• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    loni jsem spachal improvizovanej hotel pro vcely samotarky, par druhu se zabydlelo .. ted o vikendu jsem na to koukal a nektery komurky jsou otevreny, nektery jeste zavreny (doufam ze vyleti a nezmrzly v zime) .. zabydlej znova i ty, co byly uz zabydleny loni? nebo jim je mam vycistit?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    ZRNKO: Kdyz ja nemam souse. Loni sem si poridil oddelky...ale misto sousi dam teda mezisteny. Problem je, ze ma ty vcely asi 100 kilaku daleko, takze to nemuzu pozorovat denne. Ale vzhledem k tomu, ze tam meli asi 7 ramku bez plodu, este to tech 14 dni vydrzej...
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    jo kdyby byly oddělky tak dám vědět ale spíš ne
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    dokud nelezou po stěnách tak první rozšiřování nepřichází v uvahu,sleduj to,na poprvé rozšiřujte těma neobsazenýma soušema v ule po zimě,zkraja dejte do prostřed,potom nastavek se soušemi(jedna mezistěna pro kontrolu st.pudu),stavební pud je zatím slabý,až se rozjede tak jim dejte souše mezistěny napul,pak už stačí třetina souší a zbytek mezistěny,no poradím pište

KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KUATO: to ona říkala taky no.. :( slíbila jsem, že se zeptám na internetech
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAIRRA: letos to nebude snadne, sehnat nejake oddelky na jare. mistama byly velke uhyny..
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KAIRRA: jo pardon, je to Praha, ale dojede víceméně kamkoliv :)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    zdravím! předesílám, že včelařství nerozumím, ale mám do pléna velikou prosbu: Totiž, naší dobré známé letos přes zimu uhynuly včely na mor, měla je zaléčené, ale některý z okolních včelařů se na to asi vyprdnul (nic o tom nevím tak pardon jestli to říkám blbě). Teď shání nové, jediná podmínka je, aby byly nerojivé a mírné, má je v obydlené oblasti, jinak převoz, veterinu apod by si zařídila sama. Tak moc prosím, kdybyste o něčem věděli, ta paní chová včely už mnoho let, pořádá osvětu pro děti.. děkuju!
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    taky už budu rozšiřovat (160 mnm). hned, jak teplota po vyndání formidolu dovolí
    WANTON
    WANTON --- ---
    THEO_PHIL: KUATO:

Já už u jednoho tento týden rozšiřovat budu, jsou narvaný v jednom nástavku, matka plodí jako divá. Je to jak kdy, u jiných mám ještě spoustu času. :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: presne tak, poradna snuska jeste nezacala, ani se jeste nevylihla prvni vetsi generace vcel, ktera by ponekud lepe zabydlila ul :o)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Sem si myslel, ze o vikendu rozsirim o dalsi nastavek (zimoval sem na jednom), ale zatim tam maj jenom asi 3 zaplodovany ramky. V okoli o vikendu teprve zacal kvest spendlik, takze predpokladam, ze mam este 14 dni cas?
    DROBET
    DROBET --- ---
    Kdyby jste někdo chtěl luxusní troud z jedle jako palivo do dýmáku rád se rozdělím.... dobře se zapaluje a pěkně voní... přivezl sem z chaty celej pytel... Praha4 gratis :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    tak prvni pokus s horkovzduskou na vosk byl trefa vedle..kurna jsem to prismahl raz dva :D
    chystam se na pokus s parou.
    a jeste mam variantu vystavit to pred krbovky a nechat na to pomalu pusobit zar z ohne.
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: leci jen ti, kteri maji nad tri roztoce na vcelstvo ve spadu, coz ja nemam. v polovine dubna tam aplikuju stavelku.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: u vás nemusíte léčit? já už mám dávno natřeno :). tím taky prozatím zásahy skončily...
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: v tuhle chvili? nijak. postupne jak starnu, tak jsem nejak vic a vic lenivejsi a spoleham na prirodu, ze ty vcely vi co maji delat. maji za sebou 60 milionu let prirozene selekce. az tak za 14 dni v nejaky pekny den udelam prvni neinvazni kontrolu typu - 1/ nosi vcely pyl? - pokud ano, maji matku a plodujou, nestarej se. pokud ne, vraz k nim oddelek s novou matkou. 2/ pohled jen shora pres folii a zespoda na ramky ve spodnim nastavku pres dno, abych vedel jak je to ktere vcelstvo silne. kdyz by byly nejake moc slabe, tak bych k nemu tez mozna prihodil oddelek. doby kdy jsem v nich od jara zvedave vrtal 2x tydne uz mam za sebou :o)).
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Dneska jedu zase omrknout vcely. Vcera sem patral po tom, co se vcelama (oddelkem) na jednom nastavku. Ted sem zkousel volat vcelari, kterej mi ty oddelky loni prodal a ten rikal, ze spis nic, leda odvickovat medovy zasoby, ze prej je budou rychlejc spotrebovavat a plodovat. Prazdny souse prej mezi to nevkladat. Jak to resite vy?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    UK drew wrong conclusion from its neonicotinoids study, scientist says | Environment | The Guardian
    http://www.theguardian.com/...ment&utm_campaign=Food&__surl__=Ige5A&__ots__=1427453380358&__step__=1
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    THEO_PHIL: nedavno jsem byl na kurzu o bylinkach a necem tam rikali, ze to prave sazej radi vcelari, ze to prej pomaha branit rojeni .. ale ted mi to vypadlo, kouknu doma do zapisku a dam vedet
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam