• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: pres zaclonu, kdybys mel lis. zkus poptat nejakeho vcelare, jestli by ti nepujcil, nebo ti to neudelal, az bude delat svoje za nejakou uplatu..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: takze vosk nahazet do vody a precedit pres zaclonu jestli to chapu? ja necekal ze to pres zaclonu projde. no nejakou starou najdu tak to muzu skusit.
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: muzes to vytavit sluncem, nebo pres horkou vodu, tim to dostanes z ramku. bezne se na tu "vodni" cestu pouziva takovy zvlastni "lis", do ktereho se do zaclonoveho pytle nalije roztavena drt vosku a kosilek a pak se to vylisuje. kosilky a bordel zustanou v pytli, vosk s vodou vytece. po vychladnuti se jen sebere kolo cisteho vosku z hladiny nadoby, do ktere jsi to jimal. pokud to budes tavit na slunci (treba ve starem dvojokne, ktere ze spodni strany podlepis alobalem, aby to vracelo slunce do mezery, ve ktere muzes mit ty mezisteny (jako v nejakem specialnim skleniku :o), tak tam vosk odtece a kosilky muzes vyhodit. tenhle vosk by ale stejne jeste jednou mel byt roztaven, at se da nalit pres sitko kvuli drobnym necistotam, ktere v nem jsou. vlastne ve vode to prevaruju vzdycky, protoze jednak se z nej odstrani zbytky medu, ktere tam mohou byt a pak vlastne vosk plave a neprilne k nadobe, ve ktere ho mas..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    mate nekdo zkusenost s praci se vcelim voskem? ja mam plnou skrin starejch ramecku a rikal jsem si ze bych ten vosk roztopil a prelil pres sitko abych se zbavil necistot. ale nema poneti jak ej vceli vosk vazkej a jestli mi to takhle jednoduse klapne. ten vceli vosk je totiz po letech doz zaprasenej a potreboval bych ho nejak ocistit.
    MTO
    MTO --- ---
    A London Street Artist Paints Swarms of Bees on Urban Walls to Raise Awareness of Colony Collapse Disorder | Colossal
    http://www.thisiscolossal.com/...rner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%253A+colossal+%28Colossal%29
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: tchan vzdycky rozhaze na jare pred cesna slamu, aby pokud spadnou, nespadly na zem, ale na tu slamu..
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    VODOMERKA: Hlasim, ze vcely prezily! A maj tak este po trech ramcich zasob. Pridal sem jim k tomu este trochu toho medocukrovyho testa. Ale uz nosily plno pylu z kocicek, radost!! Plod sem teda natrel, jeste jednou vykouril, tak snad budou v pohode. Este mi sousedka poradila, at si dam pod cesna prkynka, ze kdyz spadnou do travy, prochladnou tam...
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Flow Hive: Honey on Tap Directly From Your Beehive | Indiegogo
    https://www.indiegogo.com/projects/flow-hive-honey-on-tap-directly-from-your-beehive
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    mno, vloni bylo v Čechách medu fakt málo...
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    clanek od KOOTCHA: i drivejsi clanek od POMYJAN: jou oba dva zdroj Idnes.cz
    jine zdroje uvadeji kauzu drobet jinak
    Další analýza? Med společnosti Včelpo je v pořádku - Blanenský deník
    http://blanensky.denik.cz/..._region/dalsi-analyza-med-spolecnosti-vcelpo-je-v-poradku-20150307.html
    http://www.rozhlas.cz/...-oznacila-med-spolecnosti-vcelpo-za-falsovany-firma-narceni-odmita--1453056
    http://www.agris.cz/clanek/187392.

Osobne nevim, kde je pravda. Nevidel jsem rozbor, nebyl jsem ve Vcelpu, nevim jakym systemem med ziskavaji.
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    Dnes jsme natírali plod v 15 včelstvech. Z toho 5 mých, které z větší části byli Langstroth 2/3 s loučkami (Svatojánská metoda). Zajímalo by mne, zda tuto metodu ještě opravdu někdo praktikuje a jak se mu daří. S tátou nebyla řeč a nejradši by Vaška Smolíka ukamenoval (nedivím se), s rozebíráním Svatojánu je neskutečná práce. Letos kompletně přecházím na rámečky, většina s mezistěnou, některé pouze s břitem. Nemyslím to zle, idea pěkná, ale v praxi to u nás nefunguje. Jak jinde, netuším.
    O jedno včelstvo jsem přišel. Včely žádné, zásob dostatek. V ostatních včelstvech Zásob také dostatek, včel málo.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Včelpo musí odstranit nálepku Český výrobek z medu. Byl i z Číny - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...-nalepku-cesky-vyrobek-fuo-/ekoakcie.aspx?c=A150309_155403_ekoakcie_fih
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KUATO: Prave mi zajimalo, jestli to uz neni moc chemickej zasah...loni sem zacal, tak se zatim pokousim zorientovat.

Ty kyseliny sou ted prej nefunkcni, protoze sou brouci zalezli v plodu, to se asi aplikuje az v lete, ne?

Takze myslis, ze v tom nateru zadnej problem neni. Tim lip :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: no a co bys chtel jako slyset? jsou to tvoje vcely, za ne jsi zodpovedny ty. sledovani spadu roztocu neni kdovijak presna metoda, nicmene nic moc lepsiho nemame. tim, zes nevycistil podlozky, tak jsi jeji vysledky znehodnotil. nikdo z nas vcetne tebe nevi, kolik roztocu tam mas. nater plodu + jedna fumigace je oficialne doporuceny zpusob, jak resit situaci, kdy tam roztoci jsou. oficialne doporuceny, protoze funguje. ty to udelat nemusis, kdyz se tak rozhodnes. nebo muzes pouzit jinou metodu leceni (stavelka, kys. mravenci..).. on varidol se aplikuje na vicka, takze ho po par dnech i s vickama vcely vykousou a pozdeji vykousane vicka vynesou ven. zbytecne bych ho nedemonizoval.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    A jakej je tu nazor na natirani plodu Varidolem? Sem si rikal, ze si to vyzvednu ale natirat nebudu. Nebo radeji natrit? Nasli mi v meli dost klestiku, popravde sem tam ale nestih dat na konci prosince novou podlozku, takze tam bylo napadano klestiku este z leceni v listopadu :-(
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    OGMIOS: ne. víc kaďej, což nedělá hygieně v úlu dobře
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    VODOMERKA: a jak to udelaj vcely samy? nechavaj si medovicovej med na zimu nebo ho spotrebujou a nasbiraj si normalni do zasob?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    OGMIOS: nemusíš. to samý, co v cukru. ale ne medovicový nebo melicitózní
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    VODOMERKA: jen abych se orientoval v stavu dnesnich vcelstev..musi se krmit cukrem nebo nemusi kdyz jim neseberu med? kolik medu bych jim musel teda nechat na zimu kdyz bych nechtel davat cukr?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KOOTCHA: tak ty nemas rad reky jo? pockej, ted uz to o tobe vime a to si jeste vypijes :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam