• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    FARIN
    FARIN --- ---
    ZATRSATR: ze zvedavosti jsem to hned zjistil, 240 m.n.m. / Praha
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    ZATRSATR: cca 300m.n.m. - Plzen - zatim nikde jinde
    MRTS
    MRTS --- ---
    ZATRSATR: 500 m.n.m. Oproti Č. Budějovicím (asi 380 m.n.m) vše kvete o týden, někdy o dva týdny později. (Výškový rozdíl není zas takový, ale klima je prostě jiné...)
    ZATRSATR
    ZATRSATR --- ---
    v jake nadmorske vysce vcelarite? kolega se prestehoval a ma vcelstva v 700 n.m. oproti predchozimu stanovisti ho to dost prekvapilo...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Včera jsem chytal včely na sousedově švestce, uprchlíci byli lapeni po balnacování na žebříku ve výšce tak šest metrů, přes noc si schladily hlavy ve sklepě a dnes už dostali nový bejvák. Ještěže mi soused zavolal, odměnil jsem ho za to flaškou medu.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    FARIN
    FARIN --- ---
    U me to vzalo rychly konec. Hned druhy den se sbalili s odleteli. Vcera jsem alespon vymedoval jeden ul, kse jsem mel obavu ze stejneho scenare. Uvnitr uz byl zakladeny matecnik,
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Nám se vyrojily minulý týden, sedly si u vrcholu statného ořešáku a děda už týden nedělá nic jiného, než vymýšlí, jak je dostat zpátky. Nápadů má dost, bohužel do realizace nutí mého muže, protože balancovat na vachrlatém pětimetrovém žebříku a v jedné ruce s kyblíkem, v druhé s dlouhým bidlem a podobně, to se mu nechce... Už aby ty včely někam odletěly, jinak si děda nedá pokoj, dokud muž z toho stromu nespadne...
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    FARIN: Já ti nevím... mně to trochu rozčiluje. Na koukání je to skvělé u úlu, ale ne pod sousedovic jabloní. ;)
    FARIN
    FARIN --- ---
    SHADOWALKER: jo na koukani je to super, ma to svoje kouzlo :)
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Taky se mi dnes vyrojily, sedly si na nejvyšší větev jabloně a můžu se na ně chodit tak akorát koukat.
    MRTS
    MRTS --- ---
    FARIN: Někdy se píše, že by mohlo pomoci zrcadlo - nasměrovat světlo slunce na roj. Ale nikde se moc nepíše, jestli to funguje nebo ne. (A jestli parabolické zrcadlo, nebo stačí rovné.)

Jinak:
    Na nádvoří budějovické radnice to bzučelo jako v úlu, rojily se včely - iDNES.cz
    http://budejovice.idnes.cz/...ich-fbh-/budejovice-zpravy.aspx?c=A140519_142020_budejovice-zpravy_khr
    Komentáře jsou také vtipné.;)

Dnes se mi také vyrojily včely...
    FARIN
    FARIN --- ---
    Tak obhlidka stavu, roj si spokojene sedi minimalne deset metru vysoko na statne borovici, 2 metry od kmenu.
    Bez sance dostat ho nejak dolu.

Takze jsem alespon vyrobil luxuni ul z bedny o bananu, upravil ji na ramkovou miro Langstroth a dal do ni jeden plast s trochou medu. Nic lepsiho jsme nebyl schopny udelat a ted zbyva cekat.

Taky mam pocit, alespon dle meho zacatecnickeho dojmu, ze se vyrojil ten ul kde jdem delal misto branim plodu. Zda se ze tam byla proste extra produktivni matka.

No udleam co nejdriv medobran a prestavim to na Smolikovske kosnice. Bez mrizky jsou 3 nastavky blbe, vetsinou to nejak pospojuji a pak to akorat clovek urve a akorat je rozdrazdi.
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    SHADOWALKER: komentáře rules!!!!!!!
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Roj včel v Praze obsypal červenou fabii, pomoct museli hasiči – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...mi/336809-roj-vcel-v-praze-obsypal-cervenou-fabii-pomoct-museli-hasici.html

Asi tak...
    FARIN
    FARIN --- ---
    ja jsem prave minuly tyden v nejsilnejsim vcelstvu preventivne uplne vyhodil dva plasty s plodem. A optimisticky si rikal ze jinde to bude jeste ok a ani to z lenosti neotviral.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Jo, letos je rojový rok. Ještěže nejsem na chalupě tak často, abych viděl, jak mi mizí včely. V pátek jdu vytočit med a udělám ze dva oddělky, jen tak preventivně. Bude razie v úlech :-)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    FARIN: jinde doporucovali do rojacku plast s co nejmladsim plodem...
    FARIN
    FARIN --- ---
    KUATO: to bude asi nakonec jenina moznost, jen se obavam o jeji uspesnost
    FARIN
    FARIN --- ---
    SHADOWALKER: nj bohuzel ji v Kremencove nemaji skladem, a jidne ji ted narychlo nekoupim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam