• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    PRT Lógar - PRT staví pro místní včelaře nové centrum na zpracování medu
    http://www.mzv.cz/prtlogar/cz/zpravy_a_reportaze/prt_stavi_pro_mistni_vcelare_nove.html
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    Bzukot v Praze | Video - Respekt.iHNed.cz
    http://respekt.ihned.cz/video/c1-53138850-bzukot-v-praze
    KUATO
    KUATO --- ---
    XFLARE: ahaa, tak to gratuluju :o)
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    KUATO: Soutěž český med 2011 za květový med
    KUATO
    KUATO --- ---
    XFLARE: za co?
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    tak letos mame zlatou medaili z dolu :-)
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    praha, letna

Včely na střeše
    http://www.volny.cz/veletrzni/info/vcely/
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Potvrzeno, Česká spořitelna změní logo. Přilétá včelka - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/finance/penize/clanek.phtml?id=713845#utm_medium=newsbox&utm_source=centrumHP
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    ahoj vsichni, budu tu s vami nejakou dobu bydlet :-)

Video — Prizma — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10095523948-prizma/211411058100032/video/166093
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    VODOMERKA: to bylo taky první co mě napadlo, ale tak říkal jsem si, že se radši zeptám :-)

KUATO: dík
    KUATO
    KUATO --- ---
    INK_FLO: no, ze to vcelstvo je v sile a az tak uplne mu nestaci prostory, eventuelne vetra. ja bych to ale uz nerozsiroval, protoze vetsina z tech vcel je ted z letni generace a postupne se bude vytracet. takze to nech na tech dvou (predpokladam) kaslikach. a muzes zakrmovat. no, ja u nastavku pridavam v dobe zakrmovani jeste treti kaslik, abych mel kryti na ty sklinky a zaroven to dostatecne vcelotesne i tepelne uzavrene. ten treti kaslik po dokrmeni dam pryc.

kdyby ti takoveto "brady" visely v kvetnu, tak bych to bral jako znamku, ze mam rozsirit o nastavek. mival jsem to casto na budecakach, ale tam rozsirit neslo. a nekdy to znamenalo predpoved rojove nalady :o).
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    INK_FLO: že se nevejdou :)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    včera nám dovezly včely a z prostředního úlu přetékají, byli tam takhle i v noci. Tak jsem se chtěl zeptat, co to znamená?

RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    FALLOUT: Tak právě dnes jsme na melicitózní med narazili, řešíme to třeba tak, že co se opravdu nedá vytočit, to postříkáme vodou a dáme zpět do medníku, zkušenost mého táty z minule je taková, že to ještě částěčne včely zužitkují..
    URANOS
    URANOS --- ---
    INK_FLO: myslím, že je lepší začínat s více včelstvama, kdybych začínal já, začal bych tak se čtyřma, takže 5 uplně v pohodě. jde o to, že když máš jenom třeba jedno včelstvo a z nějakýho důvodu přijdeš o matku, nemáš pak ani odkud převěsit plod, nebo když mají málo zásob nemáš jiný včely od kterých bys jim je přidal, málo materiálu na oddělky atp. Navíc na začátku nejspíš budeš dělat i nějaký chyby, tak když o jedny přijdeš, neni to nic tak hroznýho. a vždycky je lepší mít porovnání. u dokrmování záleží na zásobách co včelám ještě zbyly, ale myslim si, že i do nezateplenýho úlu by stačilo 15kg. mám jenom zateplený úly a dávám 10-14kg na včelstvo ve dvou nástavcích, 550mnm.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    KUATO: dík za názor...úly jsou nezateplené (má je kupované od Kolomýho ze Starého Města u Bruntálu), takže počítám, že to bude na úl tak 17 - 20 kg
    KUATO
    KUATO --- ---
    INK_FLO: nic se neboj. ja zacinal se ctyrmi vcelstvy v budecakach, to je co se pracnosti tyce kus nad peti v nadstavkovych. pokud jsou zateplene, tak vic jak 15kg/vcelstvo a zimu nedavej. prikrmovat pres rok vetsinou nemusis - tim vetsinou myslim, ze jsou i vyjimky, jako ze v kvetnu vytocis med, za dva dny zacne prset a prsi mesic - pak by bylo radno jim par kilo papani dodat.

co se moru tyce - pokud ti pan da osvedceni, ze ty vcely jsou ciste, tak ti nikdo nemuze rict ani pul slova. nevim o tom, ze by existovalo nejake narizeni, ktere by zakazovalo privazet vcely nekam, kde je mor - proste se jen maximalne sam vystavujes zvysenemu nebezpeci, ze o ty vcely prijdes. naopak to samozrejme plati - je zakazano vyvazet vcely z mist, kde je mor.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    mám dotaz - mám možnost koupit za velice výhodnou cenu 5 úlů (3nástavkové 39x24) i se včelstvy. Jelikož jsem ale začátečník, a zatím jsem ve fázi studování základních informací, tak mám dilema, jestli to není příliš velké sousto. Na včelařském fóru je na toto téma spoustu názorů, v zásadě dvou typů - jedni říkají, že pro začátečníka max. 3 úly, druzí naopak, že aspoň 5 (což je, jak jsem pochopil problém získání informací vpodstatě o všem, co se týče včelařství, protože na každou věc existuje více vyhraněných a navzájem se popírajících názorů s jejich táborem obhajovačů)

Řeším to i z finančních důvodů - na zazimování pěti úlu by padlo min. 80 kg cukru, ale z info zdrojů jsem zatím nepochopil, jestli je potřeba včely přikrmovat i během celého roku, a jestli ano, tak jak moc...

Pak je taky otázka převozu včelstev do jiného kraje. Pán sice říkal, že zajde na veterinu a dá mi je i s osvědčením, ale v naši oblasti je vyhlášen podle krajské veterinární stanice kvůli nemocem stav ohrožení, při kterém by se asi neměli přivážet včelstva odjinud. I když nevím, nakolik brát jejich pamflety vážně, protože podle množství těch výnosů řádí mor vpodstatě v celém olomouckém kraji. A pochybuji, že např. staří včelaři se nechají rozhodit nějakými vyhláškami, které si mohou přečíst jen na internetu, se kterým často ani neumí...Asi to risknu, protože nabídka za tuto cenu se už nemusí opakovat a nechce se mi čekat další rok, protože teorie mě sice baví, ale chci ji co nejdřív spojit i s praxí
    FALLOUT
    FALLOUT --- ---
    KUATO: Ja vim, proto jsem zacal oddelky a vyrojena vcelstva krmit. Pokud jde o produkcni, uvidime, co s tim provedou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam