• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    WODA
    WODA --- ---
    KUATO: Díky!
    K tomu očištění - nedala by se použít třeba i horkovzdušná pistole - tu narozdíl od PB hořáku mám. Teplota vzduchu by měla být přes tisíc stupňů.
    A ovlivnění sousedy se zřejmě bát nemusím - ve vesnici, kde bych chtěl mít včely, nikdo jiný úly nemá, nejbližší jsou v sousední vsi cca 4 kilometry daleko.
    KUATO
    KUATO --- ---
    WODA: urcite se ke vcelam nemusi chodit casteji nez jednou tydne. pres zimu tam nemusis krom leceni v rijnu a poc. listopadu a odebrani meli (prosinec podlozky do vcel, leden podlozky s meli ven ze vcel), pak az na jare (brezen) na kontrolu, pak zase az duben na rozsirovani atd. nejvic narocny na navstevy a praci je kveten a cerven - jednak vcely rozsirujes, pak se toci med, delaji se pripadne oddelky atd.. starsi uly pouzit muzes, pokud nemuzes jinak, jen neni na skodu, kdyz je trochu "opucujes" plamenem (staci klasicky PB horak).

clenstvi v csv povinne neni. kazdy musi zvazit sam. osobne si myslim, ze vyhody prevazujou nevyhody. sam clen csv jsem a nelituju. ba se i angazuju, pac shledavam uzitecnym mit na nektere veci vliv.
    k vyhodam: dostanes kazdy mesic casopis csv, ktery ma velmi dobrou (ba svetovou) uroven. kdyz nebudes studovat nic jineho, jen si po poradne proctes, tak se z nej za rok naucis "vcelarit". jakoze budes vedet, kdy mas udelat nejaky ukon. jsou v nem vsechny potrebne papiry k dotacim, hlasenim atd. coby clen csv budes patrit pod nejakou zakladni organizaci (v miste bydliste je nejlepsi) a tak budes mit moznost se seznamit s par lidma stejne tematicky "postizenyma". to je uzitecne, pac ti s ledascim poradi a casto i nezistne pomohou (kdyz budes potrebovat matku, nebo ti uleti roj...). jako clen csv jsi taky pojisteny, takze kdyz polezes pro roj a spadnes z zebriku a zlames si hnatu, tak za to neco dostanes z pojistneho. tak samo kdyz ti nekdo ukrade nebo otravi vcely nebo ti najdou mor a spali cele stanoviste, tak vetsinu skody dostanes nahrazenou ze svepomocneho fondu. ZO za tebe vyridi veci jako dotace, zajisti ti leciva (za dotovane ceny).
    a ted nevyhody: jako clen csv bys mel chodit na schuze. plati se rocne nejake poplatky (cca 200+16x pocet vcelstev + nekdy treba 100kc na provoz organizace - ty prvni castky se odvadeni na svaz, jsou v podstate na ten casopis a provoz vyssich organu). nektere ZO moc nefungujou a lidi tam nemaji dobre vztahy, nicmene myslim, ze vetsina je OK, muselo by se individualne vyhodnotit.

co se tyce vcelareni a ne/organizace, tedy ne/komunikace s ostatnimi vcelari - bohuzel ve vcelareni plati, ze clovek sam nemuze vcelarit tak, aby ho neovlivnovali jeho sousedi. pokud budes mit ty veci v poradku, ale tvi sousedi vcely v bordelu a s nemocema, je to jen otazkou casu, kdy si to tve vcely natahaji k sobe tez. tedy si myslim, ze je vyhodnejsi se s tema druhyma stykat a komunikovat.

jinak pokud se rozhodnes, ze do toho pujdes, preju hodne stesti :o)!
    WODA
    WODA --- ---
    Ahoj, po dědečkovi mojí manželky zůstalo kompletní včelařské vybavení (kromě včel, které už si někdo vzal) a já bych rád začal chovat včely u nás na chalupě. Zatím jsem si přečetl různé materiály a poptal se známých, kteří mají včely, ale chtěl bych poprosit o radu i vás.
    1. Zásadní zádrhel je v tom, že jsem na chalupě sice dost často, ale ne trvale - tak se chci zeptat, jestli je podle vašich zkušeností možné včelařit víkendově, případně i v delších intervalech (zvlášť v zimě se tam leckdy nedostanu moc často)?
    2. Pak by mě zajímalo, co soudíte o doporučení (asi jsem to četl na stránkách ČSV), že by se neměly používat staré úly kvůli možným nákazám? Nejraději bych samozřejmě ty staré úly zachoval, dokud jsou funkční, než abych zbytečně kupoval něco nového - i když na to by asi bylo možné dostat nějakou dotaci.
    3. A nakonec: jste členy ČSV? A jaké to má v reálu výhody a hlavně nevýhody? Počítám, že se to asi vyplatí, ne?
    Díky
    JADR
    JADR --- ---
    nema tu nekdo nejkay oddelek v okresu louny? rad bych s tim v zime zacal.
    diky
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: imho letos ti uz nic nepostavi, takze bych je netrapil. muzes zkusit dat dve mezisteny za teleso, ale to samotne bych nerozdeloval. budes muset je prezimovat na jednom nastavku a pokud jim tam das mezistenu, kterou ony nevystavi, tak si tou mezistenou rozdelis zasoby. a az budou vcely v zime prechazet, tak ta mezistena pro ne znamena konecnou - ony pres ni neprejdou a umrou hlady - velmi vysoke riziko. to radeji jim nechat sedm vystavenych sousi u sebe. ja uz tak zimoval mensi oddelky nekolikrat.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KUATO: Ja to taky tak nejak beru. Kdyz ty srsne uvidim u vcel asi se rozhodnu s nima neco delat, ale zatim sem je tam nezahlid. Je sice pravdepodobny, ze neco pozerou za barakem u jablek, kde se vcelky dost pohybujou, ale to by snad nemelo bejt tak citelny. Navic mam ty srsne v ptaci budce, takze ta populace zas tak velka nebude.

Jeste sem se chtel optat: dostal sem oddelky na sedmi ramcich a mam je v 11ti ramkovym nastavku. Ma cenu se pokouset nechat je vystavet ramky jeste na dalsi nastavek? Nebo je lepsi zimovat v jednom? A kdybych chtel ten druhej, jak na to kdyz nemam zadny souse? Davam jim ted mezisteny mezi plodovy ramky, aby je vystavely, ale vlastne ani nevim, kolik ramku by v tech dvou nastavcich melo na zimu bejt. 22 asi ne, co?
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: zalezi na mire, kdyz te haveti neni moc, tak at tam jsou, ale kdyz uz to zacne obtezovat, tak pak bych to bral, ze je posetile si nechat "srat na hlavu" - me poucilo, ze par let zpatky si u me v kocovaku vedle dveri vosy nasly skulinu mezi palubkama a udelaly tam hnizdo. bral jsem to v pohode, nijak je nehubil, at si tam ziji. jenze ony se koncem sezony nejak premnozily a kdyz jsem v srpnu zacal chodit zakrmovat, tak stacilo jen zacit otevirat dvere a uz se jich desitky az stovky zacaly houfovat a utocit na me. takze jsem musel chodit v kukle a rukavicich ke vcelam kvuli vos. toto jsem bral jako jednostranne vyhlaseni valky a vosy zlikvidoval.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: srsni zerou vcely, jinak to moc neva ;)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Zazitky vcelare zacatecnika: poridil sem vcelkam ty stropni krmitka a netusil, k cemu tam sou ty tunylky, teda hlavne ten s tema malyma dirkama, kterejma vcely neprolezou. Tak sem jim tam dal ten s vetsima dirama a potovry se na ty strane zacaly se topit...

Taky sem netusil, ze se pod viko dava igelit, takze mi za tech 14 dni, co sem u nich nebyl pekne vykousaly polystyren...

To sou holt takovy veci, ktery se nikde nepisou a clovek se je uci az za pochodu...ale jinak zatim sama radost!!

Btw, v okoli se pohybuje dost vos, par cmelaku a kousek od nich je srsni hnizdo (na ktery sem pysnej!!). A vevnitr sou zase mravenci. Je to tak normalni, nebo se to ma nejak resit??
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    URPUTNIK: nám na kůlně každoročně zalepí hlínou Ø 8mm otvory... nevím, co to je, vypadá jako normální medonosná, akorát má kulatější zadeček a je menší
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    tak priroda zase milo prekvapila, navrtal jsem spalek jasanovyho dreva na chalupe a nechal ho na zahrade, ze si tam najdou domecky nejaky samotarky .. minuly vikend jsem tam byl cca mesic od instalace a prestoze, ze jsme na kraji vesnice, spis v lese, a ukrytu je vsude dost, tak jsem tam 2 ruzne druhy videl .. neco je zavickovane listim, neco pilinama a neco (asi) hlinou .. kazdopadne ponauceni pro dalsi, diry vrtany vrtakem 18mm jsou moc velky, v nich nic nezije :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZATRSATR
    ZATRSATR --- ---
    tak jak kdo na tom jste? u nás (jilemnicko) jsou na tom všichni, co vím, podobně. hodně pylu, málo sladiny. během pár ošklivých dni si to včely všechno vyžraly.

...a já vyměk a budu stěhovat z oněch cca 700n.m. o necelých sto metrů níž...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZOIDBERG: to jsem si skoro jistá, že to je trubčice. Ale nechápala jsem, proč ti trubci předčasně zemřeli. Plus proč jsou tam nakousaná víčka - to je příznak právě virozy, kdy včely nakousávají víčka plodu...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MRTS: Je dost možné, že jsi v roji nechytila matku, tak tam máš trubčici, a máš po problému. Ten zavíčkovaný hrboplod tomu napovídá.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    MRTS: budou to trubci právě kvůli tomu, že je nakladla nějaká trubčice. Pokud máš pravdu, tak mám problém prakticky vyřešený a nemusím se strachovat nějaké nemoci...
    MRTS
    MRTS --- ---
    BEBERA: Já měl za to, že líhnoucí mladuška je ještě slabá (neumí se zahřát) a většinou jí nějaká dělnice pomáhá. Nebo že samotné líhnutí trvá nějakou dobu a dělnice líhnoucí včely aspoň občas nakrmí. Prostě že samostatné nejsou...
    To na fotkách vypadá spíš jako trubčí plod (?), a ty jsou takoví neschopnější i normálně, ne?
    BEBERA
    BEBERA --- ---

BEBERA
    BEBERA --- ---
    Snažím se sem vložit obrázky, jsou to často prakticky hotové včelky, někdy už mají hlavu venku, ty už by snad nezchladly? A ad to pomoct ven - myslela jsem, že včela se prokouše ven sama?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam