• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    MRTS
    MRTS --- ---
    R6ANDREW: Ne divoké, ale samotářky.
    http://www.vcelkysamotarky.cz/
    http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=1294
    http://www.vcelky.cz/hnizdiste-k-cemu-to-je-dobre.htm
    http://vitavydra.sweb.cz/samotarky.html
    http://www.sci.muni.cz/ptacek/09-samotvcely-Puzova.htm
    Přesídlit teď podle mě moc dobře nepůjdou.
    Do podzimu dospělí jedinci zahynou, z rohoží se na jaře vylíhne nová generace.
    Takže jedině je (konce rohoží s larvami) na podzim někam přesunout a zbylé otvory něčím zadělat.

Kdyby se tak přestěhovali ke mě...;)

Vypadají takto? To by mohly být možná "zednářky".

(To je fotka boudy z prkénka, které jsem dělal tchýni kvůli opylení ovocných stromů.)
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    ahoj lidi, mam problem..
    nejsem vcelar, ale na balkone se nam usadily zrejme divoke vcely - jsou chlupate a tmavsi a vypadaji jako vcely. Bydli v tyckach takovych tech rakosovych rohozi, ktere mame jako zastenu. Pri slunnych dnech je jich tu i 15 najednou a to uz se nelibi nejen me, ale i kocka je honi a mohla by spadnout. Chci se zeptat, jak se daji nejak presidlit, aniz bych je musel povrazdit?
    Diky za tipy..
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    Ja jsem byl u Vaska minuly tyden take. Souhlasim s ostatnim, byla to fajn akce, ackoliv trochu prelidnena. Ale to vem cert.

Jen pro doplneni - Vasek ma snahu pripravit dve metodiky a bohuzel to nekdy neni uplne zrejme z jeho popisu, a i na workshopu se to trochu slevalo. Jedna (ta hlavni) je ta jeho svatojanska (dva az tri nastavky, horni loucky v kazdem; zjednodusene viceprostorovy maly ul) a druha je zamyslena pro naproste laiky - jednoprostorovy ul o dvou nastavcich s louckami jen nahore. V podstate takovy mini lezan, nebo medne tele (dle vzoru medna krava :) ). Pro zacatecniky predevsim proto, ze to potrebuje minimum operativy a proto tam moc nehrabou (a nic nepokazej).

Vasek dopoledne mluvil prevazne o tom jednoprostorovem ulu a teprve pozdeji, az zminil tu druhou metodiku, spouste lidem docvaklo, ze mluvi o dvou ruznych vecech. Ale bylo to zajimave a podnetne i tak. Poslu mu k tomu zpetnou vazbu jeste. Kazdopadne zakladem jeho vcelareni je zdravy selsky rozum, jednoduchej az minimalistickej pristup a trvala udrzitelnost. Coz je super.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    :: OSEL.CZ :: - Složky medu zesilují odolnost včel
    http://osel.cz/index.php?clanek=6878
    FARIN
    FARIN --- ---
    Jeste k tomu Smolikovi, par postrehu z workshopu, co mi tak utkvelo v hlave a mohlo by nekoho zaujmout:
    - jednak nerad rika "leceni" (radeji ma "nafoukani pesticidu do ulu" :)
    - taky durazne rika ze je potreba roztoce hubit, bud chemii a nebo biotechnicky (treba to vyrezani plodu). "eko" nechat byt neni cesta.
    - vcelstva mu zatim prezila vsechna (mimo pripadu pruniku mysi dovnitr), zimovana na dvou nastavcich, bez zatepleni, obcas s 10mm preklizkou jako viko.
    - "kdybych dneska zacinal tak se mozna vykaslu i na horni loucku a dam tam jen lisokvy prut"
    - sv. metodika - nikam se nevozi "drevo", vsechno se pres zimu vejde do tretiho volneho nastavku nad viko -> nic neputuje mezi vcelstvy, zadny vozeni ramku sem a tam, jen med
    - planuje zkusit odchovavat uz oddelky bez cukru pouze na medu
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    KUATO: Ano, viz případ z našeho okolí, cca 10 včelstev nenakrmil (!) a neléčil. Přežilo minimum.. Chlapík to má na své "eko" farmě..
    KUATO
    KUATO --- ---
    RESOLUT: ja mam dojem, ze se o tom uz uvazuje, ze by se to za nejaky rok povolilo. uz pro letosek ma byt prenesena na vcelare velka pravomoc, ze si treba mohou sami objednat gabon, i kdyz nekocujou a neni to narizeno z veteriny jako reakce na jarni vysetreni meli (a hodne roztocu). trochu z toho mam obavu, protoze urcite procento vcelaru jsou bordelari neskutecni a kdyz se nad nimi nebude stat s bicem, budou semeniste brouku i pro sve poradne kolegy.
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    KUATO: Rozumím... Jo jo, je to jak píšeš.. Uvidím, pokusím se s nimi nějak domluvit.. Nebo tedy spíš je informovat :) Dík
    KUATO
    KUATO --- ---
    RESOLUT: aha, asi nemate velky spolek. u nas je i s neorganizovanyma vic nez 130 lidi. no, vzdycky se s vasim vyborem muzes domluvit. pokud nejsou padli na hlavu, tak by ti meli vyhovet. uz cela rada lidi zkousi lecit jen kyselkou s dlouhodobymi odparovaci a po par letech se zda, ze by to mohlo fungovat. cimz netvrdim, ze bych zatracoval varidol. vsechno ale ma sve vyhody a nevyhody a minimalne by meli mit vcelari na vyber. jednomu vyhovuje to, druhemu ono. kdyz to osidis, zaplatis to na vcelach :o)
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    KUATO: No u nás to právě funguje většinou tak, že z místního spolku přijdou dva lidi a společně se včelařem fumigují. Rád by jsem , pokud to bude možné, nahradil fumigaci ošetřením kyselinou mravenčí, případně mléčnou. Rizik jsem si vědom. Certifikát nepotřebuji. :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    RESOLUT: no tak :o). jedna vec je formalismus, druha praxe. vzhledem k tomu, ze si kazdy vcelar leci sam, tak ti nic nebrani fumigaci nedelat a lecit jen kys. mravenci. nebo vubec, kdyz na to prijde. ovsem se vsemi dusledky, z toho plynoucimi. oficialni potvrzeni o leceni jinak nez fumigaci potrebujes pouze v pripade, ze bys potreboval nejaky certifikat na biomed nebo neco takoveho.
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    SHADOWALKER:
    FARIN: Fajn, teď mě trošku mrzí, že mi to nevyšlo. Ale což, nějak si s tím vším poradím Letos budu dělat 8 oddělků do 2/3 Langstrothů na divoko, už se moc těším :)
    Není mi moc jasné, jak se vyhnout povinnosti fumigace Varidolem. Někde jsem četl, že lze požádat o vyjímku, ale už to nemůžu najít.
    ZATRSATR
    ZATRSATR --- ---
    ahoj, nemate jeste nekdo tip na oddelky v libereckym kraji? posta, diky
    FARIN
    FARIN --- ---
    RESOLUT: Byl jsme tam cca do 14 hod.

Lidí bylo opravdu dost, což trochu bralo prostor pro nějaké hlubší dotazy a diskuze (to mohlo být odpoledně ale
    jiný, protože už moc lidi nepřijelo a naopak to celkem řídlo). Už takhle neměl chudák Smolík pomalu ani čas něco zakousnout :-)

Co se týče informací, nebylo tam v principu nic převratného nebo "tajného" co by nebylo na webu, ale bylo to hezky všechno pohromadě v jednom povídání. A člověk se mohl na všechno podívat pěkně z blízka. Osobě jsme se jakožto absolutní začátečník dozvěděl hlavně spoustu užitečných detailů a historek z včelaření.
    Celkové se hodně probírala motivace k "svatojánskému způsobů" a teď jsem ještě víc přesvědčený že to funguje.
    Za mě určitě povedená akce.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    RESOLUT: Byla jsem. Bylo to skvělé. Akorát jsem tam s sebou měla děti a tak jsem se nemohla zdržet až do večera. Spousta podnětných informací a skvělá inspirace.
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    Byl jste někdo u Václava Smolíka na workshopu? Měl tam celkem nával :)
    Fotografie z workshopu | Med z divočiny
    http://mamevcely.wordpress.com/2013/04/28/fotografie-z-workshopu/
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    Petr Texl - VSH (Varroa Sensitive Hygiene) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=0XMkr_8Sp0s
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    MRTS: tim plodem bych se prave bala spis. Kdyby prisly mrazy, pocitam, ze by se vcely stahly dolu do chomace k matce a plod v medniku by mohl umrznout. Hodlam ho tam davat az po zmrzlych...Ale když vcely prezily -15, popr. prazdny spodni nastavek plodiste, dkyz se chomac presunul nahoru, tak doufam, ze zrovna zima z horniho medniku by jim vadit nemela...Kdy se jim rozjizdi stavebni pud? S rozkvetem tresni a prinosem vetsiho mnozstvi nektaru, nebo uz driv?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    nemate nekdo zkusenost, kdyz jsem podal zadost o dotaci na zalozeni chovu, a ted bych potreboval zmenit stanoviste, jak na to? jestli pockat, az se projekt "rozjede" a pozadat o dodatek nebo to uz resit ted a zmenit to uz primo v zadosti (pokud to vubec jde)?
    MRTS
    MRTS --- ---
    BEBERA: Předpokládám, že se jim na mezistěny nebude moc chtít.;)
    Je tu asi jen jedna věc o které se všude píše, ale nevím, nakolik si zakládá na pravdě: budou mít nahoře prázdný prostor, do kterého bude unikat teplo, což by mohlo zadělat teď zjara na problémy.
    Dá se převěsit několik rámků z plodiště (bez matky, pokud používáš mřížku) do nového horního nástavku - obsadí ho pak ochotněji. (Nic jiného jim ani nezbude.)
    Ale také jsem to teď tak udělal - u včelstva, které se rozjelo rychleji než jsem čekal a na konci léta si vystavělo divočinu v podmetu a teď je zakladená. Dolů (jak to obvykle dělávám) tedy rozšiřovat nešlo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam