• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    KUATO
    KUATO --- ---
    HAWKS: znamy, ktery prodava med i do zapadni evropy mi rikal, ze tam casto vubec vicka z medu neodstranujou tak peclive jako u nas. pry to tam lide vnimaji jako prirozenou soucast medu a soucasne i dukaz, ze je to pravy med. my treba hned po vytoceni jak obirame z konvi tu horni vrstvu s "bordelem", tak tu spotrebovavame sami, protoze tomu medu nic neni, byt se to neslusi (neni zvykem) davat lidem :o)
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    VODOMERKA:
    asi tak :)
    Uz se tesime do domu...tam vcelky jiste budou
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    HAWKS: nojo :). ze by si vcelar strihal nehty do medu opakovane neni moc pravdepodobny, tak asi opravdu spis ten vosk :)
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    VODOMERKA:
    Presne neco takoveho mam na mysli. Bohuzel sami jsme se ke vcelkam jeste nedostali, ac bychom velice radi (ale zatim pro to nemame vhodne podminky, snad uz brzy budou), takze technologie ziskavani a zpracovani medu je pro me zatim velka neznama :) Jestli jeste nejaky kousek najdu, tak ho urcite schovam a rozpitvam.

bohuzel, jak kdyz jsem to objevil poprve, tak me to nenapadlo, ze to je z medu, myslel jsem ze mi dite hodilo neco do caje, tak jsem to bezmyslenkovite vylovil a zahodil a zporoznel jsem, az kdyz se zena setkala s timtez, jenze nevedela o mem predchozim nalezu a zahodila to..
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    HAWKS: a nemuze to byt jenom kousek voskoveho vicka? co to trochu rozpitvat? ;)
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    Pekny den,
    rad bych se zeptal na jednu vec. Koupili jsme od vcelare vetsi mnozstvi medu (tekuty, nepastovany, na pocatku krystalizce) a v asi dvou sklenicich jsme nasli kousek bileho cehosi, co vypadalo jak ustrizeny nehet. Zhruba 6-8 mm dlouhy kousek. Je mi hloupe ptat se primo vcelare, od nehoz med mame, abych nezpusobil nejake faux pas. Bereme od nej med uz mnoho let a to je poprve, co jsme neco takoveho v medu objevili.
    Nevite nekdo, zda pri vytezovani a zpracovani medu je v procesu nekde nejaka vec, z ktere by to mohlo byt uloupnuto ?

Dekuji.

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Máte někdo k prodeji med v Praze a případně jihovýchodním okolí? cca 5-10 kg.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    MRTS: Prej si v chumlu sedly na strom vedle...
    MRTS
    MRTS --- ---
    THEO_PHIL: Určitě se vyrojili? Nemohly být včelstvu prostě jen vybrány zásoby, zbývající dělnice se vžebraly jinam, matka zahynula...?
    (Příčin by mohlo být více - kolaps kvůli nemocem, ztrátě matky nebo nedostatek zásob.)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Kamosovi se ted o vikendu vyrojily vcely (ul zustal vicemene prazdnej). Napada nekoho proc?
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    KUATO
    KUATO --- ---
    THERIDANE: jojo, lih rozpousti latky, ktere voda nerozpusti, takze pridani propolisove tinktury do vodneho roztoku (caje..) znamena vysrazeni tech latek.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Všiml jsem si zajímavé reakce tinktury propolisu ve vodě... nevíte, čím to je? Je to prudký vysrážení způsobený náhlým zředěním lihu?

Propolis tincture in water
    https://www.youtube.com/watch?v=F6NEOTLP9rU
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    WODA: pokud nemas PB horak, tak staci letlampa - s uspechem pouzivam
    jak pise Zoidberg po dedovi bych se nebal - pokud to byl peclivy cistotny vcelar
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    WODA: Tak to máš dobré, s tím už se dá pracovat. Neboj se a jdi do toho.
    WODA
    WODA --- ---
    ZOIDBERG: jsou to nástavkové úly s rozměrem rámečku 24 x 39. Mají i takové to vysouvací dno pro kontrolu varoázy - asi teda podmet, jestli jsem teda správně pochopil názvosloví.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    KUATO: Jistě že se dá, ale na začátek je to fakt kekel, a kdo mohl, tak od toho co nejrychleji utekl.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZOIDBERG: ja jsem v budecakach par let vcelaril a da se to. akorat pripoustim, ze ve snusce uz ta vikendova obsluha muze byt na hrane :o). kazdopadne do par vcelstev je to v pohode zvladatelne. clovek akorat nesmi byt nasrany, ze se mu tretina az polovina vcelstev rocne vyroji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam