• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SMOKIE:
    Internet je fascinující. Člověk se zeptá na něco a dostane se mu spousta fundovaných odpovědí na něco úplně jiného.
    Víš, když budu chtít použité úly od včelaře, není problém je v Anonci sehnat, nebo na aukru nabo na spolku. Když budu chtít něco jiného, zeptám se. Teď bych potřeboval vědět, kdo kolem Prahy vyrábí Langtrothy, kapišto?
    SMOKIE
    SMOKIE --- ---
    Tu moji muzes brat spis jako "komu neni rady, tomu neni pomoci" ...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Dekuji. Tvojí odpověď, stejně jako Smokieho beru jako nevím.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BIDAK: nas tata napriklad behem par let presel z drevenych na XPS uly (kvuli vaze a zatepleni)... nektery dreveny podedim, par jich prodame. normalni kolobeh :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BIDAK: to je nesmysl. 1.) si nemyslim, ze by ti nejakej (vlastne) novej kolega, resp. přitel, prodal promorenej ul a nerekl ti o tom (neradim koupi nejakejch samodomo bedynkovych ulu, pouzivych 10 let duchodcem, ktery ty vcely zvlada s vypetim vsech sil) 2.) sirnej knot pro pocit jistoty, sterility a bezpeci je dostatecny reseni.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    VODOMERKA: No já bych radši čistý nový úly kvůli chorobám.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BIDAK: a nechces se zkusit domluvit s vcelarema z vaseho oblastniho spolku (predpokladam, ze oddelky budes mit od nich), jestli se treba nejakych ulu nezbavujou? duvody byvaji ruzny. casto spis vek, nez ze by se ten typ ulu neosvedcil :). aby jsi se rozkoukal, vyhodnotil, co ti na tom konkretnim typu vyhovuje a vadi, je to IMHO nejrozumnejsi, ekonomicky reseni. nez nakoupit hromadu "doplnku" k jednomu typu, a pak se jich (novych!) po roce zbavovat, protoze do jinyho nepasujou ;)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SMOKIE: Já jsem začátečník. Chci vyzkoušenou technologii na kterou je hodně příslušenství a tak.
    SMOKIE
    SMOKIE --- ---
    BIDAK: A kolik ulu chcete mit? Mate na to nejakej vcelin ? ( langsrothy nejsou zatepleny, nemely by stat jen tak venku) Budete to mit u baraku nebo u budete muset nekam jezdit ?

Mozna by se spis hodily uly co vyvinul pan Smělý, předseda spolku na P6 ... Jsou to zatepleny uly naopak pro intenzivnejsi chov nez langstrothy ... a kdyz jich clovek nema moc, tak se v nich da vcelarit s PRUMERAMA kolem 100kg/rok. Akorat si je nikde nekoupis a musis si je udelat.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SMOKIE: Líbí se mi a uzvedne ho i tatík, už starší člověk.
    SMOKIE
    SMOKIE --- ---
    BIDAK: A proc zrovna langstroth?
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Na jaře chci začít. Poraďte někdo prosím, kde si objednat nové úly. Preferuji langstroth. Okolí Prahy.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    tam me letos jezisek potesil... :)
    SOTD
    SOTD --- ---
    Doufám, že nevkládám příspěvky neslučující se se záměrem majitele klubu ohledně jeho obsahu.
    [ OFFERINGNABÍZÍM: 4 knihy o včelařství / Praha ]
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VODOMERKA: KUATO: MRTS: diky za rady
    MRTS
    MRTS --- ---
    MRTS: Navíc se tím i získá pozor na fumigační pásek. prostor, samozřejmě...
    MRTS
    MRTS --- ---
    BEBERA: Nechávám otevřené očka ve spodním nástavku nebo dvou spodních - dle síly. A snažím se jim to co nejméně měnit v průběhu roku. (Zavírám vlastně jen při hrozících loupežích.)
    Ale občas mám horní krajní plást chycený plísní - odebírat je už na podzim může mít smysl. Navíc se tím i získá pozor na fumigační pásek.
    Jinak zavřená / otevřená očka je dobré téma na vyvolání hádky nebo diskuse mezi včelaři.;)
    A k dědům: slyšel jsem historku, že děda poradil zasypat česno na zimu pilinami, aby jim nebyla zima.;)
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: v nastavkovem ule na to pry pomaha, kdyz se ze vsech nadstavku vyhazeji posledni ramky na kazdem nastavku, pry se pak vlhkost v ule jinak chova. ale jinak bych byl na pruvan opatrny.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BEBERA: my mivame otevreno. koukal jsem, ze v jednom ulu si vcely samy horni ocko totalne zalepili propolisem, takze je tam prulezecek pro jednu vcelu... :). jsme na Labskych vinicich, takze zadna extra zima. takze si myslim, ze kdyz budou vcely potrebovat min vetrat, poradej si
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Pres zimu vetrate ockama oba (nebo vicero) nastavky? A nechavate otevrene porad, nebo jen do nejake teploty? Deda je zasadne proti vetrani, naopak ty vcely co nejcvic utemuje a ja pak najare vyhazuju plesnive ramky se zasobami :( tak to potrebuju mit podlozeno jeste dalsimi nazory zkusenych vcelaru, pac me neposloucha...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam