• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    IOANNES
    IOANNES --- ---
    KUATO: apismel je značka v chorvatsku/srbsku atd. aby Ti oni nedali potom po prdeli :O)

tiež by ma zaujímalo, ani za svet som nič v nemčine nenašiel, dokonca ani v google books ani zmienku

INK_FLO: vďaka za tip, prípadne sa ozvem ak to bude aktuálne :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    INK_FLO: hej! to je moje znacka (latinsky Apis=vcela, Mel=med) meho produktu :o). ja mu dam po prdeli, az ho uvidim!
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    IOANNES: myslíš apismel?....kdyžtak se zeptej id VRINDAVAN, domlouval jsem se s ním, že mu příští rok dodám nějaké včelí mrtvolky na jeho výrobu, což kdyby někdo chtěl, tak se s ním může určitě taky domluvit, bude rád. Tady je k tomu jen pár vět, co jsme se o tom bavili v poště:

"ve včelách je po spálení jejich těl málo soli, proto čím víc mrtvolek tím lépe. u nás je apismel zapomenutý v německu a francii do dnes prodávaný v lékárnách v homeopatii taky používaný."

"hromada to je ale když je spálíš a dostaneš z nich léčivou sůl je toho ani né čajová lžička soli.:)"
    IOANNES
    IOANNES --- ---
    Dávnejšie v jednom texte som narazil na zmienku o starom nemeckom recepte - používanie včelých tiel myslím v mede ako liečivo, tzn. cielené používanie tiel, nie nejaká odfláknutá filtrácia medu v stredoveku.

Nikde som na niečo podobné nenarazil ani v anglickom ani nemeckom internetovom vyhľadávaní, toto proste nevie dohľadať, vyhadzuje mi to iné veci než potrebujem.
    Jedinú zmienku o užívaní včelích tiel je tu od id: Kuato, jeden článok.

Vie mi niekto odporučiť nejaké tradičné recepty, literatúru, odkazy?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    FALLOUT: Díky! Jsem opravdu ráda, že nemusím hned měnit královnu.
    FALLOUT
    FALLOUT --- ---
    SHADOWALKER: To se mi taky obcas stava, to vypada na trubcinu v bunce delnic, plod delnic vypada v pohode, nevidel bych to jako problem.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    FALLOUT: Plod dělnic mám taky. Tady jsou pro jistotu fotky. První je ten rámek s trubčinou - místa výskytu červeně - královna žlutá. Druhá je kraj rámku, kde je vidět ten hrboplod a třetí je střed jiného rámku.
    FALLOUT
    FALLOUT --- ---
    SHADOWALKER: a plod delnic tam mas taky? Neni to jen trubcina?
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Tak na vás mám další dotaz. Prohlížela jsem dnes úl 1 (to není ten o kterém jsem mluvila minule), abych zjistila jestli mají vše postaveno a nepotřebují novou mezistěnu. V tuto chvíli bydlí na 10 rámcích. Postaveno mají, ale taky tam na jednom rámku v horní části mají hrboplod. Hledala jsem královnu a ta tam je taky. Tak bych asi potřebovala radu co s tím. Pomůže, když nahodím fotky?
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Noah Wilson-Rich: Every city needs healthy honey bees | Video on TED.com
    http://www.ted.com/talks/noah_wilson_rich_every_city_needs_healthy_honey_bees.html
    SMOKIE
    SMOKIE --- ---
    BEBERA: Jo to zni jako dobra komedie... asi mas obetaveho muze :D ... kazdopadne sama vidis, jaky veci jsou schopny vyvadet "stopadesat let vcelarici dedci" .
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Tak nase komedie s pridavanim koupenych matek pokracuje. Matky dorazily presne podle planu, muz vyrazil po praci ke vcelam, ze je podle mych instrukci prida a kdyz prijel, bylo mu receno, ze nemusi, ze matky v klickach uz jsou pridany. Po dvou dnech tam jel zkontrolovat, jak se k nim vcely chovaji a zjistil, ze ti dva asi stopadesat let vcelarici dedci je tam pridali i s doprovodnymi vcelami, takze v jedne klicce vcely zurive branily matku, ve druhe uz byly mrtve, rozsapany asi i pres klicku. Muz dal doprovodne vcely pryc a za dva dny tam zase jel zkontrolovat, jak si vedou. Tentokrat bylo chovani uz uplne jine, matky akceptovany. Nacez stary vcelar nejako manipuloval s plastem, ten mu vyklouzl na klicku, otevrelo se to plastove vicko a matka frnkla...to uz jsem se musela hrozne smat, kdyz mi to pak muz vypravel, tolik obstrukci kvuli 2 matkam...nevim, do jakych absurdnich rozmeru by se to muselo nafouknout, kdyby jsme tech ulu meli sto :)))
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    Ahoj,
    mam prosbu. Mel jsem v planu prestehovat v sobotu 4.8. rano 4 vcelstva.
    Kamarad, se kterym jsem byl domluveny mi vypadl a tak ted shanim, kde se da nekoho na pomoc. Sam ty uly neunesu ;) a vcelari od ktereho je beru je pres 80....

Jedna se o Plzen. Stehovat je budu z Litic do Lhoty.

Potrebuji opravdu jen nekoho, kdo mi je pomuze nalozit. Cloveka vyzvedny a odvezu zpet domu.

Drobet zoufale se obracim i sem, protoze vsichni, komu jsem zatim volal se proste tehle akce bojej ;)

PM dekuji moc
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    VODOMERKA: To ne, jsou to jenom včelky. Ale dneska už bych řekla, že se to uklidňuje. Koukala jsem, že se zabydlují i nahoře, takže to možná bylo nedostatkem prostoru uvnitř.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SHADOWALKER: a nezbavujou se jenom trubcu?
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    SMOKIE: Díky moc. Na zastřihávání křídel si fakt netroufám, ale ujištění, že je všem včelám vedro je moc příjemné. Uvidím co udělají s tím druhým nástavkem, pokud tam nepolezou, tak jim ho zase seberu. Vodu mají hned za úlem v zahradní vaně anebo tak 100m v potoce.
    SMOKIE
    SMOKIE --- ---
    SHADOWALKER: jestli o tom hodne ctes a premejslis , tak urcite delas to nejlepsi co muzes, jeste muzes poslouchat zkusenejsi v hospode u piva,ale to se obzvlast na vsi vetsinou zvrhava v uplne jiny debaty:)
    Nejspis jen vylehavaj venku protoze jich je o trosku vic nez tech druhejch a tak je jim uvnitr vetsi teplo. Ted je vedro asi skoro vsem vcelam ;) Ten plod bych asi nechaval dole, pokud tam je jeste misto (staci tam mit 2 mezisteny)
    Musel by to byt fakt silnej oddelek aby se chtel rojit po 3 tejdnech,ale uplne vyloucit to nejde. Mozna nejjistejsi v takjovym pripade je ustrihnout matce spicku jednoho kridla ... kdyby se zblaznila a chtela odletet aniz by vybehnul jakejkoliv matecnik, tak ji najdes pobliz... ale to neni pravdepodobny.Jen jim dej dost mista (kdyz nevim, dam ramku vic a pak seberu co druhej den neobsedaj) a v tomhle vedru pobliz nejakej kloudnej zdroj vody ...
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Dobrý večer, uvedu se tu jako naprostý začátečník.
    Před třemi týdny jsem si přivezla dva oddělky na sedmi rámcích 39x24. Oddělky jsem našoupala do úlů, přidala dvě mezistěny a začala krmit. Od té doby v jednom postavily dva rámky, přidala jsem ještě jednu mezistěnu. Tu už mají z poloviny postavenou. Druhé včelstvo vypadá silnější, postavily oba rámky a přidala jsem jim další dva. Oba mají rozestavené, přesto se včely neustále houfovaly na česně a visely v podmetu. Tak jsem jim dnes přidala druhý nástavek, do něj dala dva rámky s plodem a dvě mezistěny. I tak jich bylo večer plné česno. A jsou celkově méně klidné než ty druhé.
    Je to normální nebo dělám něco blbě? Upřímně si připadám dost idiotsky. Načetla jsem co jsem mohla, ale pak tam nad nima stojím a připadám mi, že vím kulový.
    Za každou radu předem děkuji.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Tak moc dekuju...legendy jsem nikdy neslysela, ale stary pan vcelar ocividne jo :)
    FALLOUT
    FALLOUT --- ---
    BEBERA: No, hlavne u toho vcelstva, co jste matku uplne vyndali, tak prekontrolovat a vylamat nahradni matecniky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam