• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BOUMRY: Jako děti jsme mívali od strejdy vždy sklenice medu s plástem. Ale med mu nekrystalizoval (možná akáty, nevím, co mu tam rostlo) a ten plást se používal jako žvýkačka...
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    BOUMRY: no já když to viděla, říkám si jako vtip dobrý. Ale, že by to někdo chtěl vážně realizovat? Chudáci panelákovaný včely, příjde mi to tak nepřirozený je takhle přinutit rozdělit dílo, že se tomu rojení nedívím ba naopak.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BOUMRY: jojo. je snazší rozřezat panenské plástve z medníku a dolít medem :)
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    HYPNOGEN: Vypada to moc hezky.
    Pokud sklenikovy nastavek zakryje, tak se asi vcely neuvari.
    Jen premyslim jak ten med z potom pouzivat?
    Med zkrystalizuje, protoze neni pastovany. Vycerit nepujde, protoze povoli i ten vosk.
    V threadu to neni nijak popsano....
    Zato je tam zkusenost "Cleo C. Hogan Jr" ze se mu v podobnem systemu rojili jako divy ;)
    EZDY
    EZDY --- ---
    (a třetí půlku pyl, žejo... :-)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    EZDY: ahá! Dík!
    EZDY
    EZDY --- ---
    REDSNAKE: plodiště se od medníku oddělí mřížkou, která zabrání matce aby tam lezla a kladla - jinak jo když tam není mřížka a matka proleze, tak budeš mít třeba půlku plástve plod a půlku medovou
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    EZDY: To je jasný, ale vzhledem k tomu, že nevčelařím, spíš jen sympatizuju, není mi jasný, jak maj rozdělený ty místa, kde třeba skladujou zásoby, kde maj plod a podobně. Mám za to, že to nemaj chaoticky náhodně, buňka medu, plod, plod, med, med, med. Ale je tam nějaký systém, kdy někde je jen med jinde jen plody. A tak mi jde o to, jestli a případně proč do těch sklenic nedávaj včely plástve s plodem.

Je mi jasný, že ve finále je to dolitý medem do plna.
    EZDY
    EZDY --- ---
    URPUTNIK: medníky se sundavaj na podzim jestli mne paměť nešálí....
    REDSNAKE: ony ho tam rozhodně nenanesou víc než se vejde do těch buněk který vystaví přece... když to sundáš a vyklepeš včely tak se to dolije medem, aby to bylo plné
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    HYPNOGEN: Už pár dní přemýšlím nad tím: Včely do těch sklenic dělaj jen medový plástve? Není to pak takovej včelí hřbitov zalitej medem? Myslím plod a další..
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    HYPNOGEN: pro nas laiky co o vcelareni uvazuji zatim jenom teoreticky, neni to do nasich podminek 'nebezpecny'? jako jestli by v tom napr nemrzly .. nebo je to jenom na leto? a jestli jsem to pochopil na foru spravne, vodici 'ramecek' jim do tech sklenic delal, ze?
    MTO
    MTO --- ---
    O včelách - Václav Uher - Duše K - Jaroslav Dušek
    https://www.youtube.com/watch?v=oQpamm-JLSw
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    JADR: Připomněl jsi mi chlápka, kterého jsem potkala na jedné včelařské přednášce. Svoje první včely si vezl v kufru auta, otevřel se mu úl a za jízdy mu vyletělo mračno včel :)) Takže hlavně dobře zabezpečit :)
    MRTS
    MRTS --- ---
    JADR: Samozřejmě, ráno nebo večer. Jinak bys přišel o včely venku.
    Stěhování v zimě asi není úplně nemožné, ale budou nervozní, naplní se jim výkalový vak a pak se budou potřebovat vysrat, přeskupit do chomáče - tak aby na to měly po převozu vhodné počasí.
    Pozor, při stěhování přes hranice okresu (?) potřebuješ povolení SVS. (A k tomu je potřeba vyšetření na mor včelího plodu, možná ještě něco, záleží na nich. To zabere nějaký čas - zařiď si to včas.)
    Stěhování z (i do?) oblasti s ochranným pásmem moru včelího plodu je snad zakázané úplně.

Stěhovali jsme 3 včelstva autem 250 km přes republiku, v mizerných úlech - měl jsem s sebou pro jistotu rozprašovač na vodu (kvůli chlazení včel, kdyby bylo potřeba a pro "zneškodnění" uniklých včel) a včelařské klobouky ;)
    JADR
    JADR --- ---
    MRTS: potrebuju prave stehovat tak 1h autem. , takze chapuli to dobre upevnit proti posuvu a dat na cesno sitku. A stehovat po zime. Ale v jaky cas? asi by to chtelo kdyz jsou v ule takze vecer nebo rano, co?
    MRTS
    MRTS --- ---
    JADR:
    Jak: zajistit proti posunu nástavků, třeba upínacím pásem s ráčnou. Pokud není zasíťované dno, je třeba zajistit dostatečné větrání. Kryty oček do polohy "dírky", do česna např. muší síť, v teplém počasí třeba ještě síť na strůpek.
    Kdy: záleží na tom, jak daleko je budeš stěhovat. Vyhnul bych se stěhování teď v zimě, pokud se nečeká oteplení. (Kvůli proletu.) Jinak asi kdykoliv, pokud stěhuješ na delší vzdálenost. Jen v pozdním jaře nebo v létě to bude náročnější kvůli váze.
    Pokud stěhuješ jen kousek (v prostoru, který včely znají), tak bych stěhoval ještě před rozkvětem vrb. (Jinak je to trochu komplikovanější, aby nelétaly na původní místo.)
    JADR
    JADR --- ---
    Prosim vcelari, poradite mi jak prevazet vcelstvo ? a kdy je nejlepsi doba? diky moc
    MTO
    MTO --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam