• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    VODA
    VODA --- ---
    MRTS: zvápenatění nebylo patrné
    MRTS
    MRTS --- ---
    VODA: Možná. Není na larvách znát zvápenatění?
    VODA
    VODA --- ---
    Zalečuji kyselinou mravenčí a dnes ráno jsem našla na podložce v nejsilnějším úle velké množství mrtvých včelých larev. Nemáte tušení, čím by to mohlo být? Reakce na intenzitu léčení?
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    ZOIDBERG: Já tento rok zimuji na medu. Nějak tu mám včelky pro radost, a chci aby to celé bylo co nejjednodušší.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    SHADOWALKER: Tak kyselina mravenčí je taky v podstatě přírodní, že. Letos mě překvapil malý spad kleštíků po přeléčení po zakrmení na zimu, a to jsem kyselinou nešetřil (v mezích doporučeného dávkování, samozřejmě).

Spíše bych rád, pokud si na to včelky příští tok vydělají, a já věřím že jo, zkusil u oddělků krmení kvalitním koupeným invertovaným roztokem. Neměl by tak lákat k loupeži a neměl by kvasit, takže když to hned nesežerou, tak se nic neděje.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    KUATO: To nezní moc dobře.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SHADOWALKER: na prirodni bazi je i omej salamounek nebo arzenik, ale delat si z toho odvar nemusi byt dobry napad.. pry to smrdi jak prase (cititelne i desitky metru od vcelnice), pac je to na bazi (synteticky vyrobeneho) thymolu ve vysoke koncentraci. taky pry to podporuje slidivost vcel. ale osobni zkusenost nemam a ziskavat nehodlam.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    ZOIDBERG, KUATO: Já to nekupuji... a ani nehodlám, konec konců při bezrámkové metodě souše potřebovat nebudu. Jen jsem na to náhodou narazila.

Mimochodem máte někdo zkušenost s Apiguardem? Někdo to chválí do nebes, jiný to haní, tak moc nevím co si z toho mám vzít. Láká mně, že je to na přírodní bázi.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZOIDBERG: presne tak. navic ta krabice sirnych knotu ti vydrzi na nekolik let - pres zimu vykurovat nemusis a v lete stejne vetsinu ne-li vsechny souse nacpes zpatky do vcel.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    SHADOWALKER: Hezké, ale zdá se mi lepší dát do větraných prázdných nastavků a koupit krabici sirných knotů ročně.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Ohledně zavíječe... narazila jsem na toto, ale vyzkoušeno ani reference nemám. http://www.medocentrum.cz/eshop/?p=productsMore&iProduct=1066&sName=B401-120ml-proti-Zavijeci-
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    EXCITE: Pryskyřice je dobrá. Tuhle jsem dělal propolisovou tinkturu z 80% lihu a pilně jsem ochutnával - ani to nepotřebovalo ředit a nějak ochutit - jen to hladce vklouzlo do špiritusem dávno propáleného hrdla :-)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    BEBERA: krapínek pryskyřice z toho je cejtit,ale to pak doladíš bylinkami :)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    EXCITE: takze vylejete jen tu vodu, ve které se to macelo a po vytoceni není ten med nicim citit?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    BEBERA: 2 dny máčíš ve vodě a pak to jde vytočit..
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    EXCITE: To je nase první zkušenost. Jak ten med z toho dostavate?
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: proto se rika, ze tam musi byt pruvan. lepsi je nejaky castecne pruchozi podjezd ve stodole nez kulna, ve ktere se nehybe vzduch.

ad pachut kosilek - nemam zkusenost.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    BEBERA: už druhej rok to se nám to "povedlo" ve druhý snusce.. holt modříny jsou peklo.. takže máme desítky litrů medoviny: )
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZOIDBERG: a dela se to ve vode? Nebo ve vodni lazni?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: No, po roztavení bude vosk ztuhlý nahoře a zbytek dole, ale bude to docela nehezká práce.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    RESOLUT: ZOIDBERG: KUATO: diky kluci. Ten zavijec nas pronasleduje, na skladovani sousi v pruvanu pod strechou v kulne pejou všichni chvalu - deda je tam povesil a všechno pozrane. V sirene lednici mu to taky sezrali, ale tam je to castecne jeho vina - nevsiml si, ze tam ma vzadu velkou diru, myslel, ze to ma utesnene. A taky si myslim, ze letos tomu sireni moc nedal. A pak otevřem uly a potkáme tam několik motylku, ačkoliv všude pisou, ze v ulech zavijec nevydrzi, ze ho odtud vcely vyštípou...A taky nam na truc vsem pouckam, ze panenske dilo nezerou, sezrali i několik cistouckych belouckych sousi...

Dik za informaci ohledne sireni zasob. Plasty, kde toho medu nezustalo moc, jsme dali odmáčet a vratime jim je (mame porad malo sousi), plasty,ktere jsou uplne plne, jsem zatím odlozila a uvidim, co s nimi. Uz jsem se pomalu rozhodla, ze z nich udelame medovinu, ale zas jestli tomu sireni neublizi, mohli bychom je nechat vcelam na jaro.

Cetla jsem, ze nedobytny med se z plastu da na medovinu zpracovat zahratim na 70-75 stupnu C. Roztavi se pry vosk i med, coz je jasne. Naopak mi jasne není, jak potom ten vosk oddelim od medu? Nevite někdo?

V clanku taky psali, ze po maceni uz se to na medovinu moc vyuzit neda, ze pry to ma pachut z vylouhovanych košilek a tak. Mate s tim někdo zkušenost?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam