• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    A v duchu jsem se smála a vzpomínala na historku od MRTS.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Tak ze stejného úlu dnes vyletěly dva mini poroje. Jdu na zahradu a koukám, že se houfují včely, pak se začaly zmateně válet na plotě, na trávě a tak... chvíli koukám a na plotě se formují dva pidi roje. Tak jsem se navlékla do montérek a jdu se podívat. Na plaňce mini roj a o dvacet čísel dál se proménaduje matka. Tak jsem nelenila a šoupla jí na kus divočiny pod mřížku. Koukám na druhý a matka navrchu, tak jsem jí čapla do krabičky. A včely jsem sešupla do rojáku. A teď se ptám. Chci včely vrátit do úlu přes noviny, protože tohle nemá smysl jako samostatné včelstvo, ale napadlo mě, že by nebylo od věci si nechat jednu matku, kdyby náhodou ten předchozí roj matku neměl. Jak byste to provedli?
    KUATO
    KUATO --- ---
    MRTS: ano ano, obdobi "iniciativniho blbce" uz mam za sebou. ted se ucim vcelarit takovym tim taoistickym ne-konanim :o).
    MRTS
    MRTS --- ---
    KUATO: "Včela je odolný a přizpůsobivý tvor, přežije i zásah včelaře." ;)
    Si tak většinou říkám, že to není lenost - když se jim budu v úlu vrtat, tak se z toho budou ještě aspoň den vzpamatovávat, místo toho, aby dělali, co dělat umějí. A ještě není zaručeno, že jim opravdu pomůžu. Role pozorovatele je v tomto případě příjemnější...
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    KUATO: To je ovšem taky dobrý důvod!
    MRTS: Díky, v případě nejistoty tam prostě přidán plodová plást a buď se na něm objeví matka, nebo si ji vychovají. To zní tak akorát pracně. :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    SHADOWALKER: jj, tez se snazim jim postupne min a min kecat do zivota, i kdyz z odlisneho duvodu - me lenosti :o).
    MRTS
    MRTS --- ---
    SHADOWALKER: Jo, to je rozumné.;) Ještě jedna (údajně zaručená) metoda, jak najít matku: vložit do včelstva plodový plást z jiného včelstva, asi po půl hodině by na něm zvědavá matka měla být.
    Další možnost je použít mateří mřížku - včelstvo přes ní "přesít", matka a trubci by měla zůstat nad ní.
    Prostě hodně nepříjemné práce - nech je žít.;)
    Jinak ještě k původnímu dotazu: ano, plást s vajíčky by měl pro vychování nové matky stačit. Matečník by mohl být vhodnější - ušetříš včelstvu i 3 týdny.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    KUATO: Usazovala jsem je ráno před odjezdem, klidné byly, jestli nosí ověřím zítra a jinak počkám co bude dál. Přiznám se, že metody viz MRTS mě děsí, protože jsem alergická na bodnutí, takže se snažím jim co nejméně "kecat do života". ;)
    MRTS
    MRTS --- ---
    KUATO: Přesně tak...
    Ještě jsem také jednou zkoušel toto:
    Vyklepnout roj z rojáčku na prostěradlo, rojáček položil vedle. Jak včely cestují zpět do rojáčku (doufej), matku tam určitě zahlédneš...

+ spíše nezajímavé historky k rojení:
    Minulý týden u táty:
    U úlu (medná kráva) hukot, včely se motaly ve stromech. Čekali jsme, kam se usadí.
    Našel si pěknou větev, stříkali jsme je lehce vodou. Asi po hodině se to celé uklidnilo, říkáme si, že matka by tam už mohla být. Takže jdeme pro nějakou krabici (rojáček nemaje) a co nevidíme - mezi úlem a rojem (5 + 5 metrů) je na stěně matka, kolem ní tři dělnice. Šup matku do krabičky (od nějakých bonbónů) a krabičku do improvizovaného rojáčku.;) Protože táta má jen jeden úl a rozšiřovat nechce, tak jsme včely mez matky vrátili do úlu.
    Tento pátek jsme tam byly zase na návštěvě, táta se mi chtěl pochlubit, jak holky makají... Trochu se sekl, jen zevlovaly na letáku - další roj zase visel na stromě.;)
    Předloni se nám zase povedlo matku přímo v roji chytit - pobíhala po něm, občas se schovala dovnitř. Při pokusu o označení pláchla, vyletěla nesprávným směrem, ale roj si nakonec našla. Znovu se chytit nenechala.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SHADOWALKER: az ten roj usadis, tak podle chovani - kdyz budou klidne a budou nosit pyl, tak by melo byt vse ok, ostatne znamka dva je, ze se tam zacnou za nejaky den objevovat vajicka a plod.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Mám dotaz. Sbírala jsem roj a začínala bouřka, tak si nejsem jistá, jestli tam mám matku. Jak rychle to poznám? Mimo to, že se v nich budu hrabat dokud ji neuvidím. Jde to pak případně vyřešit tím, ze jim tam předám rámek s plodem?
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    dík
    MRTS
    MRTS --- ---
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    R6ANDREW:
    Ahoja, tak ještě jednou, už naposledy. Sousedka je padlá na hlavu a obtěžují jí včelky, o kterých jsem tu dříve psal. Teda chápu to, množej se exponenciálně, takže jich tam je fakt už mrtě. Prej má kamaráda, co tam chodí často na návštěvy, který je alergický, a ona má fobii z dětství, kdy sedla na sršně. Její psychický problémy mě nezajímaj, ale nechci, aby je začala vraždit, a už taky vykřikovala, že se pude zeptat na úřad, co se s tim dá dělat. Takže jsem se snažil fčelky vyfotit, abyste mi jakožto zkušaři pomohli tyto stoprocentně identifikovat. Ať jí můžu ukázat stránku na wiki kde bude napsáno, že nemaj žihadla a kamarádovi neoteče hlava a neumře na balkoně a ona taky se nemusí bát spát, když nejaká náhodou btučí zavřená u nich za oknem...

Díky
    r6andrew | fcelky – rajce.net
    http://r6andrew.rajce.idnes.cz/fcelky/

Jsou nic moc, ty mršky jsou neposedný..ale snad jsem něco trefil
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MRTS: ja dal 40x50 normalne na lezato. 50/kus bez slevy
    MRTS
    MRTS --- ---
    ZATRSATR: Ztracené bednění (šalovací tvárnice) jsou dobré, ale pozor, nesnesou moc tlak mimo "žebra".
    (Tedy jako je to zde.)
    Nebo staré obrubníky, patníky, betonové sloupky...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZATRSATR: ztraceny bedneni
    ZATRSATR
    ZATRSATR --- ---
    ahoj, chci se zeptat, zda někdo z vás má nějaký nápad/zkušenost, na co položit úly... mám jen dvě stojky a ty jsou už plně využity. jde mi o "levnou variantu".
    do pošty, díky
    KUATO
    KUATO --- ---
    MRTS: souhlasim, ze diverzita je urco uzitecna (ostatne, priroda ji tak sama naprojektovala :o) a souhlasim i s tim, ze soucasny stav neni uplne nejstastnejsi, presto nevidim moznost, jak to nejak vylepsit. samozrejme na urovni vcelare muzes vcelarit tak, ze budes udrzovat jen silna vcelstva a rozchovavat je a chciplacky (z libovolneho duvodu) likvidovat a nahrazovat novyma oddelkama. ono se to tak asi deje. sam mam zkusenost, ze kdyz jsem zacinal a mel ctyri vcelstva a nedelal si prakticky zadne oddelky, tak jsem se snazil udrzet i ty slabe (posilovanim zavickovanym plodem ze silnejsich), a hrozne jsem to prozival, kdyz se nejakemu vcelstvu nedarilo. teprve o par let pozdeji jsem si uvedomil, ze umrti vcelstva je vlastne prirozene - evolucni strategie, ktera cisti genofond. a od te doby to proste resim tak, ze si udelam par oddelku, kteryma nahrazuju ty slabe vcely. ale verim, ze nejeden malovcelar to resi stejne emocialne (a kratkozrace) jako kdysi ja.

co se tyce "prirozeneho" ocisteni vcelstvem - ja verim, ze tohle (v souhrnu) spousta lidi uz vyzkousela, nebo na tom pracuje. muze byt, ze je to jen otazkou casu, nez se treba opravdu najde nejaka mutace, ktera umozni koexistenci vcel a roztoru bez leceni.
    MRTS
    MRTS --- ---
    KUATO: Já bych tyhle "jiné" opylovače nepodceňoval.
    Už jen to, že včela (medonosná) létá (docela daleko) za nejsilnější snůškou a na lokální zdroje se vykašle. (K tomu jinak oceňovaná florokonstantnost.) Což zrovna letos, kdy je někde souběh květu ovocných stromů a řepky zamrzí - taková maličkost... (BEBERA.)
    Třeba do opylování vojtěšky se včele medonosné moc nechce, tam jsou vhodnější "jiní". (Není to moc častý případ, ale je.)
    Sázka jen na včelu medonosnou je sázka na jednu kartu, dosti rizikové. Diverzita má něco do sebe...
    Prostě: význam včely medonosné je dle mého názoru poněkud přeceňovaný.
    Možná je to honbou za co největšími výnosy (ovocné stromy, semenářství), politikou (ČSV potřebuje prachy, protože Albert Einstein řekl, že by listvo blabla...), nebo i něco dalšího...?

Na okraj, pro zajímavost:
    Samotářské včely v Kanadě objevují plasty - PŘÍRODA.cz
    http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=2612

KUATO: Ano, neléčení znamená, že většina "dnešních" včelstev za dva tři roky končí.
    Ale zajímalo by mě, kolik procent takto dopadne a kolik ne. Bude to 10 procent v prvních letech? Za jak dlouho se toto procento zvýší, pokud vůbec?
    Co jejich roje? Budou "zdravější", ponechají zamořená mateční včelstva svému osudu?
    Prostě je nechat si vytvořit vyrovnaný vztah parazit / hostitel je u nás v současné době riskantní, neekonomické, politicky nepřípustné.
    Na druhou stranu, současný model "nepřijít o žádné včelstvo, lít jedy horem dolem" je dle mého názoru krátkozraký, dlouhodobě neudržitelný.
    Nevidím řešení...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam