• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    SMOKIE
    SMOKIE --- ---
    VODOMERKA: to zalezi na tolika okolnostech, ze to nejde generalizovat... kazdej rok je to navic jiny podle snusky, ktera je vsude jina. Da se rict, ze pokud mam cas, tak jim sbiram co je zraly klidne kazdej tejden.Co jsem tak pozoroval, tak ten med "nosej a zraje" nez ho zavickujou asi 3-6 tejdnu, ale zalezi jak kterej, jak kdy a jeste navic podle teplot. Ale kdyz ma clovek cas tak by melo jit pryc co je zraly, hlavne pokud je snuska. Ne ze bych to delal az tak kvuli medu, i kdyz i ten v tom muze cukernatet nebo ho vcely sezerou, ale cim vic maj mista, tim vic se rozrustaj.Samo ze jsou blby roky, jako treba lonskej, kdy neni poradna snuska a kdybych do toho lez kazdej tejden, tak s bidou vyndam 4 ramky ze vsech.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    kolikrat za sezonu vytacite, kolik vcelstev? IMHO i tady hraji vyznamnou roli mensi ramky, pokud chcete mit "jednodruhovy" medy...
    SMOKIE
    SMOKIE --- ---
    KUATO: jo to je jasny, ze ten vysokej jako plodiste, ale poleze nahoru i tak ... pokud se ji nebude libit rozlozeni volnejh bunek dole, tak tam obcas vleze ... Pro me je to bez mrizky uz nepredstavitelny, nejen kvuli jejim nahodnejm vejletum (plodiste musim stejne obcas prohlidnout, tak to vyjde na stejno) ale hlavne proto, ze vim presne kde ji mam, kdyz vyndavam ramky na vytaceni a nemuzu ji ublizit.
    Jinak ja mam jeste zatepleny medniky i plodiste, protoze uly byly v jesenikach a pak u strakonic, ale v praze nejsou nekde potreba zateplovat ani ty plodiste. Zatepleny je to kulickovym polystyrenem a ty uly delal deda pred 40-50ti lety... a zacinaj dosluhovat mrchy.) Ten polystyren se da v pytlich dneska koupit uz kulickovej, on si ho tenkrat drtil sam a byl toho prej plnej dvur jeste leta ;) Je to mnohem lepsi na prodysnost, takze se ty vcely v zime moc nepotej. Smely to ma vyreseny jinak a pouziva deskovej polystyren v celkovy tloustce 8cm, coz me se moc nechce. Celej ten jeho system stoji za prostudovani, vicemene ten ul dejcha hornim vikem... Je ale urcenej pro lidi, co jsou ochotny "davat vcelam kazdej den pit". A v jeho podani se hodi pro max cca 10 vcelstev na otevreny vcelnici. Pri drobnejch upravach a mechanizovanym napajeni by byl pouzitelnej i pro lemply, jako jsem ja, nebo pro lidi, co maj desitky vcelstev. Jako vyhodu prave vidim jednotnou ramkovou miru 39*24, ktera v jeho typu ulu nevadi pro zimovani na dvou vrstvach ramku.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SMOKIE: No hele, já jsem prostě fanda eusociálních blanokřídlejch a na včely přecházím z mravenců. :o) Takže mi rozhodně o ekonomickou stránku nejde. Ani v nejmenším.

SMOKIE: Já právě potřebuju, aby byl medník co nejlehčí.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SMOKIE: ja chci prave tu velkou svini jen jako plodiste, nechci to mit na medniky prave kvuli vaze, kterou zminujes :o). ale jak vcelarim bez mrizky, tak nekdy matka zaleze nahoru a to by se z toho jeden zblaznil. takto doufam, ze ji vetsi ramkova mira (spolu s jednim dvema stavebnimi ramky na trubcinu) ukeca, aby zustala kde ma a necpala se nahoru i kdyz nebude silna snuska.

pokud se dobre pamatuju, tak Smely ma klasicke 39x24ky ne? akorat v polystyrenu. to se mi taky libi, zkousel jsem si jeden ten ul udelat, ale asi mam nasrane v rukach, protoze narezat ten polystyren rovne se mi silne nedarilo (sekl jsem s tim jeste driv, nez jsem udelal dno s vlozkou pro snizeni dna. taky jsem zjistil, ze ze obrovska spotreba te dvouslozkove pryskyrice (nevzpomenu si tedkom na jmeno), takze ve vysledku to rozhodne neni za par babek. ale zjistil jsem, ze PS uly prumyslove vyrabene Lysonem prodava i pan Sciskala tady. Meli jsme ho na prednasce v Opave, kde nejake vzal sebou a vypadaji celkem dobre. Akorat co jsem slysel, tak PS uly obecne rady a snadno likviduji divoka zvirata jako kuny, kdyz to nema clovek hned u baraku. toz nevim, jestli do toho jit :o(.
    SMOKIE
    SMOKIE --- ---
    KUATO: ma to svoje vyhody a nevyhody. Ja myslim, ze pro zacinajiciho vcelare, prevazujou ty nevyhody, ale je to jen muj nazor. Ja jsem naopak casem ty 39x24 vyhazel a mam vsechno pro jednoduchost na 39x37, ale uznavam, ze plnej mednik, kdyz to clovek dlouho nevytoci, muze mit 40kg. Dalsi nevyhoda je, ze se v tom musi rozsirovat velmi citlive uvnitr a prazdny misto vyplnovat uteplivkama.A poslednni a nejvetsi nevyhoda je, ze se dyl ceka na zavickovani jedny tretiny. Ale tohle vsechno jsem v ramci zjednodusovani asi pred peti lety ozelel a zustal jen u velkejch. Mozna ze az nadejde cas, tak to opustim a prejdu na ty Smělýho úly, protoze mi prijdou lepsi jak ohledne wellfare, tak vynosu, ale bude to mnohem pracnejsi.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SMOKIE: vidis, a ja to hodlam pristi rok vyzkouset - k 39x24 pridam u par vcelstev jeden nastavek 39x34, inspirovan prednaskou pana Sedlacka :o)
    SMOKIE
    SMOKIE --- ---
    BIDAK: Kontaktu s mistni vcelarskou organizaci se stejne nejspis nevyhnes, takze bych na Tvem miste jeste celou vec prokonzultoval s mistnim predsedou.
    Ohledne "dostupnosti nahradnich dilu" si hlavu prilis nedelej, nez budes nejaky potrebovat, tak si je stejne naucis delat sam, ja osobne jsem po svete moc langsrothu nevidel, a ani nikdo z mejch znamejch na nich nevcelari, ale nejspis mam spatny znamy(bez ironie;). A se "zimou" to prover, protoze "u prahy" je docela sirokej pojem, a tech mikroklimat je tady vic. U tech langsrothu na ven jde udelat/sehnat vyssi lehce utepleny zimovaci plodiste, nebo zakrejvat cely uly filcem. To uz zalezi taky na tom, jak a jestli chces na jare krmit a napajet a kolik kilo cukru jim na zimu nechas.Na dvou nizkejch nastavcich vcely nezimujou uplne nejlip (i kdyz v nizine to jeste jde), pokud nejsou opravdu dobre utepleny a jeden je malo. Nevyhoda pak spociva v tom, ze mas jinou ramkovou miru v plodisti a v medniku, takze pokud nemas dobrej medomet, nebo dva, tak nevytocis nic z plodiste. Coz se v prvnich letech vcelareni obcas musi ... Dalsi velka nevyhoda je potom nemoznost prohazovat ramky s vybihajicim plodem z plodiste za prazdny z medniku (kdyz ma clovek v plodisti malo mista). A kdyz cpes nizky ramky do vysokyho ulu, tak ti to dostavej trubcinou. Nemuzu doporucit mit uly se dvema ramkovejma mirama, trvalo mi asi 5 let, nez jsem se toho zbavil a uz do toho znova nejdu.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BIDAK: nemas zac. rady jsou zadarmo (byt cena jejich ziskani tak mala neni). a vybirat ul podle trendy vzhledu... uspesny vcelareni preju, kazdopadne, a bez ironie!
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SMOKIE: Dík za kontakt. Počítám s třemi včelstvy do začátku.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    KUATO: Dík. Mě jde hlavně o to aby to bylo jednoduchý a abych věděl kam šáhnout pro "náhradní díl". Kočovat nezamýšlím a s tou zimou uvidím.
    SMOKIE
    SMOKIE --- ---
    BIDAK: porad jsi totiz nevyjevil, jestli chces dva, nebo tricet. A taky jestli je chces do vcelina nebo ven, kapisto? Jestli jich chces malo, tak je skoro jedno kde je koupis, protoze jestli budou za dvojku, nebo za 1700 uz te tolik nerozhodi. A jestli jich chces vic nez deset, tak se ti stejne vyplati domluvit se s truhlarem. Protoze slusnej truhlar, kterej nezna ceny ulu, ti udela ul kolem litru a navic si ho muzes zateplit adekvatne svemu stanovisti.
    Taky netusim kterym smerem od Prahy to mate... Ja mel vcely dlouho na jihu, takze, hned za prahou nikoho proverenyho neznam, ale kdyz prahnes po konkretnich jmenech a cislech, tak pan Krhoun asi 80 na zapad - 775985180 .. nebo v
    V Kadově u Blatný (100km na jih) je truhlarstvi, kde ti udelaj jakykoliv uly. http://www.truhlarstvi-strakonice.cz/

Vsechno zalezi na tom, kolik jich chces.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BIDAK: pokud nemas problem s vyssimi vstupnimi naklady, bez do novych ulu. co se tyce uloveho systemu - skoro ve vsech bezne pouzivanych nastavkovych se da uspesne vcelarit. vsechny maji sva specifika - neco je tam "lepsi" neco "horsi", ale pokud vcelar vi, jak na tom kterym systemu vcelarit, nedostatky se daji kompenzovat. nevim, zdali se da rict, ze nektery system je nejlepsi. langstrothy jsou imho v pohode - jejich velke rozsireni po celym svete to potvrzuje.

www.nastavky.cz jsou asi v pohode, kdyz nemas problem si uly slozit sam (nejak vyrazne levneji ti to ani stolar neudela). je pravda, ze jsou nezateplene, tedy je asi nutno pocitat s vyssi spotrebou zasob na zimu, nicmene pokud hodlas vcelarit nekde kolem Prahy, tak to asi nebude nejak echt zasadni rozdil, do podhuri bych si ale nezateplene uly nekupoval. nejsem si akorat jisty, jestli tahle konstrukce nastavku umozni treba kocovat (kdybys zamyslel), protoze na tom jejich nacrtku neni videt falc, kterym jeden nastavek zapada do druheho a tim celou "stavbu" fixuje.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SMOKIE:
    Internet je fascinující. Člověk se zeptá na něco a dostane se mu spousta fundovaných odpovědí na něco úplně jiného.
    Víš, když budu chtít použité úly od včelaře, není problém je v Anonci sehnat, nebo na aukru nabo na spolku. Když budu chtít něco jiného, zeptám se. Teď bych potřeboval vědět, kdo kolem Prahy vyrábí Langtrothy, kapišto?
    SMOKIE
    SMOKIE --- ---
    Tu moji muzes brat spis jako "komu neni rady, tomu neni pomoci" ...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Dekuji. Tvojí odpověď, stejně jako Smokieho beru jako nevím.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BIDAK: nas tata napriklad behem par let presel z drevenych na XPS uly (kvuli vaze a zatepleni)... nektery dreveny podedim, par jich prodame. normalni kolobeh :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BIDAK: to je nesmysl. 1.) si nemyslim, ze by ti nejakej (vlastne) novej kolega, resp. přitel, prodal promorenej ul a nerekl ti o tom (neradim koupi nejakejch samodomo bedynkovych ulu, pouzivych 10 let duchodcem, ktery ty vcely zvlada s vypetim vsech sil) 2.) sirnej knot pro pocit jistoty, sterility a bezpeci je dostatecny reseni.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    VODOMERKA: No já bych radši čistý nový úly kvůli chorobám.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BIDAK: a nechces se zkusit domluvit s vcelarema z vaseho oblastniho spolku (predpokladam, ze oddelky budes mit od nich), jestli se treba nejakych ulu nezbavujou? duvody byvaji ruzny. casto spis vek, nez ze by se ten typ ulu neosvedcil :). aby jsi se rozkoukal, vyhodnotil, co ti na tom konkretnim typu vyhovuje a vadi, je to IMHO nejrozumnejsi, ekonomicky reseni. nez nakoupit hromadu "doplnku" k jednomu typu, a pak se jich (novych!) po roce zbavovat, protoze do jinyho nepasujou ;)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SMOKIE: Já jsem začátečník. Chci vyzkoušenou technologii na kterou je hodně příslušenství a tak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam