K jarnímu dokrmování cukrem, z dnešního věstníku PSNV:
Po neobvykle studeném, promrzlém březnovém počasí se konečně zdá, že je jaro již za dveřmi. Nejen
začátečník, ale i zkušený včelař vždy s napětím očekává, v jaké kondici včelky přečkaly zimu. Nemilé
překvapení může přijít v podobě nedostatečného množství zásob. Příspěvek na toto aktuální téma
vám právě přinášíme.
Krmení cukrem – sacharózou na jaře (březen – duben) včely dost vyčerpává, proto ho používejme
jen jako poslední možné řešení. Nejlépe je dodat včelám zásoby v plástech, případně medocukrovým
těstem (k tomu musí včely mít k dispozici vodu), vhodné je předem připravené invertní krmivo, kterého je dnes v nabídce ke koupi několik druhů.
O náročnosti krmení cukrem (roztokem sacharózy, kterou musí včely pracně štěpit) na jaře cosi říká
i pokus, který jsem před léty udělal. Zajímal jsem se o invertázu (enzym potřebný na štěpení sacharózy) ve včelích hltanových žlázách. V září – říjnu, jsem ze včelstva dávno po zakrmení vzal skupinu
včel. U části z nich jsem změřil aktivitu invertázy, byla velmi nízká. Druhou část včel jsem dal do klícky
a pokrmoval roztokem cukru (sacharózy) – po pár dnech jsem u nich změřil aktivitu invertázy. A ejhle
– byla velmi vysoká! Včely (zimní dlouhověké, před zimou) dovedly rychle ze svých tělesných zásob
uvolnit potřebné bílkoviny a aktivovat svůj enzym.
Totéž jsem potom opakoval se včelami po přezimování (březen) a výsledek byl: aktivita invertázy
velmi nízká i po několika dnech krmení sacharózou. Včely tedy už neměly z čeho enzym aktivovat.
A neměly ještě k dispozici čerstvý pyl zvenčí. Musí-li tedy včely i v takovéto situaci na jaře cukr zpracovávat, je to pro ně velká zátěž, vyčerpává je to a včelstvo celkově oslabuje. Zvláště když musí hodně
úsilí, potravy a energie věnovat odchovu plodu pro zajištění jarního růstu včelstva.
Ing. Květoslav Čermák, CSc. – šlechtitel
vigor@vigorbee.cz
Přeberte si to, jak chcete...;)