• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    a z kolika vyzimovaných je oněch 300 kg?? z akátů nic nebude,...
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    tak prvni letosni vytaceni v chlumu 300kg :-) a kvetou akaty :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: pak je padly na hlavu. matky vychovane tichou vymenou jsou neco jako chtene deti. byvaji vetsinou velmi dobre.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZRNKO: protoze jsou to vsechno vcelstva z roju se starymi a slabymi matkami a odchovavat svoje matky neumim. Matecniky deda zabiji vsechny, at jsou kde jsou...
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    standartní plodiště 2 až 3 VN 39x24 plus 2 až 3 VN 39x24 med, pokud není na 4 tak není silné,nebo je k nim bedna oddělku
    standartní plodiště 3 až 4 NN 42x17 plus 3 až 4 NN 42x17 med, pokud není na 6 tak není silné,nebo je k nim bedna oddělku

mřížka není nutnost ale dobrá pomůcka pro chov matek,ale já osobně nemám ani jednu,na nízkých nástavcích je přesněji oddělen plod od medu,na vysokých občas rámek s plodem ,fungovalo to bez mřížky stejně dobře na jakékoliv míře(i dadant)lze ho vynechat, vyřezat, dát do oddělků odlíhnout nebo těch pár shromáždit nad jednou mřížkou,což by se týkalo konce sezony nebo jednodruhových medů

jo a prohledávat medník od matečníků je nesmysl nikdy je tam neutvoří,možná spodní loučky medníku nad plodem a nebo,leda že bys sis ho tam převěsil s plodem,

co se týká rojových m. jsou ponejvíc v horní části plodiště po krajích rámků,at si nevyškrábnete tichou výměnu -to je jen jeden až tři na jedné uličce v prostřed,tož pokud je tam nenajdu ,tak spodek neprohlížím,

slabý včelstva spojit ,na co kupovat matku?lepší 2 v síle než 6 slabých
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: je imho nesmysl, ze se musi objednavat tolik dopresu. loni jsem objednaval pro tchana tak, ze jsem zavolal a za tri dny ji mel doma. nepamatuju si odkud jsem to bral, ale kdyz se kouknes do casopisu Vcelarstvi, tak tam je plno kontaktu na chovatele matek, tak nejake vyzkousej, az trefis na cloveka, ktery ti je posle bez objednavky. cim driv je vymenis, tim lip. ja bych to az na srpen nenechaval.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    A jeste jeden dotaz. Ma cenu kupovat nove matky do slabych vcelstev s dodanim na srpen? Nikdy jsem matky nekupovala a nevedela jsem, ze je potreba objednavat nekdy v zime, aby na me vysla rada vcas...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KUATO: hlavne tolik vcel a medu tam nedostanu :) Jinak ja ten nastavek, kdyz je plny, neunesu vubec, ani kdyz je dole. To byl takovy truc dedy, ze nutne musi byt cechoslovaky, tak jsem koupila cechoslovaky, kdyby bylo na mne, vcelarim v nizkonastavkovych. Ted jsem tehotna, takze se ty obry ani nebudu snazit zvedat, deda je stary a po operaci a nic tezkeho zvedat nechce a muz si hnul se zady a neuzvedne ani desetikilove dite, takze se tesim na pristi vytaceni :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: no jo, omlouvam se, ja si to od oka zaokrouhlil a myslel jsem, ze 37x30 maji skoro o 1/3 vetsi plochu nez 39x24, ale kdyz jsem si to prepocital, tak je to opravdu jen malinko (cca 15proc) - 1110 cm2 ku 936 cm2, no tak to beru zpet. je to sice lepsi nez 3 nase nadstavky, ale ne o moc. ctvrty nadstavek tam asi nedostanes, pac je to vysoke, co? ja mam 185cm a tak akorat sundam ze zeme ctvrty nastavek 39x24 kdyz mam na zahrade uly na stojanech. v kocovaku je mam skoro na zemi a sundam jeste paty nastavek. jinak uz bych si musel dat neco pod nohy.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KUATO: dole pises 39x24, to je jen o chlup mensi nez ty moje nestastne Cechoslovaky..
    KUATO
    KUATO --- ---
    MRTS: no obecne se bere u nasi ramkove miry plodiste 2 nadstavky. ja na dvou zimuju, takze jak by se na jare rozjely a pridaval bych mednik, tak bych ho oddelil mrizkou a i dalsi bych dal nad mrizku (teda, kdybych to delal, tak bych to delal takhle).

BEBERA: 3 nadstavky miry 37x30 bych +
    povazoval za ekvivalentni 4rem nadstavkum 29x24.

BEBERA: pres tri. ale to teleso je trochu nepravidelne - jsou tam mezisteny nevystavene nebo vystavene ale nezakladene, ramky s pylem, trubcina, v nejspodnejsim nekdy prazdne souse..
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Kdyz mate 4-5 nastavku, jak velke mate teda plodove teleso? A diky za ostatni informace...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KUATO: tak to bych si mela upravit definici silneho vcelstva - ja silne povazovala, kdyz mame ve snusce 3 nastavky 37x30...vic jsem jich na zacatku na jeden ul ani nekoupila...porad to byl o 1/3 vetsi prostor, nez mel deda puvodne v budecacich...
    MRTS
    MRTS --- ---
    KUATO: U slabších včelstev 2. Tam by nebylo co řešit.
    Silnější včelstva při snůšce 4 nástavky. A kam s mřížkou? Kam na jaře, kam v létě?
    Více než 4 nástavky se do včelnice bohužel nevejdou.:(
    KUATO
    KUATO --- ---
    MRTS: kolik mivas nastavku?
    MRTS
    MRTS --- ---
    BEBERA: Jsem hobby včelař a nehoním kila medu za každou cenu. Ještě jsem mřížku nepoužil. Mám 39x24 a nějak jsem si nikdy nebyl jist, mezi které nástavky ji dát, abych holky nějak neomezil. Takže mi přijde jednodušší ji nedávat.;) (Triky s mřížkou při chovu matek jsem ještě nedělal.)
    S vytáčením zatím problém nebyl. Plodové hnízdo je pohromadě, ale občas zasáhne až do medníku. A co - nebudu vytáčet do sucha, něco jim nechám. Když je v medníku plod, tak na několika málo prostředních rámcích při dolním kraji. Občas je v medníku trochu trubčiny - tu snadno před vytáčením vyříznu. Matka na mě v medníku nikdy nečekala, ani při posledním vytáčení.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: ja tak mam vsech svych 10 vcelstev. kdyz mas silne vcelstva (4-5 nadstavku 39x24 v tuhle dobu) tak je to dobre, protoze matka sice se snazi ten plod nasrat vsude, ale ve snusce ji shora vytlacuje med, takze kdyz tam navic cas od casu strcim nos a z plodiste prevesim zamedovane ramky nahoru, tak postupne mam nahore med a dole plod vice mene. kdyz jsou vcely slabsi a tak neprinesou, tak se z toho vcelstva neda prakticky nic ziskat nebo jen velmi malo, coz v pripade mrizky neni, protoze ony med nosi nahoru a matka se tam nedostane a tak je vzdycky nejaky med, obzvlaste kdyz mas pobliz repkove pole. na druhou stranu prave sila vcelstva je tou mrizkou IMHO podvazovana. rovnez mi znami rikali, ze mrizka znamena casteji rojeni - ale oni jsou vesmes nizkonastavkari a tak na to maji odlisny pohled - tam matka tak ochotne po celym ule nebeha. na te 39x24 mi prijde, ze bez mrizky vcelari pomerne malo lidi. ja tak zkousim vcelarit teprve druhy rok, takze si nejsem uplne jisty v kramflecich. uvidim co se stane, az ted o vikendu vytocim med, jestli matka hned neudela presun nahoru, odkud ji uz nedostanu :o).

INK_FLO: presne jak pises.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    INK_FLO: My mame letos ve 3 ulech slaba vcelstva a jak se oteplilo, napadly je zlodejky a vykradly skoro vsechen med, 1 ul nejak prumer a 1 se silnym vcelstvem, kam deda z nejakeho duvodu nedal mrizku a matka iniciativne zaplodovala i mednik, takze pro nejblizsi mesic jsme skoro bez medu :( Zajimalo me,jak to resi ostatni vcelari, kdyz zamerne vcelari bez mrizky...
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    BEBERA: prostě jen plodiště nemáš oddělený od medníků, tím pádem když třeba prohledáváš úly kvůli matečníkům, tak musíš kontrolovat i medník. Plus je riziko, že třeba při náhlé změně teploty směrem dolů se ti může matka stáhnout do medníku a tam začít plodovat. I když třeba ZRNKO říkal, že se mu to za 8 let skoro nestalo, že by plodovala v medníku. Já jsem vyměkl a mřížku používám, ale příští rok zkusím nějaké úly s ní a nějaké bez, ať mám porovnání...

jinak v Moderním včelaři byl o mřížce článek a shrnuli to tam, že v nízkonástavkových ta mřížka zas až tak potřeba není, a převáží tam klady (nedáváš včelám umělou bariéru, která je omezuje) nad zápory (když něco zaplodují, tak tím, že jsou to malé rámky, tak to zase tolik nevadí). Ale že u vysokých nástavků se přikloňují spíše k jejímu používání i přes její nevýhody...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mam takovou naivni otazku. Jak se vcelari v nastavcich bez materi mrizky? Cetla jsem to ted v nejakym clanku a nedovedu si to moc predstavit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam