mám dotaz - mám možnost koupit za velice výhodnou cenu 5 úlů (3nástavkové 39x24) i se včelstvy. Jelikož jsem ale začátečník, a zatím jsem ve fázi studování základních informací, tak mám dilema, jestli to není příliš velké sousto. Na včelařském fóru je na toto téma spoustu názorů, v zásadě dvou typů - jedni říkají, že pro začátečníka max. 3 úly, druzí naopak, že aspoň 5 (což je, jak jsem pochopil problém získání informací vpodstatě o všem, co se týče včelařství, protože na každou věc existuje více vyhraněných a navzájem se popírajících názorů s jejich táborem obhajovačů)
Řeším to i z finančních důvodů - na zazimování pěti úlu by padlo min. 80 kg cukru, ale z info zdrojů jsem zatím nepochopil, jestli je potřeba včely přikrmovat i během celého roku, a jestli ano, tak jak moc...
Pak je taky otázka převozu včelstev do jiného kraje. Pán sice říkal, že zajde na veterinu a dá mi je i s osvědčením, ale v naši oblasti je vyhlášen podle krajské veterinární stanice kvůli nemocem stav ohrožení, při kterém by se asi neměli přivážet včelstva odjinud. I když nevím, nakolik brát jejich pamflety vážně, protože podle množství těch výnosů řádí mor vpodstatě v celém olomouckém kraji. A pochybuji, že např. staří včelaři se nechají rozhodit nějakými vyhláškami, které si mohou přečíst jen na internetu, se kterým často ani neumí...Asi to risknu, protože nabídka za tuto cenu se už nemusí opakovat a nechce se mi čekat další rok, protože teorie mě sice baví, ale chci ji co nejdřív spojit i s praxí