• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    KUATO
    KUATO --- ---
    RESOLUT: aha, asi nemate velky spolek. u nas je i s neorganizovanyma vic nez 130 lidi. no, vzdycky se s vasim vyborem muzes domluvit. pokud nejsou padli na hlavu, tak by ti meli vyhovet. uz cela rada lidi zkousi lecit jen kyselkou s dlouhodobymi odparovaci a po par letech se zda, ze by to mohlo fungovat. cimz netvrdim, ze bych zatracoval varidol. vsechno ale ma sve vyhody a nevyhody a minimalne by meli mit vcelari na vyber. jednomu vyhovuje to, druhemu ono. kdyz to osidis, zaplatis to na vcelach :o)
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    KUATO: No u nás to právě funguje většinou tak, že z místního spolku přijdou dva lidi a společně se včelařem fumigují. Rád by jsem , pokud to bude možné, nahradil fumigaci ošetřením kyselinou mravenčí, případně mléčnou. Rizik jsem si vědom. Certifikát nepotřebuji. :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    RESOLUT: no tak :o). jedna vec je formalismus, druha praxe. vzhledem k tomu, ze si kazdy vcelar leci sam, tak ti nic nebrani fumigaci nedelat a lecit jen kys. mravenci. nebo vubec, kdyz na to prijde. ovsem se vsemi dusledky, z toho plynoucimi. oficialni potvrzeni o leceni jinak nez fumigaci potrebujes pouze v pripade, ze bys potreboval nejaky certifikat na biomed nebo neco takoveho.
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    SHADOWALKER:
    FARIN: Fajn, teď mě trošku mrzí, že mi to nevyšlo. Ale což, nějak si s tím vším poradím Letos budu dělat 8 oddělků do 2/3 Langstrothů na divoko, už se moc těším :)
    Není mi moc jasné, jak se vyhnout povinnosti fumigace Varidolem. Někde jsem četl, že lze požádat o vyjímku, ale už to nemůžu najít.
    ZATRSATR
    ZATRSATR --- ---
    ahoj, nemate jeste nekdo tip na oddelky v libereckym kraji? posta, diky
    FARIN
    FARIN --- ---
    RESOLUT: Byl jsme tam cca do 14 hod.

Lidí bylo opravdu dost, což trochu bralo prostor pro nějaké hlubší dotazy a diskuze (to mohlo být odpoledně ale
    jiný, protože už moc lidi nepřijelo a naopak to celkem řídlo). Už takhle neměl chudák Smolík pomalu ani čas něco zakousnout :-)

Co se týče informací, nebylo tam v principu nic převratného nebo "tajného" co by nebylo na webu, ale bylo to hezky všechno pohromadě v jednom povídání. A člověk se mohl na všechno podívat pěkně z blízka. Osobě jsme se jakožto absolutní začátečník dozvěděl hlavně spoustu užitečných detailů a historek z včelaření.
    Celkové se hodně probírala motivace k "svatojánskému způsobů" a teď jsem ještě víc přesvědčený že to funguje.
    Za mě určitě povedená akce.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    RESOLUT: Byla jsem. Bylo to skvělé. Akorát jsem tam s sebou měla děti a tak jsem se nemohla zdržet až do večera. Spousta podnětných informací a skvělá inspirace.
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    Byl jste někdo u Václava Smolíka na workshopu? Měl tam celkem nával :)
    Fotografie z workshopu | Med z divočiny
    http://mamevcely.wordpress.com/2013/04/28/fotografie-z-workshopu/
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    Petr Texl - VSH (Varroa Sensitive Hygiene) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=0XMkr_8Sp0s
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    MRTS: tim plodem bych se prave bala spis. Kdyby prisly mrazy, pocitam, ze by se vcely stahly dolu do chomace k matce a plod v medniku by mohl umrznout. Hodlam ho tam davat az po zmrzlych...Ale když vcely prezily -15, popr. prazdny spodni nastavek plodiste, dkyz se chomac presunul nahoru, tak doufam, ze zrovna zima z horniho medniku by jim vadit nemela...Kdy se jim rozjizdi stavebni pud? S rozkvetem tresni a prinosem vetsiho mnozstvi nektaru, nebo uz driv?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    nemate nekdo zkusenost, kdyz jsem podal zadost o dotaci na zalozeni chovu, a ted bych potreboval zmenit stanoviste, jak na to? jestli pockat, az se projekt "rozjede" a pozadat o dodatek nebo to uz resit ted a zmenit to uz primo v zadosti (pokud to vubec jde)?
    MRTS
    MRTS --- ---
    BEBERA: Předpokládám, že se jim na mezistěny nebude moc chtít.;)
    Je tu asi jen jedna věc o které se všude píše, ale nevím, nakolik si zakládá na pravdě: budou mít nahoře prázdný prostor, do kterého bude unikat teplo, což by mohlo zadělat teď zjara na problémy.
    Dá se převěsit několik rámků z plodiště (bez matky, pokud používáš mřížku) do nového horního nástavku - obsadí ho pak ochotněji. (Nic jiného jim ani nezbude.)
    Ale také jsem to teď tak udělal - u včelstva, které se rozjelo rychleji než jsem čekal a na konci léta si vystavělo divočinu v podmetu a teď je zakladená. Dolů (jak to obvykle dělávám) tedy rozšiřovat nešlo.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Muze mit pridani medniku (jen mezisteny a jedna sous uprostred) dřív, nez je potřeba, nejake negativni dusledky? Rikam si, ze pokud mají vcely ješte místo v plodišti (2 nástavky), nebudou si medniku všímat, zacnou tam stavet, az bude potřeba. A ze radeji driv nez pozdeji. Je tahle úvaha spravna?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    FIFFIII: tak jsem ti zdlouhave psala o nasem pozvolnem prechodu t budecaku na cechoslovaky a v prispevku pode mnou je vsechno krasne vyjmenovano. Vloni mi premeteni na mezisteny ze zdravotnich duvodu nevyslo, letos na nej snad dojde. Chystam se tak v pulce cervence...
    MRTS
    MRTS --- ---
    FIFFIII: Tady máš ještě popsané další možnosti:
    Změna rámkové míry
    http://www.vcelky.cz/zmena-ramkove-miry.htm

A pár fotek z přesunu včelstev do langstrothů - staré rámky 39x24 se vypodložili dřevěným hranolkem (už byly plné plodu), matka se dala pod mřížku na mezistěny:
    https://plus.google.com/photos/112872850415620092858/albums/5596612796151792785

To zachumlání třeba nebude potřeba.;)

Dej pak vědět, jak jsi dopadla...

FIFFIII
    FIFFIII --- ---
    KUATO:
    MRTS:
    díky za odpověď, situace je taková, že potřebuji přemístit do jiného typu úlu...děda na nástavky nepřešel a úl už je v desolátním stavu. naštěstí je jen 1. takže se zachumlám co to půjde :) a počkám do května, až bude pořádná snůška.
    MRTS
    MRTS --- ---
    FIFFIII: Vlastní zkušenost:
    Přivezl jsem si někdy v květnu zdaleka 4 včelstva ve 2 nástavcích (hodně) starých nástavkových úlů (do plodiště se řadu let nešáhlo, vše ve špatném stavu, včely si rozšířili prostor do prostoru uteplení) a:
    přendaval jsem rámek po rámku do nového úlu - příšerné, všechno slepené a přistavěné k sobě, rámky se rozpadaly, navíc včely se tam už dost tísnily - jak hrnečku vař... Jedno včelstvo si stěhování nechtělo nechat líbit, takže jsme od nich utekly, dokud nepřišla nová kombinéza model "kosmonaut".;)
    Výsledek: přestěhovaná včelstva, dost žihadel (od nejbojovnějšího), staré plásty jen trochu "naředěné" mezistěnami, špatný pocit z nepříjemné práce.
    Dnes bych asi staré nástavky hodil nad nové úly, nechal je během snůšky slézt dolů, po medobraní staré plásty rovnou vyházel (vyvařil).
    Dát matku do nového prostoru pod mřížku, pokud by se jí podařilo najít. U mě tenkrát na hledání matky nebylo ani pomyšlení.;)
    KUATO
    KUATO --- ---
    FIFFIII: pokud bude novy ul na puvodnim miste, tak je to jednoduche. kdyz to udelas v tuto dobu, tak preskladej ramky do noveho tak jak byly ve starem. zadne mezisteny zatim nedavej, snuska jeste nezacala, stejne to nebudou stavet, akorat je ochladis.
    FARIN
    FARIN --- ---
    MRTS: to je nahoda, Uher je muj vzdaleny pribuzny, a zrovna mi neco o vcelach psal. Ze byl u Duska jsem vubec netusil. diky
    FIFFIII
    FIFFIII --- ---
    máte někdo zkušenost s přemístěním včel do nového úlu? kdy (představuju si, že je lepší přes den, když jsou létavky pryč...nový úl zůstane na původním místě), jak (smést na dodané zásoby z jiného úlu, na úplně prázdné mezistěny by bylo hodně brutus?), nějaké tipy?
    MRTS
    MRTS --- ---
    Jaroslav Dušek - Duše K - Včelaření
    Jaroslav Dušek - Duše K - Včelaření - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=nlJNAL3glt4&

odpočinkové poslouchání
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam