TURF: je mi 32, tak moc stary nejsem :o). co se tyce tradicniho vcelarstvi a ctihodnych kmetu, doba se meni a jak odchazi generace nasich prarodicu, tak vcelaru ubyva. sice vidim prichazet novou generaci (nasich vrstevniku), ale ta nepokryva plne ubytek. nicmene dost mladych se snazi rozsirit si sve provozy, navic zmenou ve zpusobu vcelareni maji silnejsi vcelstva, takze opyleni krajiny snad neni ohrozeno.
co se krmeni v budecacich tyce, tak tradicne jsem k tomu zdedil takove plechove krmitka, ktere se nasadily na zuzene plodiste (prepazka oddelujici P od M mela mrizku jen na casti, mrizka se zakryla drevenyma destickama, uprostred byla dira, na tu se nasadilo krmitko). jak jsem zacal oba prostory na zimu spojovat, tak jsem vyhodil tu prepazku, dole nechal po poslednim toceni 13 ramku, nahore jen 7, takze jsem mel v horni casti dost prostoru na postaveni 3l sklinky. po zakrmeni jsem prevesil spodni ramky nahoru tak, aby dole i nahore bylo +- stejne - kvuli zatepleni. vyhoda tohoto systemu je zjevna. v plodisti matka dal ploduje, nove zasoby si ulozi do byvaleho medniku. v okamziku, kdy nechas vcely jen v jednom nastavku a nacpes jim tam 12-15kg cukru, tak ony zanesou vetsinu budek a silne tak matku omezi v plodovani. navic je mnohem vyhodnejsi, kdyz maji zasoby nad hlavou nez vzadu - nekdy v zime se totiz stava, ze chumac dozadu neprejde (i kdyz tam jsou zasoby) a umre hlady. na teple stavbe (ramky vodorovne s cesnem) totiz hur prechazeji dozadu - obzvlaste kdyz je chumac maly a neni roztazen pres 2 nastavky, ze obseda i tu prostredni mezeru mezi nastavky. jo, abych nezapomel - kdyz jsem zrusil tu prostredni mrizku, vznikla vetsi mezera (cca 3cm), kterou vcely spatne prechazeji, takze jsem jim tam nastrkal nekolik spalicku dreva, po kterych ony prelezly. brzo si pak postavily propojovaci mustky a uz to bylo ok.