KUATO: jo to je jasny, ze ten vysokej jako plodiste, ale poleze nahoru i tak ... pokud se ji nebude libit rozlozeni volnejh bunek dole, tak tam obcas vleze ... Pro me je to bez mrizky uz nepredstavitelny, nejen kvuli jejim nahodnejm vejletum (plodiste musim stejne obcas prohlidnout, tak to vyjde na stejno) ale hlavne proto, ze vim presne kde ji mam, kdyz vyndavam ramky na vytaceni a nemuzu ji ublizit.
Jinak ja mam jeste zatepleny medniky i plodiste, protoze uly byly v jesenikach a pak u strakonic, ale v praze nejsou nekde potreba zateplovat ani ty plodiste. Zatepleny je to kulickovym polystyrenem a ty uly delal deda pred 40-50ti lety... a zacinaj dosluhovat mrchy.) Ten polystyren se da v pytlich dneska koupit uz kulickovej, on si ho tenkrat drtil sam a byl toho prej plnej dvur jeste leta ;) Je to mnohem lepsi na prodysnost, takze se ty vcely v zime moc nepotej. Smely to ma vyreseny jinak a pouziva deskovej polystyren v celkovy tloustce 8cm, coz me se moc nechce. Celej ten jeho system stoji za prostudovani, vicemene ten ul dejcha hornim vikem... Je ale urcenej pro lidi, co jsou ochotny "davat vcelam kazdej den pit". A v jeho podani se hodi pro max cca 10 vcelstev na otevreny vcelnici. Pri drobnejch upravach a mechanizovanym napajeni by byl pouzitelnej i pro lemply, jako jsem ja, nebo pro lidi, co maj desitky vcelstev. Jako vyhodu prave vidim jednotnou ramkovou miru 39*24, ktera v jeho typu ulu nevadi pro zimovani na dvou vrstvach ramku.