• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    FARIN
    FARIN --- ---
    PIPAL: moc zajimavy odkaz, planuju letos zacit a vypada to ze to nakonec zkusim po Smolikovsku :-) nepotrebuju nejaky extra vynosy a tenhle system je mi sympaticky.
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    Plánek na Warréčka.. Si na zkoušku taky minimálně dva pořídím a když bude vyhovovat, přejdu na ně komplet..
    http://warre.biobees.com/warre_hive_plans_metric.pdf
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    PIPAL: No, psala jsem si s panem Smolíkem na to téma, protože mám včely v klasických 39x24 a budu přehazovat na 39x17 nebo 39x16. Přendavat na loučky to budeš muset až po zimě a ideální by bylo, pokud budeš mít oddělek aspoň na stejné míře. Pak stačí jim na jaře postupně vyměňovat souše za loučky.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    KUATO: Pokud jsem tomu rozuměla, tak je to i proto, že chová schválně malá včelstva a nechává je zimovat skoro exklusivně na vlastním medu. Jinak pro mně, je to irelevantní. Včely mám hlavně proto, že se mi líbí a med je pouze takový velmi příjemný bonus. Takže pokud si ze svých 4 včelstev dám dohromady 10-15kg, tak pokreju vlastní spotřebu a ještě můžu obdarovat rodinu.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SHADOWALKER: akorat ten vynos ma nejaky bidny, ale mozna to jeste nema vychytane.
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    SHADOWALKER: já tak chci rovnou začít. ale stejně to bude nejspíš ještě zajímavé, protože spíš než roj či smetenec seženu oddělek, takže to bude třeba přemyklíkovat na loučky, což bude taky zábava pro začátečníka...
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    KUATO: Narazila jsem na pana Smolíka už na podzim a předpokládám, že převedu všechny úly na jeho metodu. MOC se mi to líbí! Jednoduché, vstřícné k včelám... důvodů je mnoho.
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: to verim.

nevim, jesti se k vam doneslo, ale minuly tyden republikovy vybor schvalil (na tlak Cechu prof. vcelaru) nejakou novelizaci v narizeni k leceni moru vceliho plodu - od ted se nebudou plosne palit cele stanoviste, kdyz tam bude nalezen mor, ale jen napadene vcelstva. plati pry pro stanoviste nad 10 vcelstev. pod 10 pujdou do ohne vsechny.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: jj. to je jasny. ale treba na sledovani varroazy nebo jinejch nemoci (a potencialniho nebezpeci rozsireni na nejblizsi stanoviste) je to super
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    KUATO: vsak to je neverejna mapa, pro ucely ZO. ty vyhrady jsou namiste.
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: mapu stanovist? takovou tu, co by chtela veterina udelat plosne pro celou cr? u nas se proti tomu zvedl docela odpor. ne az tak malo se krade a pry se s ulama kseftuje do polska, tak maji lidi strach, ani se jim nedivim.
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    VODOMERKA: poslu ti odkaz pres postu
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    PIPAL: tata se chlubil, jak jsi udelal mapu stanovist. jsem zvedavy, jak jsou rozmisteny :)
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    VODOMERKA: a tady je k tomu petice, pro ucely vyvijeni tlaku na politiky EU: http://www.avaaz.org/en/hours_to_save_the_bees/?fp
    KUATO
    KUATO --- ---
    SHADOWALKER: rozebrat ted dilo je blba varianta. nechat tam ale radit rejska, je taky blba varianta. pokud tam rejsek neni zabydleny a jen tam chodi na navstevu, tak bych zuzil cesno tak, aby se tam uz nedostal. pokud tam je, tak bych se ho snazil nejak odstranit - klidne pastickou na mysi, ktera by ho zabila. cesno bych kazdopadne zuzil taky, at se tam nedostane jiny.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    nemate někdo trnovník hartwigův?
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Ráda bych se zeptala. Při odebírání podložek na měl, jsem našla vzadu na dně spoustu rozkousaných mrtvolek včel (ponechané zadečky). Zhodnotila jsem, že to bude asi rejsek, ale co teď s tím? Mám rozebírat úl? Nebo jen nastražit past? Přečetla jsem si doporučení na lepovou past. Ale každopádně bych ráda nějaké doporučení. Předem moc děkuji!
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    VODOMERKA: jo to bych mel, skoro uz.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam