TURF: ja v budecakach pred nejakyma osmi deviti rokama zacinal vcelarit, postupne jsem rozsiroval o nastavkove uly a letos jsem z budecaku definitivne premigroval. ted mam 10 vcelstev, v prubehu letoska a pristiho roku bych chtel rozsirit na dvojnasobek.
myslim, ze dokud clovek zimuje jenom v plodisti, a uvazlive hospodari (casteji vytaci, kontroluje kazdy tyden a vyrezava matecniky..), tak se to da, ale ja uz pozdeji zacal na radu tchana na zimu spojovat plodiste s mednikem, aby mely vetsi prostor na zimovani, pac mi rvalo srdce, jak polovina vcel sla po zruseni medniku do kopru, pac se nevesly do plodiste (vim, ze z vetsi casti slo o letni generaci, ktera by stejne nedozila, ale stejne). takhle prezimovaly mnohem silnejsi a ja treba loni 7.5. poprve v budecacich vytacel. o par dni driv stary vcelar, ktery me ke vcelareni privedl a taky vcelari v budecakach a zimuje jen v plodisti teprve nasazoval mednik..
jako, ja mam budecaky rad a ty sve si ponecham - na oddelky. ale jsem rad, ze ted muzu vcelarit zpusobem, ktery je mi milejsi.
bud opatrny na prebirani nazoru starych lidi. minimalne se zmenil geneticky material, se kterym nyni pracujeme (vcelstva jsou mnohem silnejsi) a oteplilo se, takze jinak nakvetaji rostliny, nutno se prizpusobovat, zkouset, ucit a ucit. jak me prekvapil nedavno jeden stary pan, ktery mi na rovinu priznal, ze delal skoro cely zivot plno veci spatne. ze mel taky kousek vedle stareho pana, ktery jeho samotneho privedl ke vcelarenim a ze naslouchal jeho rad a zbytecne se tak natrapil. a chvalil casopis, ze tam je spousta uzitecnych a praktickych rad.