• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    THERIDANE: No tak já nevím, já sám ještě nevčelařím, rozumíš. Zatím mě utáhnete na vařenou nudli, ale používanej třeba sto let starej úl bych rád aspoň viděl.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    KUATO: Prvorepublikových??? 70ti letej úl?
    KUATO
    KUATO --- ---
    BIDAK: ne, spis postupna generacni obmena spojena s tim, ze mladi nechcou vcelarit v prvorepublikovych ulech.
    DANUNA
    DANUNA --- ---
    MRTS:
    VODOMERKA:
    XFLARE: Zkoušeli jste cibuli? Klasická babská rada. Je fakt, že to opuchne vždycky a těžko říct, do jaké míry to otok zmírňuje, ale třeba na tom něco bude. Spíš bych řekla, že hlavně záleží na místě, kam včela píchne - něco nateče strašně a něco skoro vůbec.

Já se letos poprvé pořádně pouštím do včel s tatínkem, aby to měl jednou kdo převzít. Když mi před pár lety říkal, že je v 50 letech téměř nejmladším členem místního spolku, začala jsem o tom uvažovat. Včelaříme "postaru", ale společně se chystáme přejít na nástavkové úly. Tenhle týden nám zrovna jedny (ze 4) ulítly :/ Vylíhly se nám matky, o kterých jsme nevěděli, takže jdou špatně najít, protože jsou ještě malé a neoznačené a do toho nám mají přijít šlechtěné, které včely nepřijmou, když budou mít vlastní...takže se nám to za poslední týden dost zkomplikovalo.
    Jinak letošní vytáčení (Střední Čechy - Lysá) dalo zatím cca 25 kg květového medu. Uvidíme, kolik hodí lípa.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    MRTS: Asi jde včelařina do módy.
    MRTS
    MRTS --- ---
    RESOLUT: To je informace od Nerada... Že prý teď se všichni zbláznili a nakupují - nejen u něj. Ať už začínající malí, nebo střední včelaři. Ale je to "jedna paní povídala".;)
    KUATO
    KUATO --- ---
    Resolut: v CR je cca 50k vcelaru, spousta z nich ma jeste ruzne stare klebety. Ja od nej v poslednich ctyrech peti letech koupil ulu 6. Naposledy 3 tydny zpatky. Objednal jsem 2ks, mel zrovna v tu stranu zavoz a za 10 dni byly doma.
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    MRTS: Nestíhají vyrábět úly? :) By mě zajmalo kdo jich tolik kupuje..
    MRTS
    MRTS --- ---
    RESOLUT: Jo, tak nějak. Úly jsem od něj objednával 1.12.2009, v únoru se připomínal - bez odpovědi. Dorazily někdy na jaře (duben?).

Ale teď prý nestíhá skoro nikdo - jedou na tři směny...
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    MRTS: U Břinka je hlavně aktuální dodací doba XY měsíců?! Děs a hrůza.. Maily nečtou, telefony jak kdy..
    MRTS
    MRTS --- ---
    BLANITCHKA: Také bydlím v ČB, ale v centru si včely mít netroufnu.;)

PETRKA: Sbité rámky prodává třeba Břinek. Ale doporučit ho nemohu. (Když to srovnám třeba s rámky do Langa od jiných výrobců.)

Jinak na žihadlo se mi osvědčilo jediné: vytáhnout ho v prvních vteřinách, ani se nezdržovat nějakým podškrabáváním.

V neděli jsem potkal krásný roj. (Poblíž visely ještě dva další.)
    Tu je, pro potěchu oka. ;)

Roj u Lhoty
    FALLOUT
    FALLOUT --- ---
    Vcera mi jedna mrcha nekudy vlezla pod kuklu, nechal jsem ji byt, pac jsem mel plny ruce prace, jenze vlezla do ucha a ......... auuu, malem jsem se po..... bolesti. :)))
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    BIDAK: zyrtec a claritine myslim, mozna i zodac, je to tak rok, co je zpristupnili
    VODOMERKA: jj pomaha, v navodu to taky je :-)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Prej jsou i nějaký antihistaminika bez předpisu, nevíte jaký?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    podle mě je nejlepší při očekávaný takovýhle reakci nějaký antihistaminikum (claritin, zodac, zirtek...). i po bodnutí. i kdyz jsou na předpis, nemyslím, že by s receptem měl doktor problém. a aspoň to nebude tolik svědit a opuchat ;)
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    Včelí jed a první pomoc při včelím bodnutí :: VČELAŘI KONICKO
    http://vcelarikonicko.webnode.cz/vceli-jed-a-prvni-pomoc-pri-vcelim-bodnuti/

tak rady na vceli bodnuti :-) (i kdyz s tim zabijenim vcel ve vlasech nesouhlasim)
    v nedeli jsem dostala po dlouhy dobe (asi 20 let :-) hned dve, vcera jsem mela ruku jako bambuli :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    PETRKA: vim, ze sklepavane zadratkovane ramky se daji koupit (vyrabi a dodava na trh treba Kolomy), ale myslim, ze bez mezisteny - ta je hrozne krehka a hakliva. navic i spousta lidi ma vyhrady k puvodu mezisten nebo si i nekteri vyrabeji svoje, takze proto to asi i s mezistenou nedodava nikdo (aspon jsem o tom neslysel), kazdopadne pritavit mezistenu je otazka 20 vterin na ramek.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    MRTS: JIhočech- výborně ;)

Ja jsem z CB a planuju vcely na pristi rok. tak 2 az 3 vcelstava pro lepsi opyleni budouciho sadu a pro radost. Med neuskodi, hlavne nechci jako zamlada s tatou nekde nahanet roje ;)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam