• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    WANTON
    WANTON --- ---
    SHINIGAMI: Jinak už teď přijímají objednávky výzkumáky na rok 2016, kde mi bylo garantováno, že nad 1.500 v příštím roce určitě nepůjdou. Letošní cena byla pod 1.500 stovkama.
    WANTON
    WANTON --- ---
    SHINIGAMI: Oddělky budou sranda a počítej s tím, že u komerčních včelařů nad 1.500,- Kč...:)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    zdravim,
    cerstve jsem to tu nasel, a hned prijdu s dotazem. Nemate/nevite nekdo o oddelcich na letosni rok,
    idealne kolem Kladna nebo v rozumne vzdalenosti na dojezd? Je mi jasne, ze se sance limitne blizi nule,
    vzhledem k lonskym uhynum, ale co kdyby;).
    BERNA
    BERNA --- ---
    Nechcete někdo odkoupit nové odparovace Yannick?mám jich 5 navíc. Praha 6, Praha-Zapad
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    DROBET: +1 pro lneny olej s voskem. Vosku nedavat moc a natirat za tepla, lepe se to vsakne.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    DROBET: lněný olej + vosk nebo čistý
    FARIN
    FARIN --- ---
    DROBET: klidne i cisty lneny olej.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    DROBET: Třeba nějakou směs téru a lněného oleje. Popsáno zde http://cestadreva.cz/page/obchod/prirodni-oleje-na-drevo - tímto nepropaguji ten obchod, jen je to tam dobře popsané.
    DROBET
    DROBET --- ---
    čauves... prosím mám dotaz akorát mi přišli domu moje první úly jsou to langy od Nerada a mam takové nutkání samosebou jen z venčí je něčim ošetřit - natřít aby mi ve venkovních podmínkách déle vydrželi máte někdo ňáké doporučení??? nechci žádnou barvu jen je něčim napustit aby nástavky déle vydrželi a aby to nebyla chemka.... je třeba něco včelařema vyloženě používano - doporučováno???
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    MAHUTA: Poprvé o tom psal ve včelařství už někdy v roce 2003. A podle mě je ten systém zatím pro běžného včelaře moc složitý a nákladný. Pokud by se z toho vypracovala metodika typu: "kupte si toto skleněné víko za xxx Kč, na jaře při teplotě cca x dejte na úl po dobu tří hodin, v létě při cca x po dobu dvou hodin a opakujte naposledy na podzim." Tak to by byl teprve průlom!
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    Český včelař zjistil, jak zachránit včely. Porazil smrtelnou varoázu | EuroZprávy.cz - Aktuální události z domova i ze světa
    http://domaci.eurozpravy.cz/...8-cesky-vcelar-zjistil-jak-zachranit-vcely-porazil-smrtelnou-varoazu/
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    když nejso v síle tak si je podrazíte,mnohdy to vyvolá rojovku,nebo se zbaví matky

WANTON
    WANTON --- ---
    BEBERA: Jenže když ještě nejsou dost silný, tak si je oslabuje, bo musí včely udržovat teplotu v úlu ve dvakrát větším prostoru...;)
    KUATO
    KUATO --- ---
    URPUTNIK: ja bych se toho nebal. ja mam provrtane drevo, kde samotarky hospodari uz asi sedm let a je vyuzivano stale velmi hojne. kdyby ty diry prestaly po prvnim pouziti navstevovat, bylo by uz daavno prazdne :o).
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    KUATO: v prirode si najdou jinou skulinu :) ja bych rad aby osidlily tytez .. ale necham to bejt, stejne uz tam zase nejsem ..
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    teď na jaře se dají včely snadno "podrazitů ,když to přidáte brzo,v červnu to je jedno

a taky se to dá přidat mnoha způsoby,což má nemalé vliv

leda že by pan učitel dával nástavek dospoda(taky možnost-furt podhazuje..),to jim moc karty nezamíchá,ale zas to nemírní rojovku...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    THEO_PHIL: můj učitel včelařství z kurzu pro začátečníky říkal, že se s tím zas tak necrcá, dá tam nástavek a až budou včely chtít, obsadí si ho...
    KUATO
    KUATO --- ---
    URPUTNIK: nech to byt. v prirode nikdo nikomu nic necisti :o). ony si to pucnou samy.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    loni jsem spachal improvizovanej hotel pro vcely samotarky, par druhu se zabydlelo .. ted o vikendu jsem na to koukal a nektery komurky jsou otevreny, nektery jeste zavreny (doufam ze vyleti a nezmrzly v zime) .. zabydlej znova i ty, co byly uz zabydleny loni? nebo jim je mam vycistit?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    ZRNKO: Kdyz ja nemam souse. Loni sem si poridil oddelky...ale misto sousi dam teda mezisteny. Problem je, ze ma ty vcely asi 100 kilaku daleko, takze to nemuzu pozorovat denne. Ale vzhledem k tomu, ze tam meli asi 7 ramku bez plodu, este to tech 14 dni vydrzej...
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    jo kdyby byly oddělky tak dám vědět ale spíš ne
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    dokud nelezou po stěnách tak první rozšiřování nepřichází v uvahu,sleduj to,na poprvé rozšiřujte těma neobsazenýma soušema v ule po zimě,zkraja dejte do prostřed,potom nastavek se soušemi(jedna mezistěna pro kontrolu st.pudu),stavební pud je zatím slabý,až se rozjede tak jim dejte souše mezistěny napul,pak už stačí třetina souší a zbytek mezistěny,no poradím pište

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam