• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    FARIN
    FARIN --- ---
    ja jsem prave minuly tyden v nejsilnejsim vcelstvu preventivne uplne vyhodil dva plasty s plodem. A optimisticky si rikal ze jinde to bude jeste ok a ani to z lenosti neotviral.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Jo, letos je rojový rok. Ještěže nejsem na chalupě tak často, abych viděl, jak mi mizí včely. V pátek jdu vytočit med a udělám ze dva oddělky, jen tak preventivně. Bude razie v úlech :-)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    FARIN: jinde doporucovali do rojacku plast s co nejmladsim plodem...
    FARIN
    FARIN --- ---
    KUATO: to bude asi nakonec jenina moznost, jen se obavam o jeji uspesnost
    FARIN
    FARIN --- ---
    SHADOWALKER: nj bohuzel ji v Kremencove nemaji skladem, a jidne ji ted narychlo nekoupim.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    V této souvislosti mám dotaz. Co se tedy dělá, když mám roj, který nedokážu chytit/usadit? Nechat uletět a doufat, že si nikdo nepřijde stěžovat, že má na půdě včely?
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    FARIN: Minule mi doporučili do rojáku včelí feromony http://www.provcely.cz/detail/417/Rojochytova-pasta-30g, ale nezabralo to. Možná jen tím, že jsem to tam prostě dala pozdě.
    KUATO
    KUATO --- ---
    FARIN: jinak mam dojem existuji nejake feromonove lakace, ale to vetsina z nas asi nebude mit po kapsach :o).
    KUATO
    KUATO --- ---
    FARIN: muzes tam pobliz zkusit postavit nejaky ul/rojacek s par plastama. treba je to nalaka (po prvnim usazeni roje vyleti "pruzkumnice" hledat novy bejvak).
    FARIN
    FARIN --- ---
    Jedno vcelstvo se mi vyrojilo a bohuzel se usadilo na docela vysoke a patrne dost nedostupne vetvi (situaci obhlednu odpoledne)
    Je nejaky zpusob jak je nalakat dolu, kdyz jsou na tahle blbem miste?
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Tak jsem je usadila do rojáku. Pokud se mi ještě něco vyrojí, tak to budu sbírat do krabice od bot. ;)
    MRTS
    MRTS --- ---
    SHADOWALKER: Gratuluji.;)

Také tu máme trubců dost - jak v ČB, tak i poblíž Třeboně (500 metrů nad mořem). Už asi měsíc...

Jak už bylo zmíněno (KUATO) - nech je v rojáčcích, uvidíš, co se bude dít.
    Když jsem měl (pochytal) více rojů, než jsem měl úlů, tak jsem je strkal do nástavků nad včelstva, oddělené fólií, nástavek měl jen otevřené očko. Ale tyhle nástavky překážely při vytáčení....
    Vracet je zpátky domů podle mě nemá smysl.
    Můžeš je pak na podzim někde použít pro výměnu matky (spojením přes noviny - ať si vyberou), pokud bys potřebovala.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    KUATO: Jinak trubců mám ve včelstvech dost.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    KUATO: Mohla bych jeden roj nechat v rojáčku (je asi na 5 rámků), ale další úly nemám. To bych musela něco kupovat a na to nejsou finance.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SHADOWALKER: no, dal bych ty dva miniroje i s matkama do nejakych ulku. pockal bych, az jestli se vubec oplodni (protoze si myslim, ze v tuhle dobu bude jeste problem, aby uz vubec byli trubci), pak by se videlo. touhle dobou je muzes vzdycky pripojit k nejakemu vcelstvu, kdyby jejich budouci existene nemela pro tebe vyznam (ze bys treba chtela rozsirovat o roje nebo tak neco). ze jsou ty roje slabe, to nevadi, je teprve zacatek kvetna. kdyz bys jim prisoupla po ramku zavickovaneho plodu, hned by poskocily a do podzimu maji casu dost..
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    A v duchu jsem se smála a vzpomínala na historku od MRTS.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Tak ze stejného úlu dnes vyletěly dva mini poroje. Jdu na zahradu a koukám, že se houfují včely, pak se začaly zmateně válet na plotě, na trávě a tak... chvíli koukám a na plotě se formují dva pidi roje. Tak jsem se navlékla do montérek a jdu se podívat. Na plaňce mini roj a o dvacet čísel dál se proménaduje matka. Tak jsem nelenila a šoupla jí na kus divočiny pod mřížku. Koukám na druhý a matka navrchu, tak jsem jí čapla do krabičky. A včely jsem sešupla do rojáku. A teď se ptám. Chci včely vrátit do úlu přes noviny, protože tohle nemá smysl jako samostatné včelstvo, ale napadlo mě, že by nebylo od věci si nechat jednu matku, kdyby náhodou ten předchozí roj matku neměl. Jak byste to provedli?
    KUATO
    KUATO --- ---
    MRTS: ano ano, obdobi "iniciativniho blbce" uz mam za sebou. ted se ucim vcelarit takovym tim taoistickym ne-konanim :o).
    MRTS
    MRTS --- ---
    KUATO: "Včela je odolný a přizpůsobivý tvor, přežije i zásah včelaře." ;)
    Si tak většinou říkám, že to není lenost - když se jim budu v úlu vrtat, tak se z toho budou ještě aspoň den vzpamatovávat, místo toho, aby dělali, co dělat umějí. A ještě není zaručeno, že jim opravdu pomůžu. Role pozorovatele je v tomto případě příjemnější...
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    KUATO: To je ovšem taky dobrý důvod!
    MRTS: Díky, v případě nejistoty tam prostě přidán plodová plást a buď se na něm objeví matka, nebo si ji vychovají. To zní tak akorát pracně. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam