• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    MRTS
    MRTS --- ---
    JADR: Co konkrétně neléčí?
    Varroa? (Tak nějak dle vyhlášky, snažím se nahradit "dolské zázraky" kyselinou mravenčí.)
    Nosema? (Ve větším jsem se s ní ještě nesetkal, řešit jsem to nemusel.)
    Mor? (Nesetkal.)
    Viry? (Nesetkal.)
    Zvápenatění? (Kyselina mravenčí.)
    ...?
    JADR
    JADR --- ---
    mam dotaz. kolik z vas ma vcely a neleci a co si o tom myslite?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zdravím - pěkně prosím, nemáte někdo starší čísla moderního včelaře (2007/8) a nenašel byste mi tam Brožkův článek o včelím pylu, neofotil a neposlal?

Případně nějaký kontakt přímo na doktora Brožka? Mám rozepsaný článek o pylu coby startéru pro kvašení (funguje moc dobře) a vcelku by mě zajímalo jak to tedy je s tou nenarušitelností pylového zrnka bez včely.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MRTS: Ale jo, věřím tomu, že je ten pes schopný vyčuchat MVP v klinickém stádiu, ještě by ho mohli naučit počítat spory ve včelstvu a mohl by dělat nákazového referenta :-)
    MRTS
    MRTS --- ---
    ZOIDBERG: To jo, hodně dobře.;)
    Ale tenhle to má v popisu práce - hledá po čichu "American foulbrood" (mor včelího plodu).
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MRTS: To je zbytečné, psi, kočky, slepice, děti atd. se rychle naučí, kdo je v okolí včelích obydlí pánem, a že není vhodné se tam jen tak plantat kolem :-)
    MRTS
    MRTS --- ---
    Na odlehčení, včelařský obleček pro psa:
    How dogs’ incredible sense of smell can help beekeepers | Bee Informed Partnership
    http://beeinformed.org/2013/11/how-dogs-incredible-sense-of-smell-can-help-beekeepers/
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Nektar rychle zaschne a včely už si nesmočí sosáky.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    INK_FLO: zajímavé, třeba mám těch včel málo právě proto. Zásob z loňska jim muselo zbýt spousta, celou dobu pilně nosí a přitom jsou všechny nacpané jen dole... Žila jsem teda doteď v domnění, že včely automaticky nosí spíš nad plod a nezabírají matce místo dole v plodišti...

Proč vadí sucho a větrno? Větrno si ještě dovedu představit, i když zas takové vichry u nás nejsou, ale proč sucho prosím?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    INK_FLO: U nás to taky na medníky není. A upřímně, to že je vedle řepka, neznamená, že z ní musíš mít nějaký extra výnos. Stačí počasí, jaké bylo před dvěma lety, a jaké je u nás i letos - sucho a větrno. A je vymalováno.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    BEBERA: já jsem se teď bavil s jedním velkovčelařem a ten říkal, že má opačný problém, včely tam mají ještě dost zimních zásob a do toho už nosí nový nektar, takže matka začíná mít málo místa na plodování a je utlačována. Ale že na medníky to zatím není, tak neví moc co s tím
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    díky
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ahoj, měla bych několik dotazů z praxe.
    V zimě děda hlásil větší úhyn včel oproti jiným letům. Varoáza ani nosematoza to není, včely jsou v pořádku, nevypadají nijak nemocně, nosí nektar i pyl, matka ploduje. Napadá vás, čím by to ještě mohlo být v takhle teplé zimě způsobeno?
    Druhá otázka se týká počtu včel teď - kolik nástavků máte teď plných? Zimovala jsem ve dvou nástavcích čechoslováku a po víc jak měsíci kvetení všeho možného je plný jen spodní nástavek, druhý je úplně prázdný,jsou v něm jen prázdné souše, přijde mi to vzhledem k okolnostem dost málo.
    A třetí otázka - źačala kvést řepka, jak rychle jsou včely schopné zanosit celý vysoký nástavek?
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    MRTS: tak ja chci zasadit abych měl par kilo maku na rok. Sused možna o trošku víc,ale nic dramatickýho,žadný velký lány. řeněme políčko
    MRTS
    MRTS --- ---
    MAHUTA: "Píše se to." Kolik toho chcete osít? Záhonek, nebo pole?
    Podle mě: pro ufetování včel je potřeba pořádná plocha, z několika málo květů se nemůžou pobláznit.
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    Zdravim,vite někdo o tom že by se včely po opylování máku chovaly agresivně? Nebo něco takového? Soused ma včely,kopu dětí a tohle někde vyčetl. No a ja i on chcem sadit mak.
    VERLIBA
    VERLIBA --- ---
    MRTS: hmm s vyhni ti nevim, je tmava, a sikma, takze se do ni slunicko lepe opira. uvazuji, ze by pri jejim spodnim okraji jsem udelal nejake podpery s chodnickem,a pristup by byl pres zebrik, ale mozna mi nekdo rekne, ze je to blbost, nebot bych mmusel taha tezke veci po zebriku... Myslim, ze zahrata urcite bude, ale ze pri tom spodnim kraji by jeji teplota mohla mit na teplotu ulu maly vliv.. nebot teplo jde nahoru, tak by na uly nemelo okud jit..
    MRTS
    MRTS --- ---
    VERLIBA: Určitě jo - pokud střecha není v létě jako výheň a je tam snadný přístup.
    Inspirace: http://www.vcelynastrese.cz/jaknato/inspirace/
    Ještě bych doporučil nainstalovat nějaké napajedlo, aby se včelám nezalíbilo létat k sousedům do bazénů apod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam