• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    KUATO
    KUATO --- ---
    FARIN: jako izolace shora se pouziva nejdriv nejaky igelit, ktery se polozi primo na loucky - na tomto kondenzuje voda ze vzdusne vlhkosti v ule a ta je zase vcelama odebirana a vyuzivana pro vlastni potrebu (o to min ji musi nosit zvenku), pak byva bud viko hned ze zateplujiciho materialu (treba polystyren) nebo lehci viko drevo+sololit ve kterem je filcova nebo polystyrenova vlozka (kvuli samotne izolaci) a pokud jsou uly venku pod sirym nebem, tak pribyva jeste jedno vnejsi viko uz bez tepelne izolace, ktere zase chrani proti vode, ktere ma shora nalepenou ipu, nebo je treba cele plechove. da se to vyresit i kusem plechu nebo eternytu nebo co mas doma. zatizit sutrem neni na skodu :o).

dokrmovani cukrem se muze delat v podleti po poslednim toceni (kdy uz nehrozi kontaminace medu tim cukrem) a je to vlastne doplneni zasob vcelstvu na zimu. dava se od 0-20kg (nejc. 12-15), podle toho jak mas silne vcelstvo a kolik jim zustalo medovych zasob. jsou lidi, kteri zimuji jen na medu a kteri nedavaji cukr zadny. v kazdem pripade, cukr je ve sve krystalicke podobe pro vcely nezpracovatelny, musi se podavat rozpusteny a to bud pres krmitko nebo 3l sklinku s prosakovacim vickem (plastove vicko, ktere ma dirky a pri svislem postaveni sklenice roztok pres ty dirky prosakuje a vcely si ho odebiraji a dal zpracovavaji). nekdy vyjmecne se dokrmuje na jare nebo v sezone, kdyz je dlouhe obdobi bez snusky a hrozi vyhladoveni vcelstva a tim padem omezeni plodovani. ja pouzivam krmeni ze sklenic - normalne necham prazdny nastavek, pod sklinku polozim dve drivka/vetvicky, aby se to neprilepilo k louckam a dostaly se tam vcely). po zkonceni krmeni prazdny nastavek zrusim. kdyz privezes oddelky, doporucuju je prikrmovat taky, o to vic se ony budou mit cas venovat budovani a posilovani misto toho, aby tahaly zasoby na zimu.
    FARIN
    FARIN --- ---
    Měl bych tu pár začátečnických otázek pro praktikující včelaře.
    Oddělky by měly letos dorazit a chtěl bych si ujasnit ještě pár věcí.

Víko jsem vyrobil po Smolíkovsku, jeden rám a deska.
    Bude to stačit? není vhodnější zhora ještě nějaká izolace? (včelky budou v Praze)
    Navíc takhle by v tom stála voda. Jednoduše to lze vyřešit natlučením druhé desky shora.
    Nebo máte nějaký lepší nápad (např s oplechováním offsetovou alu deskou)

Další věc je přikrmování. Teoreticky vím že bude třeba 10-15kg cukru na včelstvo.
    Jak často (a kolik) je dobré cukr resp. těsto doplňovat?
    Krmítko nemám, můžu to punkově házet pod loučky.
    Mělo by být možné dát krmivo da dalšího nástavku nad. Jak by se to zařídilo?
    Předpokládám že tam nesmí být nad loučkami jen tak volný prostor.

Díky
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KUATO: co je CCD?
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    u nás nic moc....oddělek byl marnej, ze tří včelstev bylo jedno bez matky, tak jsem je spojil s tím oddělkem, ale matka je nějaká podivná vůbec neploduje (včera malý koláček na jednom rámku), zbylé dvě se teď rozjeli hezky, vrchní nástavek skoro celý zaplodovaný, stavební rámky postavené, ale do medníků se jim zatím nechce. Už jsem našel na okrajích i pár lehkých náznaků matečníků, ale zatím nic výrazného. Pak už začaly být včera dost bodavé, tak jsem to zkrátil. Ještě jsem chtěl dát aspoň po jednom obsazeném rámku do medníků, ať je tam nalákám, i když minulý rok mi přišlo, že to moc efekt nemělo. Ono by to spíš pomohlo i kvůli snížení topení, ale letos jsem si řekl, že zkusím nedělat jím v tom takový bordel a nechat je ať si to dělají po svém (tzn. nepřevěšovat rámky s plodem do spodního kvůli snížení teploty a snížení možnosti rojení). Jinak tady bylo zatím blbé počasí, že kolem víkendu tři dny v kuse pršelo, tak se uvidí jak s tou řepkou, nejsem si jistý jestli ten déšť ten nektak smije uplně, nebo jestli tam zůstává
    KUATO
    KUATO --- ---
    KUATO: doufam, ze to nepusobi moc zmatene, kdy v jednom prispevku reaguju na sve oddelene veci - odkazuju na tu kritiku kranky a zaroven vyjadruju svuj nazor na CCD.
    KUATO
    KUATO --- ---
    MTO: Předně: V USA rozhodně nedochází k úzce zaměřenému výběrovému šlechtění jediného plemene včel jako v ČR, kde je oficiálně povoleno chovat a šlechtit pouze včely kraňské. Rozsáhlé území Spojených států zná včely "afrikanizované", tmavé, kraňské, buckfastské a zdaleka nejoblíbenější italské. Přesto Bush tvrdí, že chovaná včelstva mají příliš úzkou genetickou základnu, protože 99% královen pochází od profesionálních chovatelů. Sám proto s oblibou chytá divoké roje a snaží se z nich vybírat ty nejvhodnější pro další chov. Zkuste si to srovnat s českým přístupem k "rasové čistotě" do nebe vychvalovaných kraněk. Je jistě pravda, že divoké včely (feral bees) s vysokým podílem genů včely tmavé nemají tak výhodné užitkové vlastnosti jako přešlechtěná plemena; pokud však přežívají, kdežto ostatní nikoliv, volba je přesto vcelku jasná...

imho je zakopany pes v tech pylovych nahrazkach v kombinaci s krmenim tema sirupama. protoze jak pyl, tak med s probio kulturama je klicovy pro zdrave vcelstva. kdyz jsem to cetl, tak jsem si vzpomel na rozhovor s jednim mistnim "velkovcelarem", se kterym jsem vcera mluvil a on mi rikal, ze mu padlo pres zimu dost oddelku kvuli tomu, ze nemely pyl.
    MTO
    MTO --- ---
    KUATO: vzdyt tam pisou ze to je z te knizky :

Bush, M.: The practical Beekeeper. Beekeeping Naturally. X-Star Publishing Company, 2011. 629 s.

a o krizeni tam neni ani slovo, spis ze to nejsou jen kranky, ale ze odchovava divoke vcely...
    KUATO
    KUATO --- ---
    zajimalo by me, kdo je autorem tohohle :o) - http://www.blisty.cz/art/68413.html

oni ti krizenci jsou hrozne prima. v zime jsem byl nejake prednasce, kde prednasejici popisoval osobni zkusensti jeho kamarada, ktery byl v Recku (kde zadny vyber jednoho kmene neni, takze pokrocila bastardizace) u znamych vcelari. a ti kdyz chteli jit ke vcelam, tak museli pouzivat filcem podsivane kombinezy, protoze jsou tam vcely tak bodave, ze normalni kombineza nestaci. pred odjezdem zazili, ze dotycni vcelari byli obvineni z toho, ze jejich vcely ubodaly kravu, takze si ji radsi koupili, nez aby je poskozeny dal k soudu.
    MRTS
    MRTS --- ---
    KUATO: Tohle vůbec neřeším, nevím.
    Podle toho, kolik plástů jim (většinou omylem) utrhnu.
    Nic moc, na pořádný výnos jsou prostě jiné úly a způsoby.

Mednou krávu mám spíš jen tak pro zajímavost - koukat, jak bude vypadat (téměř) přirozená stavba, je tam okýnko pro zvídavé návštěvy apod. Prostě co nejméně zásahů. Letos bych chtěl zkusit zimovat na medu a na Velikonoce vzít zbytky - jako se to "kdysi dělávalo". Jinak dostávaly zbytky cukrového roztoku, co se už nevešel "normálním" včelstvům.

A druhá (samostatná) kráva je kvůli opylení stromů a jako dárek pro tátu, který asi před dvaceti lety přestal včelařit. (V budečácích mu to tenkrát moc nešlo.)

Hezčí než nudné rámky, ne?;) Pro včelaře ale ne moc praktické.

R6ANDREW: Však oni brzy přestanou tolik létat, hned jak ubude nabídka pylu.
    Díky, ale do Prahy se asi nedostanu...
    Spíš se na ně vykašli a věř kočce, že neskočí dolů...;)
    Nic ve zlém: http://gifs.gifbin.com/012010/1264355701_cat.gif ;)
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    MRTS: MRTS: Dík. Zkusim to halt az dospelci umrou. postupne si oznacim klaciky, do kterych lezou a pak je nekam presunu. Nebo jestli je nekdo chcete, klidne si pro ne do Prahy prijedte:)

Jinak ucpavat vsechny rohozovy klaciky? omg, prace na tyden:) mam to 2x kolem celyho balkonu a jeste na stranach od stropu jako vetro/slunko/desto/sneholam..

Jako na obrazku vypadaji, resp. jsou jim hodne podobne.
    Za kocka nedostane pigáro je dobre, jsem trochu klidnejsi.. ale honit je bude furt, vysedava tam dost casto..
    KUATO
    KUATO --- ---
    MRTS: kolik dostanes z medne kravy v prumeru na rok medu od jednoho vcelstva?
    MRTS
    MRTS --- ---
    MTO: Mě ze sedmi přežilo všech sedm. (Třeboňsko, skoro 500 metrů nad mořem, v okolí pár zahrad, lesy, pastviny a řepka, podle mě navíc převčeleno.)
    Z toho jedny v medné krávě (v pohodě), jedny jsou slabší - trocha nosemy (stejně to byly mrchy bodavé - vyměním jim maminku) a jedny miloučké silné neměly moc zásob.
    Další 1 včelstvo v medné krávě na kraji Budějovic také přežilo. (Daří se mu moc pěkně.)
    Celkově byly dost velké rozdíly (v síle, plodování i v zásobách) mezi včelstvy, ale teď makají a dohánějí, co se dá.
    Takže katastrofa se letos nekoná.
    Jasně, mohlo by to být lepší, ale...;)

Loni jsem měl jeden úhyn a další jsem rušil kvůli trubcokladné matce.

Odradit se nenech...

Tlumení varroa: insekticidům (pyrethroidům) se snažím vyhýbat v mezích vyhlášky SVS. Jinak počítám spad a v případě podezření na průser vytáhnu kanystr kyseliny mravenčí a kuchyňské houbičky (dle Klímy).
    Jinak se v nich nijak zvlášť nevrtám, jen občas vymyslím nebo si přečtu nějakou blbost, ze které se brzy vzpamatují.;)

KUATO: Přesně tak...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    a mozna to je znamka toho ze soucasny system vcelareni neni silnej a nebo holt jen nahoda
    KUATO
    KUATO --- ---
    MTO: odradit se tim rozhodne nenech :o). akorat by sis z toho mel vzit ponauceni, ze zacni vcelarit tak se 4-5 vcelstvy, ne se 2ma :o).
    MTO
    MTO --- ---
    no prave ja chci zacit pro radost a potrebuju se odprostit od takovych katastrofickej zprav. ale sdem odhodlanej a nic me neodradi :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    dalsi zkurveny rok to vypada. z poslednich ctyr let tri takove. to je radost vcelarit.
    KUATO
    KUATO --- ---
    MTO: opavsko nic moc. plno vcelstev slabych (mesic neplodovani diky dlouhe zime je znat). repka uz zacina kvest, tresne uz zkoncily a medniky zatim prazdne :o/.
    MTO
    MTO --- ---
    tak jak u vas prezili zimu? tady na klatovsku si vcelari stezuji, ze moc dobry neni :-(

situace ve statech

V Americe v roce 2012 zahynulo 31 procent všech včelstev
    http://www.blisty.cz/art/68407.html

US honeybees threatened as 31% of colonies died out in 2012, report shows | Environment | guardian.co.uk
    http://www.guardian.co.uk/environment/2013/may/08/honey-bees-threatened-colonies-extinct-2012
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    MRTS: jo ja je milerad uvitam na zahrade vsak tam mam spoustu ovocnejch stromu ale proc se holky zrovna zabydlujou na pude :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam