• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    KUATO: jj je to s materi kasickou :-) strasne zdravy, ale strasne pracny (drahy :-D
    KUATO
    KUATO --- ---
    XFLARE: tys vypichovala pyl z plastu, ale jeste se da sbirat pyl primo ze vcel kdyz lezou do ulu. do dna se strci takova specialni vlozka, s dirkama a jak se ty vcely tema dirkama prodiraji, tak jim to odira pyl z nozek. pyl timto zpusobem ziskany je ale na rozdil od toho z plastu nefermentovany (a spatne stravitelny). kdysi jsem to zkousel u jednech vcel sbirat, ale nechutnalo mi to stejnak, tak jsem toho nechal. na fermentovanem pylu si ale rad posmaknu (da se najit na podlozkach pod sitovanymi dny.
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    TURF: je na to akorat takove vypichovatko, a musi se to delat rucne, stroj na to bohuzel jeste zadny nevymysleli :-)
    TURF
    TURF --- ---
    XFLARE: a nejaky triky na to nejsou? :)
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    TURF: jo je to desna piplacka, malou sklenicku jsem delala ctyri hodiny :-) (a druha varka mi pri suseni zmokla :-))
    TURF
    TURF --- ---
    mate nekdo zkusenost se sberem vceliho pylu?
    KUATO
    KUATO --- ---
    Oskenoval jsem z odborných včelařských překladů, možná by mohlo někoho zajímat.

1/ Využití propolisu při hubení škůdců na rostlinách

2/ Apiterapie
    - apiterapie při léčení mastopatie
    - o alergii a propolisu - anestezie propolisem
    - mateří kašička a propolis
    - med při onemocnění žlučníku
    - med proti senné rýmě
    - léčba včelími mrtvolkami (velmi zajímavé)
    - medové koupele při neurozách
    - využití medu v urologii a gynekologii
    - mateří kašička coby léčivo

http://kuato.wz.cz/PropolisChraniRostlinyPredSkudci.pdf [2MB]
    http://kuato.wz.cz/Apiterapie1.pdf [12MB]
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    To bebera: v tvé pozici bych začal z chovem Matek,třeba po lípě pozabíjej Matky až narazí nouzový matečníky tak za 4 dny zrušíš nejstarší a necháš nejmladší jeden -ten bude s největší pravděpodobností s vajíčka a dostane se mu náležité potravy hned zkraja pro kvalitu Matky,tak to začínaj asi všichni....časem je vyměníš za plemenivo ze šlecht.chovu

takto budou na včelnici v každým stejně starý
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    a z kolika vyzimovaných je oněch 300 kg?? z akátů nic nebude,...
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    tak prvni letosni vytaceni v chlumu 300kg :-) a kvetou akaty :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: pak je padly na hlavu. matky vychovane tichou vymenou jsou neco jako chtene deti. byvaji vetsinou velmi dobre.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZRNKO: protoze jsou to vsechno vcelstva z roju se starymi a slabymi matkami a odchovavat svoje matky neumim. Matecniky deda zabiji vsechny, at jsou kde jsou...
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    standartní plodiště 2 až 3 VN 39x24 plus 2 až 3 VN 39x24 med, pokud není na 4 tak není silné,nebo je k nim bedna oddělku
    standartní plodiště 3 až 4 NN 42x17 plus 3 až 4 NN 42x17 med, pokud není na 6 tak není silné,nebo je k nim bedna oddělku

mřížka není nutnost ale dobrá pomůcka pro chov matek,ale já osobně nemám ani jednu,na nízkých nástavcích je přesněji oddělen plod od medu,na vysokých občas rámek s plodem ,fungovalo to bez mřížky stejně dobře na jakékoliv míře(i dadant)lze ho vynechat, vyřezat, dát do oddělků odlíhnout nebo těch pár shromáždit nad jednou mřížkou,což by se týkalo konce sezony nebo jednodruhových medů

jo a prohledávat medník od matečníků je nesmysl nikdy je tam neutvoří,možná spodní loučky medníku nad plodem a nebo,leda že bys sis ho tam převěsil s plodem,

co se týká rojových m. jsou ponejvíc v horní části plodiště po krajích rámků,at si nevyškrábnete tichou výměnu -to je jen jeden až tři na jedné uličce v prostřed,tož pokud je tam nenajdu ,tak spodek neprohlížím,

slabý včelstva spojit ,na co kupovat matku?lepší 2 v síle než 6 slabých
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: je imho nesmysl, ze se musi objednavat tolik dopresu. loni jsem objednaval pro tchana tak, ze jsem zavolal a za tri dny ji mel doma. nepamatuju si odkud jsem to bral, ale kdyz se kouknes do casopisu Vcelarstvi, tak tam je plno kontaktu na chovatele matek, tak nejake vyzkousej, az trefis na cloveka, ktery ti je posle bez objednavky. cim driv je vymenis, tim lip. ja bych to az na srpen nenechaval.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    A jeste jeden dotaz. Ma cenu kupovat nove matky do slabych vcelstev s dodanim na srpen? Nikdy jsem matky nekupovala a nevedela jsem, ze je potreba objednavat nekdy v zime, aby na me vysla rada vcas...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KUATO: hlavne tolik vcel a medu tam nedostanu :) Jinak ja ten nastavek, kdyz je plny, neunesu vubec, ani kdyz je dole. To byl takovy truc dedy, ze nutne musi byt cechoslovaky, tak jsem koupila cechoslovaky, kdyby bylo na mne, vcelarim v nizkonastavkovych. Ted jsem tehotna, takze se ty obry ani nebudu snazit zvedat, deda je stary a po operaci a nic tezkeho zvedat nechce a muz si hnul se zady a neuzvedne ani desetikilove dite, takze se tesim na pristi vytaceni :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: no jo, omlouvam se, ja si to od oka zaokrouhlil a myslel jsem, ze 37x30 maji skoro o 1/3 vetsi plochu nez 39x24, ale kdyz jsem si to prepocital, tak je to opravdu jen malinko (cca 15proc) - 1110 cm2 ku 936 cm2, no tak to beru zpet. je to sice lepsi nez 3 nase nadstavky, ale ne o moc. ctvrty nadstavek tam asi nedostanes, pac je to vysoke, co? ja mam 185cm a tak akorat sundam ze zeme ctvrty nastavek 39x24 kdyz mam na zahrade uly na stojanech. v kocovaku je mam skoro na zemi a sundam jeste paty nastavek. jinak uz bych si musel dat neco pod nohy.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KUATO: dole pises 39x24, to je jen o chlup mensi nez ty moje nestastne Cechoslovaky..
    KUATO
    KUATO --- ---
    MRTS: no obecne se bere u nasi ramkove miry plodiste 2 nadstavky. ja na dvou zimuju, takze jak by se na jare rozjely a pridaval bych mednik, tak bych ho oddelil mrizkou a i dalsi bych dal nad mrizku (teda, kdybych to delal, tak bych to delal takhle).

BEBERA: 3 nadstavky miry 37x30 bych +
    povazoval za ekvivalentni 4rem nadstavkum 29x24.

BEBERA: pres tri. ale to teleso je trochu nepravidelne - jsou tam mezisteny nevystavene nebo vystavene ale nezakladene, ramky s pylem, trubcina, v nejspodnejsim nekdy prazdne souse..
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Kdyz mate 4-5 nastavku, jak velke mate teda plodove teleso? A diky za ostatni informace...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam