předevčírem jsme měli náš jubilejní první roj :-). Kolem druhé příjdeme domů, kolem úlu mračno, postupně dosedli na větev 2 metry od úlu. Šli jsme vyrábět nějakej improvizovanej roják, ale jak se příjdeme podívat znova, tak si přítelkyně všimla, že hned vedle úlu leží matka s chumlem dělnic. Včely jsem kupoval minulý rok, tak jsem nevěděl, že má zastřižené křídlo. Takže cca za hodinu zjistil roj, že je bez matky, tak se poslušně vrátil domů, kam jsem jim vrátil matku.
původně jsem přemýšlel o vytvoření přelétáku, ale jelikož bych stejně radši matečníky vylamoval i tak a nenechával to na nich, tak zatím zůstávám jen u jejich vylamování a podle situace uvidím a možná ho udělám později
btw. teď jsem narazil na zajímavou protirojovou metodu, kterou používají ve Švédsku - normálně dají na dno mateří mřížku, takže roj vyletí bez matky a vrací se. Nevýhodou imho je, že matka při tom výletu pravděpodobně umře na mřížce, takže si vychovají další, scénář se bude znovu opakovat atd. Těžko říct, co by to udělalo s náladou a pracovitostí včelstva, když nepočítám nevýhodu vychování rojivé matky...