ---
    BIDAK: ne, spis postupna generacni obmena spojena s tim, ze mladi nechcou vcelarit v prvorepublikovych ulech.
    DANUNA
    DANUNA --- ---
    MRTS:
    VODOMERKA:
    XFLARE: Zkoušeli jste cibuli? Klasická babská rada. Je fakt, že to opuchne vždycky a těžko říct, do jaké míry to otok zmírňuje, ale třeba na tom něco bude. Spíš bych řekla, že hlavně záleží na místě, kam včela píchne - něco nateče strašně a něco skoro vůbec.

Já se letos poprvé pořádně pouštím do včel s tatínkem, aby to měl jednou kdo převzít. Když mi před pár lety říkal, že je v 50 letech téměř nejmladším členem místního spolku, začala jsem o tom uvažovat. Včelaříme "postaru", ale společně se chystáme přejít na nástavkové úly. Tenhle týden nám zrovna jedny (ze 4) ulítly :/ Vylíhly se nám matky, o kterých jsme nevěděli, takže jdou špatně najít, protože jsou ještě malé a neoznačené a do toho nám mají přijít šlechtěné, které včely nepřijmou, když budou mít vlastní...takže se nám to za poslední týden dost zkomplikovalo.
    Jinak letošní vytáčení (Střední Čechy - Lysá) dalo zatím cca 25 kg květového medu. Uvidíme, kolik hodí lípa.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam